Annonse

Mandag: Jeg er tilbake hos tannlegen og kjenner på tannlegeskrekken. Faktisk er jeg ikke så redd lenger. Det handler om å vite at bedøvelsen virker og få beskjed om hva som skjer. Er jeg forberedt, går alt mye bedre. Har du tannlegeskrekk – og hva hjelper?

Mandag morra blues! Det regner og jeg har avtale med tannlegen. En visdomstann har et hull og en 12 års-jeksel trenger en fylling.

Alt jeg har gjort galt åpenbarer seg

Jeg utsetter ofte tannlegeavtaler. Jeg gruer meg. Tenk om det er noe alvorlig. Tenk om det gjør vondt. Og så får jeg sikkert kjeft igjen: For mye tannstein, blødende tannkjøtt, for dårlig tannpuss, glemt tanntråd igjen, for mye syreskapende kaffe, vin, cola zero og juice som ødelegger emaljen. Det er som om alt jeg har gjort galt, åpenbarer seg når jeg åpner munnen.

Uansett hvor mye og bra  jeg pusser, er det aldri bra nok for tannlegen. Noen som kjenner seg igjen?

Råd mot blødende tannkjøtt. Les her. 

En av fem redd for tannlegen

I følge forskning er hele én av fem nordmenn redd for å gå til tannlegen. Folk er forskjellige. Noen er ikke redde i det hele tatt, mens andre har en hemmende fobi. Pasienter som er så redd for å gå til tannlegen at det påvirker hverdagen har odontofobi. Mange har dårlige erfaringer, noen er redd for smerte og/eller sprøyter. 

Snakk om tannlegeskrekken

Enkle råd er å snakke om bekymringen og velge en tannlege som tar angsten din på alvor. Be om bedøvelse til du ikke kjenner noe, og be om at tannlegen forklarer hva han gjør underveis. Flere tips kan du lese i denne artikkelen fra forskning.no 

Hjelper med vennlige ord

For meg hjelper det godt at tannlegen er forståelsefull og kjenner til slike problemer. Jeg trenger å spørre underveis og få svar: Hva gjør du nå? Hva skjer? Det er sikkert irriterende, men det hjelper om tannlegen ikke synes det er irriterende. At han eller hun svarer i vennlig tone. Da slapper jeg av. Det handler jo også om tillit når du er i en annens «hender.» At vedkommende vil deg vel. Å føle seg trygg. Tannleger som kan litt om psykologi, har mye å vinne. De får fornøyde pasienter.

Angst kan skyldes tidligere traumer

Mens jeg sitter i stolen, tenker jeg på ubehagelige møter med helsevesenet:

Et ublidt møte med tannlegen som barn hvor foresatte ikke fikk være med inn. En tann som vokste oppover i tannkjøttet og som brutalt måtte trekkes ned.

Jeg var ørebarn og var redd når jeg våknet om natten med smerter. Jeg visste hva det førte til: Rett på sykehuset i full narkose og stikke opp det betente øret. Narkosen luktet vondt og kvalmende og jeg følte meg innestengt bak masken. Jeg hørte legenes stemmer som tegneseriefigurer og det var som å lande på mars.

Noen ganger gruet jeg meg så mye at jeg løy til min foreldre og sa smerten var borte. Det trodde de ikke på. Vi dro avgårde. I baksetet steg angsten.

Vonde overraskelser

I voksen alder var jeg til øre-nese-hals-spesialist med øresmerter. Han skulle bare se i øret og stakk det opp uten bedøvelse og uten å si fra. Det satte spor. Jeg trenger å bli forberedt og få informasjon underveis. Det forstår tannlegen jeg er hos nå.

Du kan ta beroligende

Mens jeg skriver dette er jeg så bedøvet i munnen at jeg nesten ikke kjenner tungen min.

Det går over.

Er du ekstra redd, kan du ta beroligende på forhånd, som vival eller sobril. Selv har jeg alltid noe beroligende på lur, for flyskrekk eller legebehandlinger.

Visdomstann uten visdom

Etter dagens time har jeg lært at de fleste trekker visdomstennene i 20-årene. At jeg fortsatt har jeg dem, er derfor litt morsomt. Nå er jeg en visdomstann fattigere, men ikke noe dummere. I følge tannlegen slutter nemlig visdomstennene å ha noen effekt i ung alder.

Utrolig at gamle jeksler kan fikses

At jeg har tenner jeg fikk som 12-åring som nå kan fikses, er et under i seg selv. Tenk at tenner holder så lenge og at sorte, stygge fyllinger kan byttes med hvite plast-fyllinger som ser bedre ut og er sterkere.

Bare det å komme igjennom timen uten noen men, føles som en seier. En pyse har overlevd i stolen uten angst, spenninger og smerter.

Når bedøvelsen går ut, kan jeg til og med spise sen lunsj. Ikke verst på en mandag.

Er du redd for tannlegen og hva gjør du for å komme deg igjennom behandlingen? `

Visste du at stress kan ødelegge tennene dine? Les også: Tannlegen: Tennene dine kan avsløre hvor stressa du er