Annonse

20. desember er årets mørkeste dag, og Røde Kors markerer med si at vi må bry oss litt mer om hverandre! Mange, både unge og eldre, føler seg ensomme i juletiden. Skuespiller Linn Skåber ønsker at julaften blir en mer åpen dag. Hvordan kan du bidra?

Se innslaget fra Røde Kors her. 

– Jeg skulle ønske julaften var en mer åpen dag, sier skuespiller Linn Skåber. En av Norges mest kjente kvinner er, i følge et intervju med Dagbladet,  ikke redd for å si at hun aldri har likt høytiden.

En av hovedgrunnene er, som Røde Kors nevner, at mange er utenfor og føler seg ensomme:

Hun klarer ikke tanken på at vi innbiller oss at alle er sammen i jula, når det står så mange utenfor.

Så hvordan kan du bidra til å glede noen som kanskje ikke har det så bra? Åpenhet er en god ting. Mange av oss innrømmer ikke for andre hvordan vi har det. Vi spiller skuespill på sosiale medier og later som vi har 100 venner, mens  vi i realiteten kanskje bare har nær kontakt med noen få:

Ærlighet er bra

Skuespiller Linn Skåber er kjent for å være ærlig. Hun har uttalt at hun kan  føle seg ensom, og synes det er noe melankolsk over jula:

En av hennes beste juleminner er julen da hun og moren banket på hos en ensom nabo i naboblokka og serverte ham en tallerken julemat.

Lykkeforskning viser at vi blir lykkeligere av å gjøre noe for andre. Linns intitiav er derfor noe flere kan prøve seg på. Blir det deg som ringer på til en fremmed i kveld?

Liker adventstiden

Linn liker som meg adventstiden, for da er lyset der og man på vei mot noe. Men hun er ikke begeistret for selve julen, familiefokuset, tradisjonene og stillheten i gatene.

Julaften for melankolsk

”Jeg har aldri likt jula noe særlig. Det er en inderlig melankoli over den. Jeg føler det er en selvransakelsesperiode,”, sier hun.

Ønsker seg en åpen dag

«Hun skulle ønske at julaften var en mer åpen dag – at tradisjonen var at du inviterte alle du kunne og så hva det ble til, fremfor at vi var så opptatt av tradisjoner.» 

Befriende med andre stemmer

Det er noe befriende over mennesker som tør å stå frem at de ikke liker julen.

Sår jul som alenemor

Grunnen til at jeg synes det er befriende er at jeg som mange andre har vært der selv.  Jeg ble tidlig alene med barna mine – og hvor fett var det  å feire jul alene med barna – mens  familie, venner og naboer feiret med alle sine? Det var utfordrende.

Made with Repix (http://repix.it)

Linn ringte på til naboen

Julen er en av de minst inkluderende høytider jeg vet om. Alle har nok med sitt.

«Nå kan vi endre den innelukkede, norske tradisjonen. Når Linn Skåber ringer på hos naboen for å spøre om han vil ha julemat så kan du ogs. Eller gjør som Eli Rygg: Hun inviterer ikke bare alle ekser, men også gjerne en ensom sjel eller to.»

Liker å snakke med folk som sliter med julen

Selv liker jeg mennesker og jeg får mer ut av å snakke med noen som sliter med julen enn venninner som snakker meg i senk om vasking, rydding og baking.

«Er det sant, kan man lure på. Eller sliter de med å skjule at de er utslitt? Utslitt av forventningene, presset og alt sammen. Noen hevder kvinner føler seg som ofre i julen, de må yte mest.»

Prøvd alt

Jeg prøvde mye etter at jeg ble alene med barna, alt fra å søke trøst i kirken, noe som føltes lite inkluderende, til å feire alternativ jul hos Aslam Asham. Siden har jeg feiret med familie, ekssvigerfamilie, venninne, kjæreste og barn.

Nyttårsfeiring 2019: Feir med likesinnede

Det beste har vært å reise på fjellet nyttårshelgen og kose seg med likesinnede – takket være Unni Belseth,  en ildsjel av en dame som arrangerer nyttårshelg for single foreldre med og uten barn.

internations

På Jessheim arrangeres det nyttårsfest for folk som er alene. Også denne damen fortjener ros for at hun står på for single, også i julen.

Takk og lov for at det finnes noen så flotte damer.

Flere folk i gatene

”Jeg håper at folk beveger seg mer ut, deltar i store sammenhenger og viser at vi er et folk.  Flere folk i gatene i jula!” ønsker Linn seg.

Samtidig kommer en Bønn fra Røde Kors: Vær noe for en annen på årets mørkeste dag og i julehøytiden hvor mange føler seg ensomme. Se innslaget fra Røde Kors her. 

Ære være Linn, ildsjeler i Røde Kors og andre steder.

Juleønsket mitt? Mer sånt prat! Flere slike mennesker. 🙂

hellasminner

Les også: Intervjuet om Linn Skåber og jul

Les også:  «Ikke alle barn gleder seg.»

Les også: Den julen jeg feiret på gayhotell

Les også: Spar på kaloriene før jul: Slik lager du en sunn julekalender!

Bildet av Linn er fra Nordiske Mediedager