Annonse

Hjelp – skatteetaten krever at alle med enkeltpersonforetak leverer næringsspesifikasjon. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen. Jeg deltok på zoom-kurs i regi av NJ og Paal Stavrum for å lære om de hemmelige skattetipsene for frilansere, småbedrifter og selvstendig næringsdrivende. Les, les.

 1. Skatteetaten ønsker at flere næringsdrivende skal benytte regnskapsbyrå som Fiken. Driver du smått, kan det bli for mye – og unødvendig. Du kan fortsatt lage et enkelt regnskap selv, og skatteetaten krever ikke at det er digitalt. Men tallene må føres inn i skattemeldingen for personlig næringsdrivende. Her heter det nå næringsspesifikasjon. Og det er mye du kan trekke fra:
 2. Trekk fra bilkjøring på skattemeldingen: Du kan kjøre inntil 6000 km per bil i jobbsammenheng og få fratrekk for kr 3,50 per km. Der kreves ikke kjørebok, men det er en fordel. Du må spesifisere utgiftene i regnskapet. Har du ikke dokumentasjon, kan du likevel trekke fra kroner 3100 på skattemeldingen for kjøring/offentlig kommunikasjon
 3. Forretningslunsj dekkes med kroner 526 per person. I 2023 økes satsen til kroner 541. Du kan trekke fra øl og vin til maten i skattemeldingen.
 4. Studiereiser er klart relevant å trekke fra på skatten. Du kan delta på seminar i Paris og trekke fra reisekostnadene i skattemeldingen.
 5. Faglitteratur kan trekkes fra med kroner 2050 uten dokumentasjon. Du kan trekke fra mer om du har kvittering, men skatteetaten vil neppe godta at du etablerer et bibliotek.
 6. Aviser kan trekkes fra i sin helhet. Før het det seg at ett avisabonnement må regnes som privat. Slik er det ikke lenger. Så krev fratrekk for alt, også nettabonnement.
 7. Ek-tjenester, mobil og bredbånd: Her er det mye å trekke fra for deg som har høye kostnader. Alt skatteetaten.no krever at du trekker fra et «privat» beløp på kroner 4392 på totalkostnaden.
 8. Kjøpte du ny iPhone i 2022, kan du trekke fra hele kostnaden på selvangivelsen selv om du nedbetaler mobilen måned for måned i 2023.
 9. Overtidsmat kan trekkes fra med kr 200 per gang. Du må ha vært på jobb i minst ti timer  for å trekke fra maten.
 10. Internasjonalt pressekort kan trekkes fra med kroner 750.
 11. Kontingenter gir fratrekk, for eksempel kontingenten du betaler til Norsk Journalistlag.
 12. Videreutdanning dekkes ikke, men det gjør f.eks kurs eller annet du trenger for å holde deg ajour i yrket. Her gjelder det å veie sine ord og vite hva du søker fratrekk for.
 13. Reiser du i jobben, kan du få dekket alle utgifter mot kvittering, hotell, mat og transport. Er noe av reisen privat, må du trekke fra noe av utgiftene. Man får også godkjent kostnadene til  inspirasjonsreiser – altså ikke feriereiser, men inspirasjon du trenger for å videreutvikle deg.
 14. Hjemmekontor. Du kan trekke fra kroner 2050, men dette er en skattefelle. Skal du selge huset eller leiligheten, kan du måtte skatte av å ha brukt deler av boligen som hjemmekontor. Så her er det hemmelige tipset å styre unna.
 15. Leie av kontor utenfor huset kan trekkes fra på næringsoppgaven.
 16. Salg og reklame. Her kan du trekke fra alt du har brukt for å markedsføre firmaet eller tjenestene dine, det være seg på Instagram , Google, Facebook eller andre steder.
 17. Alt utstyr nødvendig for yrket  – som nye lesebriller og PC med tilbehør kan trekkes fra i næringsspesifikasjonen.
 18. Vær oppmerksom på at svindel, bedrageri, sykdomsutgifter og andre typer tap, kan være mulig å skrive av som tap på skattemeldingen. Nesten alle kostnader kan skrives fra på enkeltpersonforetaket. (red. anm.)
 19. Kommer du ikke inn på Skatteetaten.no for å levere selvangivelsen/skattemeldingen? Det er mye tekniske problemer. Nettleseren Safari er nå et problem, mens du lettere kommer inn med Chrome, i følge skatteetatens kundeservice.

Vil du spare mer penger? Les flere tips i denne artikkelen: Er du sikker på du har fått med deg alle fratrekk? Gå igjennom alle kontoutskrifter for 2022, og finn mye mer du kan trekke fra. 

Tips og inspirasjon: Paal Stavrum for NJ frilans.

Her er en nyttig lenke for medlemmer av NJ og NJ-Frilans: Otto Risanger og Paal Stavrum har skrevet 6 e-bøker om skattemelding og økonomi. De er gratis å laste ned for medlemmer. 

 https://www.nj.no/vare-lag/nj-frilans/din-okonomi/e-boker-om-skatt-og-okonomi/

Har du en liten bedrift eller driver for deg selv?

Du kan kjøpe e-bøkene Driv Bedre-bøkene her.  Skatt og økonomi for småbedrifter