Annonse

Janne-drapet: De kranglet på bygdefest. På natten ble hun drept hjemme av mannen. Tilbake står to gutter uten foreldre. I følge VG hadde Janne sagt til flere venner at hun ville ut av ekteskapet. Etterforskningen viser i følge avisen at tobarnsmoren døde av drukning.

Les hele saken i denne bloggen. 

Nyeste oppdatering: Svein Jemtland fikk 16 år for kaldblodig drap av kona.  Det var snakk om skilsmisse helt siden 2012 og Janne har ikke hatt det lett i ekteskapet. Hun ville ut, men ble kaldblodig drept av ektemannen. Heller enn å innrømme udåden har mannen under etterforskningen nærmest kastet kone og barn under bussen for at han selv skulle gå fri. Håper skyldige i andre lignende saker blir tatt og at det forskes mer på familiedrap for at nye drap kan unngås. Hele saken om dommen kan du lese her. 

Her oppdatering – med bilde og navn på ektemannen. Les sak her. 

Hvordan er det mulig å drepe sin kjæreste? Tenkte han ikke på at han også ville miste barna og familien sin for alltid? At ikke familien fikk hjelp i tide, gjør meg sint og fortvilet!

Dette er nytt i saken:

I følge kilder VG har vært i kontakt med, døde Janne av drukning. Mannen skjøt henne utenfor eiendommen, og skuddet skal ha vært dødelig. Hun var likevel fortsatt i live da han dumpet henne i Glomma, i følge kontakter VG har snakket med. Avisen opplyser at Janne ville forlate mannen, og at ekteskapet var i ferdig med å gå i oppløsning da hun ble drept etter krangelen på bygdefesten. Mannen spilte skuespill overfor familie og venner i ukene etterpå og lot som om han var bekymret og lette etter henne.  Saken kommer for retten høsten 2018.

Dreper når kvinnen vil ut av forholdet

Internasjonale partnerdrapsstudier knytter slike drap til en manns behov for kontroll over sin partner eller tidligere partner. En slik forståelse bygger på at mannen ofte, forut for drapet, har utsatt kvinnen for vold og trusler for å styre hennes handlinger. Studiene viser til at menn ofte begår partnerdrap når de opplever å miste kontrollen over kvinnen, for eksempel ved et brudd i parforholdet, forteller Susanne K. Fjelldalen til forskning.no. 

Les hele saken her: Dreper når de mister kontrollen over kona. (forskning.no)

Partnerdrap utgjorde ca en fjerdedel av alle drap i Norge i perioden 2000-2009. Hvert år skjer det rundt 8 partnerdrap i Norge.

Les også: Disse ble drept av sin partner i Norge.

Helten ble drapsmann

Det var ingen som trodde at det kunne skje: En helt normal og utmerket mann, uttalte en tidligere arbeidskollega i avisen. Plettfri karriere i fremmedlegionen i Frankrike. Mannen (46) som nå er tiltalt for å ha drept sin kone Janne Jemtland (36) etter en bygdefest like før nyttårsaften i fjor var nærmest som en helt å regne. I en bok om fremmedlegionen har en forfatter kalt ham legenden fra bygda. (Referanse VG.)

Voldsdømt flere ganger

Men mannen hadde også et farlig temperament og er tidligere voldsdømt: På 90-tallet var det i Brumunddal flere angrep mot innvandrere: Jannes mann var en av flere som slo og sparket ned en vietnameser. Det var brutalt og bar preg av mishandling. Flyktningen var i følge TV2 sykemeldt i to uker etterpå. Den siktede i Jannedrapet kastet videre steiner og flasker mot en innvandrerbolig. Under et arrangement hvor det ble holdt en appell mot norsk innvandringspolitikk kastet han en stein i bakvinduet på en varebil. Mannen er i tillegg siktet for å ha stjålet en gressklipper og for å ha skadet en gjenstand som tilhørte en annen. For flere ulike tiltaler ble han dømt til fem måneders fengsel.

Ville bli barnevernspedagog

Sammen med kona og to små gutter bosatte han seg  senere i Frankrike. Paret skal i følge media ha levd et normalt familieliv  inntil den fatale kvelden 28 desember 2017.

«Begge ektefellene var i gang med nye studier – han som barnevernspedagog! Hvordan fikk han lov til det, som tidligere voldsdømt? Han skulle hatt hjelp til sinnemestring, ikke barnevernspraksis! Dette og det at familien ikke fikk hjelp i tide, gjør meg rasende. Jeg føler på avmektighet.»

Kranglet på bygdefesten

Ekteparet var på bygdefest sammen i hyggelig lag – men havnet i en krangel. Dagen etter meldte mannen kona savnet. Ingen forsto hva som hadde skjedd med Janne. Trafikkulykke eller noe kriminelt? Ektemannen klaget til politiet over dårlig etterforskning. Like etter ble han selv siktet for drapet. Først mer enn to uker senere, ble kvinnen funnet død på bunnen av Glomma.

«Janne beskrives i media som blid, utadvendt og glad og med et stort hjerte for andre. Et fantastisk menneske som mange savner. Den beste mamman. Vennene savner smilet, engasjementet for andre, turene i skog og mark.»

Broren takker for støtte

Familien er knust. Jannes bror gikk midt i sorgen ut i media og takket alle de som støtter familien og guttene i en vanskelig tid:

JANNE-DRAPET: «Livet er ikke for pyser» er det et uttrykk som heter og det har jeg både følt og opplevd de siste to ukene, skriver broren på egen Facebook-side.  «Janne ble lørdag funnet, og var som vi fryktet omkommet. Igjen står det to flotte gutter som er i en situasjon ingen av oss andre kan fatte! Men guttene er både sterke og svake og klarer å få hverdagen til å fungere på et vis tross det tragiske som har skjedd. De har mange gode mennesker rundt seg om dagen som viser medfølelse, omsorg og omtanke som er helt fantastisk. Vi har fått mange meldinger av venner, kjente og ukjente som har vist oss medfølelse i denne vanskelige tiden og det har gjort godt, tusen takk!» avslutter broren til drepte Janne.

Han har opprettet et minnefond hvor vi kan være med å støtte guttene på 10 og 13 år. Et hjertevarmt og sterkt initiativ.

«Vi sitter med like mange spørsmål som andre,» sa Jannes bror Terje Opheim etter begravelsen. Han bodde sammen med guttene og den drapssiktede etter at Janne forsvant. I dag er han glad at han var der for guttene. At ektemannen viste seg å være drapsmannen, vil han ikke snakke om.

Hjerteskjærende at sønnene mistet mamma

Det er hjerteskjærende å tenke på at sønnene er frarøvet mamma og pappa. Tenkte  ikke mannen på at han ikke bare ville miste kona men også ungene og hele livet sitt? Lyspunktet er at de mindreårige sønnene i følge Jannes bror blir tatt godt vare på, går på skole og har det mest mulig vanlig, og beskyttes av barnevernet og familien.

 

Jannes ektemann påstår at han var så full at han ikke husker noe etter at han kom hjem fra bygdefesten. Alkohol kan helt klart spille en stor rolle og være en trigger. Psykiske problemer som depresjon. Tap av jobb og ansikt utad  – dårlig økonomi – som i Sivje-drapet for noen år siden. (over.) Hun var mangemillionær, samboeren som nettopp hadde flyttet inn til henne hadde ingenting, og drepte både sin kjæreste og seg selv etter en kveld med krangling om økonomi og mye alkohol. I Janne-drapet vet vi ennå ikke alle detaljene.

Hva kan gjøres for å forhindre partnerdrap?

Noen har sammenlignet partnerdrap med trafikkulykker og hevder at lite kan gjøres for å forebygge eller forhindre slike drap. Men det er en fallitterklæring. Det synes også forsker og kriminolog Vibeke Ottesen som i fem år kjempet for å få lov til å fortsette å forske på partnerdrap: Hun ville finne ut hvordan vi kan forebygge , men prosjektet ble stoppet.

Stjal en annens forskerprosjekt

Da hun omsider fikk fortsette, ble også det nye prosjektet hennes stanset.  En annen forsker stjal utrolig nok prosjektet og fullførte det: I rapporten – eller plagiatet – skrevet av Solveig Vatnar kommer det frem at opptil 4 av 5 kvinner som blir drept av sin partner  har vært utsatt for vold i forkant og at venner og andre har visst om det: Men bekymringsmeldingene  har ikke nådd frem eller blitt tatt på alvor av politi og helsevesen. Selv om antall partnerdrap er få i Norge i forhold til i mange andre land, er det mange som blir drept av sin kjæreste eller ekskjæreste i forhold til andre typer drap. (1 av 4). Ergo bør vi gjøre mer for å bedre folks psykiske helse.

For sent for Sivje, Alexandra og Janne

For hva hjelper det at vi bor i verdens mest lykkelige land, når så mange sliter og ikke har det bra med seg selv?

Det er ikke lenge siden en ung jente som ville bli lege, Alexandra,  ble drept av sin deprimerte samboer på en hytte. Han hadde slitt psykisk i lengre tid, og hun var usikker på forholdet. Det tålte han ikke.

For Sivje, Alexandra og Janne er det tragisk nok for sent – men det er ikke for sent å gi folk mer støtte i sine private liv og forhold slik at vi kan unngå at flere blir drept av sin partner.

Vet du om noen som sliter, så snakk med vedkommende, si fra, ta det videre, ta det på alvor!  Er du i et voldelig forhold, så kom deg ut! Pakk i stillhet, og smyg deg ut døren.

Etter at jeg postet denne bloggen kom det frem at Janne ble skudd i hodet med et håndvåpen. Mannen nekter fortsatt straffeskyld og sier våpenet gikk av ved et uhell. Mobiltelefonen hennes ble ødelagt natten etter festen og det ble plantet falske blodspor – begge deler for å forvirre politiet. Våpenet er nå funnet. Jeg er bekymret over at privatpersoner får ha våpen hjemme og mener vi må gjøre mer for å bekjempe partnervold. 

Les mer om utviklingen i saken her.

Les også: Lite å gjøre med partnerdrap

Les også: Hvordan greier man å drepe moren til barna sine?

Les også: Disse ble drept av sin partner i Norge.

Les også: #MeToo Sjalusi kan ødelegge forholdet

Også kvinner kan utføre partnerdrap, og jeg skriver mannen fordi menn er mer voldelige enn kvinner og fordi  flere kvinner blir drept av mennene sine enn omvendt. Når kvinner dreper, er det ofte fordi de har blitt utsatt for vold, viser forskning.