Annonse

Vi kollapser av julestresset og drukner i tørre kaker ingen vil  ha. Noen må holde ut med svigermor, mens andre er alene. På tide å avvikle hele julefeiringen. Dra på hotell!

Julen er ekskluderende. Familier gjør sitt beste for å holde på fasaden. Kun vellykkede bilder legges ut, og all gørr, krangel og fyllesyke skjules under teppet. – Se så lykkelige vi er, skriker bildene, mens du ikke kan vente til svigerfamilien drar igjen, slik at du får ro og fred.

Andre er ensomme og gruer seg til jul. De reiser bort eller sitter alene. Det gjelder både våre nye landsmenn og våre egne. Og i byen er alt stengt. Ghosttown!

I østen derimot, feirer alle sammen ute i gatene, leker, ler og lever og ingen er alene. Dette er ekte juleglede.

Vår jul er blitt krampaktig, materialistisk og patetisk. Hvordan har vi blitt sånn? Hvorfor gjør vi dette mot oss selv?

Det er på tide å avvikle den innadvendte familiejulen og trekke den ut i offentligheten – eller feire jul på hotell. Sistnevnte blir stadig mer populært – dagens husmødre er ikke villige til å segne om av utmattelse på grunn av ribbesteking i siste liten mens barna krangler. Samtidig kan familier unngå feider, da alle trekker seg tilbake på hver sin hytte eller hvert sitt rom. Han som drikker for mye eller hun som kommer i klinsj med svigermor kan ta en timeout.

Les også: Linn Skåber er enig med meg: Julaften en mer åpen dag.

Bildene er fra en jul jeg feiret på hotell, jeg tok med barna på Norefjell hotell på spa og julemiddag og vi koste oss i boblebadet før middagen. Alt gikk bra – om enn litt dyrt for mor. Tenk om vi hadde vært en stor gjeng her. Det ville vært enda hyggeligere.

I år drar sønnen og jeg til Dubai for en annerledes juleferie.

«Det høres meget spesielt ut,» kommenterte en godt voksen dame. Henne om det. Hun må ha et stusslig liv.

Andre, yngre mennesker svarte: «Så hyggelig, så spennende, så koselig, så gøy.» Nemlig.

«Ta julen tilbake – og ikke la den ekskludere deg fra noe som helst. Og aller viktigst, lytt til deg selv og gjør det du har lyst til!»

Juleklem fra Helse-Tine

Jeg er journalist og blogger

Mail til tinecec@gmail.com