Annonse

Hvordan kunne jeg tro at dette var en god idé? Reise alene til Barcelona i julen og ta inn på gay hotel? I lobbyen på hotellet, julaften ettermiddag, er det folketomt og jeg føler meg ensom. På rommet stiger panikken: Jeg har ingen planer for kvelden.

Hva skal jeg gjøre? Jeg har startet på språkkurs om morgenen. Det er min plan A for ikke å ende opp alene. Jeg er den eneste eleven som velger å begynne på skolen julaften. Skolens leder forteller meg det.

Kan du preteritum?

Hun vil intervjue meg på spansk. Jeg trenger kaffe. Jeg peker mot et bord, og hun sier ja, værsågod. Jeg grabber til meg en kaffekopp og en gratis muffins. Det er tross alt julaften.

«Kan du preteritum?» Jeg nøler: «Litt.» Hun plasserer meg i klasse A2, som er litt øvet.

Hvor er svensken?

I klasserommet er det heldigvis et par andre.  En ung mann fra Nederland med en høygravid, columbiansk kone, og en dame fra Sveits. De savner en student fra Sverige. Noe så dumt. Selv en gutt fra Sverige hadde hjulpet på alene-følelsen julaften. En nabo!

Vi avslutter timen sammen med lærerne og et glass cava, og jeg snakker litt med kvinnen fra Sveits. Hun er skuespiller. Som meg er hun på eventyr alene i Barcelona, og har et forslag: «Vi kan gå på teater!»  Men stykket viser seg å være en annen dag. Julaften holder de stengt.

Julen har for mange følelser

Vel hjemme på hotellet, lager jeg en plan B for å overleve dagen. Julen er så klam, og har så mange følelser. Å reise bort, å rømme fra julen, kan høres lett ut – som et valg – men akkurat nå føles det ikke greit. Jeg har en avtale med min venn på kvelden, men han jobber, og jeg vet ikke om han får det til.

Alene på heterovennlig gay-hotell

Jeg bor på heterovennlig gay hotel i Eixample-området. Mange kaller området for gay-xample, leser jeg på internett. Jeg har ikke fordommer mot homofile. Likevel sniker følelsen seg inn av å ikke passe inn.  Jeg ser et heteropar blant gjestene, men de fleste er menn. Da jeg dypper føttene i det kalde boblebadet på takterrassen, hører jeg turtelduene –  to menn bak meg le.

Tar heisen ned i kjelleren

Hotellet har et spa i kjelleren. Jeg tar heisen ned hit. Jeg vil se meg rundt, og sjekke om jeg kan få den 10 minutters gratis massasjen jeg har lest om i brosjyren. Det kan jeg, om jeg betaler for å bruke spaet. Det er åpent noen timer til.

Er alle her gay?

«Er alle som jobber her gay?  Jeg vil ikke tenke på det, men det blir det eneste jeg tenker på de følgende timene: Han unge som masserer meg og sier jeg har bra muskler og spør hvor gammel jeg er: Er han gay? De søte gutta i resepsjonen, som heter Toto, Lolo og Bobo, og forstår sååå godt at det var ille å ha øresmerter på flyet: Er de gay også?

Våger ikke å spørre

Jeg er for høflig til å spørre. Han ene har oppgradert rommet mitt og gitt meg visittkortet og bedt om god reklame på tripadvisor. Skulle jeg spurt om han var hetero, og sagt det er jeg også? Kanskje han hadde invitert meg ut? Eller, om han er gay og jeg hadde våget å si jeg var alene julaften, kanskje vi kunne gjort noe sammen?

Stirrer på menn i truser

Jeg liker homofile, og hotellet er fint og flott. Men alenefølelsen stiger. Jeg flyter rundt i et digert spabad uten å vite hvem noen er. Jeg kikker i smug på mennene som er der, på badetrusene, kroppene, håret, men får ingen clue. De ser helt vanlige ut.

Negletimen som røk

Tilbake på rommet, bestemmer jeg meg for å fikse neglene mine. Ta manikyr. Det er koselig! På google maps får jeg opp flere åpne salonger, og marsjerer av sted. Det første stedet er stengt.  Det andre stedet er åpent, men de stenger tidlig på julaften og ber meg komme tilbake etter helligdagene. Å, nei!

«Hva gjør du?»

Slukøret går jeg tilbake til hotellet. Nå melder heldigvis min venn meg på messenger:

«Hva gjør du?»

Jeg svarer med sjokk- og tristfjes: «Prøver å årne neglene mine, men alt er stengt.Veldig fint om du kan komme. Håper det. Det er julaften! Christmas eve!»

Min venn feirer ikke jul

Min venn feirer ikke jul. Han jobber med turisme, og sier at han fortsatt jobber, men han skal prøve. I mellomtiden er jeg blitt sulten. På hotellet er restauranten stengt på grunn av jul og jeg vil ikke møte på takterrassen klokken 21 for en gratis cava. Det er obvious at jeg ikke passer inn der. De fleste ser ut til å være stamgjester. Hva vil de tro om meg? Hva gjør hun her helt alene på gayhotellet VÅRT?

Jeg finner et sted å være

I nærområdet mitt har alle tatt juleferie. Stor er derfor gleden da jeg finner en åpen tapas-restaurant. Jeg setter meg i baren. Der blir det ikke så tydelig at jeg er alene. Jeg spør servitøren om han har matservering og om hvor lenge han har åpent. Han svarer ja, han har tapas og stenger ikke før 02. For en lettelse. Nå har jeg et sted å være.

Tenkte på pinnekjøtt i boblebadet

På rommet har jeg åpnet presangen fra sønn og svigerdatter, og jeg har tatt på meg øredobbene de har kjøpt til meg. Men hvorfor er vi ikke sammen?  Tanker og minner strømmer på, og jeg føler panikken komme.

Jeg tekster til sønnen: «Ista, da jeg badet, tenkte jeg på kålrotstappe og pinnekjøtt. Det må bety at jeg savner deg, for det er bare du som lager det.» Han svarer: «Hehe» eller var det «haha?» Han har det iallfall bra der hjemme.

Reddet av en åpen tapas-bar

Hva gjør jeg nå? Bestiller meg noe mat mens jeg lærer mer spansk med appen DuoLingo? Den durer, og sier at det er tid for dagens økt. Hjernen min leter etter spanske ord:

«Una copa de vino blanco, por favor. Et glass hvitvin!

Fremmedarbeideren bak kassen ser på meg: «Bestiller du drikke, får du to tapas gratis.»

«Så fantastisk!»

Bareieren fra Pakistan ser på meg som om jeg skulle vært gal. «Synes du det er bra?»

«Veldig bra.»

Det føles som å få en gave på julaften. Jeg er på en åpen bar med en mann som snakker med meg, og han tilbyr meg gratis mat.

«Hvor er du nå?»

Min venn tekster meg igjen: «Hvor er du nå?»  Han vil jeg skal komme til Plaza Catalunya.

Gode poteter og en god venn. Hva mer trenger man?

Jeg vil at han skal komme til meg: «Jeg er på tapasbar, jeg er sulten. Kom hit! Det er JULAFTEN!» Min venn forstår meg. Han svarer ja. Han kommer i arbeidstøy og vil ha patatas bravas og en energidrikk. Mannen har lite penger og liker ikke å bli spandert på. Det blir to patatas bravas og litt mer hvitvin på meg. Vi koser oss veldig. Jeg er ikke alene på julaften lenger.  Gode poteter og en god venn. Hva mer trenger man?

Loco

Servitøren ser ut til å like meg bedre nå som jeg har fått selskap.  Han sender gode blikk. Vi får en flaske vann som gave fra baren. Et annet par, turister, kommer bort og hilser på oss. Mannen er ganske full og tekster i telefonen med venner fra hjemlandet. Kjæresten  hans ler, rister på hodet og sier at han er loco.

Smaksprøver på gaybar

Vi går rundt hjørnet og havner på gaybar. Der har de smaksprøver. Jeg får to drinker, for min venn drikker kun Red Bull. Noen unge gutter slår seg ned ved siden av oss. Det er god stemning.

Hotellkvaler

Vi drar til hotellet mitt, et stenkast unna. Når vi går inn i den tomme resepsjonen med det enslige juletreet i lobbyen, føler jeg angsten komme. Det kan være vanskelig å få med vennen inn, selv om man har bestilt og betalt for to. Men mannen i resepsjonen med glatt sveis blunker til meg og vifter oss avgårde. Han smiler. Hodet mitt begynner å slappe av: «Kanskje er han glad for at jeg slipper å være alene. På et heterovennlig gayhotel, er de sikkert vant til det meste. Ingen sitter alene og sturer på rommet der.»

Kun bilder av menn som kysser

Det er flust av homobilder, både i  i lobbyen, i heisen, og på rommet. Vennen ler da han ser plakatene av menn som kysser og holder hverandre i hånden. Han som ikke feirer jul, er ikke så vant til homofile, men han tar det pent. Han synes det er morsomt.

Gratis kondomer til hotellets casanovaer

På badet ligger det en beskjed til meg om at jeg må huske at jeg er en ekte casanova. Midt mellom tannbørste, shampoo og gratis hårskum og såper, ligger det en liten konvolutt med kondomer. Jeg har aldri vært på et hotell hvor man får utdelt kondomer på rommet. Heller ikke har jeg bodd på gay hotel eller blitt kalt casanova. Vennen bryr seg ikke. Han ber meg sette på noe god musikk på macen. Mannen som jobber med turister liker reggae. Jeg, turisten, liker reggaeton.

Tonen har vi allerede funnet. Vi finner en sang som begge liker.

Reddet

Da vennen må forlate meg, er det ikke lenger julaften og jeg har overlevd uten at det ble fullstendig krise. Jeg er reddet.

Det er 1. juledag, en stengt og trist dag, men en frokostcafé rundt hjørnet holder åpent. Jeg tygger og tygger på eggerøre-omeletten med sopp og fetaost. Den vokser i munnen. Så tar jeg en tur på stranden og nyter solen.

Om to dager åpner heldigvis byen igjen. Butikkene, sentrene og skolen.

Etterord:

Det er januar og mange er nysgjerrige på hvordan jeg hadde det i Spania i julen. Jeg forteller historien til en dame fra Kroatia som ordner vippeextensions for meg: Hun humrer:»Heterovennlig gay hotel? Seriøst? Finnes det? Og du bodde der julaften? Det er derfor jeg liker å snakke med deg. Hver gang vi møtes, har du gjort noe jeg aldri har hørt om før.»

På denne turen fikk jeg mange nye erfaringer. Jeg lærte at å tilbringe julaften i en stor, fremmed by ikke er enkelt. Selv om jeg hadde planlagt aktiviteter, kurs og møter, følte jeg meg alene på den store dagen. Mye var stengt i Barcelona. Det var kaldt om kvelden og jeg var overlatt til meg selv. Et par ganger kjente jeg på angst da jeg gikk alene rundt i byen.

 Neste jul blir jeg hjemme eller reiser på en gruppetur. 

Hvorfor jeg valgte et heterovennlig gay-hotell

Grunnen til at jeg booket meg inn på Axel hotell i Eixample-området, var at en venninne tipset meg om hotwire.com, et nettsted som tilbyr reduserte priser på 4-stjerners hoteller. Jeg hadde lyst på spa og velvære i julen. Axel hotell kom opp med et bra tilbud og det lå sentralt til, bare 18 minutters gåtur fra skolen. Også en gang til i løpet av turen, benyttet jeg meg av hotwire for å finne et godt, sentralt hotell til spottpris. De to andre stedene jeg bodde var hostels:  St. Christophers Inn og Casa Gracia.

Alene på tur i julen – 5 tips:

  1. Ordne noen avtaler i forkant slik at du har en plan: Språkkurs, dans, fotball, teater, treffe venner  eller noe annet som interesser deg. Såå interessant å se solnedgangen alene, er det faktisk ikke!
  2. Velg et hotell hvor det skjer litt, eller bo med andre.
  3. Sørg for at du kan flytte om du ikke trives
  4. Ha noen hjemme du kan ringe om du trenger noen å snakke med.
  5. Unn deg en god massasje eller to, og ta boblebad, det gjør underverker

Pedro Capó – Calma (remix)

Cuatro abrazos y un café
apenas me desperté
y al mirarte recordé
que ya todo lo encontré
Tu mano en mi mano
de todo escapamos
juntos ver el sol caer
(let them enjoy the Paradise)
Vamos pa la playa
pa curarte el alma
cierra la pantalla
abre la medalla
todo el mar caribe
viendo tu cintura
tú le coqueteas
tú eres buscabuyas
y me gusta
lento y contento cara al viento
lento y contento cara al viento
Ya Ya Ya Farru!
[Farruko]
Y aprovecha que el sol está caliente
y vamos a disfruta el ambiente
vamos a meternos pal agua pa que veas que rico se siente
y vamos bien tropical
por toda la costa a chinchorrear
de chinchorro en chinchorro
paramos pa darnos una medalla
bien fría pa bajar la sequía
un poco de Bob Marley y unos tragos de sangría
pa que te sueltes
poco a poquito
porque pa vacilar no hay que salir de Puerto Rico