Annonse

Du må ikke tro du er noe, bare fordi du er født prinsesse. Og tjener du penger som alenemor til tre, halshugger vi deg. Jeg er flau på nordmenns vegne og sier som svenskene: Kjør på, Märtha Louise!

Jeg vil ikke gå i fellen og kalle denne bloggen for The Princess and The Shaman. Det er dette som har sjokkert så mange. Derfor har jeg tonet ned det hele som det sømmer seg i det moralistiske kristen-Norge:

Hadde showet hett Heal yourself – eller Heal Your Life – by shaman Durek and Märtha Louise, ville det hele vært så mye bedre.

Da ville verken Fædrelandsvennen, prester eller den vanlige nordmann latt seg hisse opp over at vår egen prinsesse nå turnerer rundt med en bifil sjaman-kjæreste med turbulent fortid. Eller hadde vi ikke nettopp blitt like moralsk forarget og skreket like høyt om at dette tøvet og lureriet går det ikke an så fly rundt å tjene penger på som prinsesse?

Surmaget i Debatten

Jeg har sett Debatten om saken på NRK1 og er delvis enig med forhenværende Se og Hør-redaktør Ellen Arnstad i at det er uheldig at paret ikke har forutsett kritikken. Med riktige rådgivere kunne Märtha og vennen lansert turneen med en annen og mer forsiktig strategi. De kunne utelatt prinsessetittelen og likevel brukt sine egne navn i markedsføringen. Da hadde det ikke vært like lett å ta dem og pressen og folket hadde muligens roet seg ned!

Se Debatten om Märta og shaman Durek her. 

Prinsesser kan gjøre som de vil

Men jeg synes Ellen drar det vel langt og blir for surmaget når hun sier at Märtha ikke bør bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng.  Vi lever i 2019, Ellen. Det er en ny tid nå. New generation både for kongelige og vanlige folk. Märtha er født prinsesse. Det er det hun er! Hun har juridisk sett trolig all mulig rett til å bruke tittelen når hun tjener penger på egen business. Det er kun prinser som ikke får jobbe med egne foretak, prinsesser kan gjøre som de vil, ble det opplyst  i debatten.

Unner og tåler ikke

Men i realiteten unner vi ikke Märtha å tjene penger på alternativ virksomhet  og tåler ikke at hun gjør det og kaller seg prinsesse samtidig. Vi er styrt av jantelov, misunnelse og redsel for forandring. Norge er fortsatt stivt og trangt når det gjelder å komme ut med egne evner og tro at man er noe. Særlig å si at man kan og er noe, det kan man i sjamanens selvhevdende California, men ikke i Norge.

Fædrelandsvennen i bedehusbyen Kristiansand drar det så langt at de hevder at Märtha må fratas prinsessetittelen på grunn av et motivasjonsseminar. Det er drøyt.

Skal Märtha gå på Nav?

Vår alles kjære prinsesse sa fra seg apanasje og tittelen hennes Kongelige høyhet helt tilbake i 2002, nettopp for å kunne drive foretak og tjene penger. Alenemoren til tre må ha noe å leve av, som alle oss andre og det er alternativ virksomhet hun er god på. Hadde det vært bedre for bedehus-byen at Märtha gikk på Nav?

Mia Gundersen: Gammeldags

Rørende var forsvarstalen til artisten Mia Gundersen; hun sier at vår kjære Märtha ikke skader noen og bare er snill og god. Hvorfor er vi så gammeldagse?

Storm i et vannglass

Forskeren Asle Toje lo av hele debatten og sa bestemt at dette kun var storm i et vannglass. Selv hans fire år gamle datter vet at Märtha er prinsesse! Hadde hun solgt navnet sitt til våpenindustrien ville det vært en sak – men et par harmløse elsk deg selv-show hvor hun forteller åpent om hvor vanskelig hun selv har hatt det? Peanuts.

Svenskene ruler

Og så kom svenskene med en svensk hoffreporter. Svenskene forguder Märtha og er kommet litt lenger enn til Janteloven, prinsippielle uttalelser og trangboland:

Sjefredaktør i Kungliga Magasinet, Roger Lundgren, har ingen problemer med at Märtha Louise bruker prinsessetittelen i kommersiell sammenheng: Monarkiet er i stadig utvikling, og resten av folket må bare følge med, mener han.»Hun har ikke myrdet noen, bare forelsket seg i en fyr og ser ut til å ha det godt: Så kjør på Märtha, kjør på! ;)»

Les også: Märtha, prinsessen vi elsker å hate (Helsetine)

Les også: Märtha åpner samfunnet, og det bør vi være takknemlige for. (Aftenposten)

Hjelper andre:

Fokuset er for mye på bruk av prinsessetittelen og altfor lite på helse: Märtha og hennes sjaman kan hjelpe andre som sliter i livet. Det er derfor jeg har foreslått at de holder motivasjonsseminarer under tittelen Heal yourself eller Heal Your Life. Märtha slet med kraftig sjenanse i ungdommen og var veldig utilpass; hun fant ikke sin rolle. Etter å ha jobbet med seg selv og oppsøkt alternative miljøer, fant hun et sted hun trivdes og kunne være seg selv. Sjaman Durek vet vi mindre om, men han har etter sigende slitt med angst,  håpløshet og alkoholproblemer  og også gått en lang vei på sin reise for å komme dit han er i dag. Han er i tillegg bifil og har hatt et forhold til en mann. I Norge har vi mye ungdom som sliter med selvfølelse, prestasjonsangst, kjønnsforvirring, depresjon  og som føler at de ikke passer inn i boksen. Sånn sett kan det omstridte paret gi håp og støtte til andre om de bruker evnene sine riktig. Red.anm.