Annonse

«Hva gjorde jeg sammen med kona til Bjørn Kjos i operaen? Og hva er denne 1,6 millioner-klubben som hun brenner sånn for??»

 

Det er faktisk forsket på det. Musikk og kultur-opplevelser er helsebringende og gjør oss lysere og lettere til sinns. Ikke så dumt derfor å bruke kulturbesøk som medisin og for å forebygge høstdepresjon!

De fleste vet at Gerd Kjos er kona til Norwegian-general Bjørn Kjos. Noen vet også at de to er svært glade i klassisk musikk og opera. Men ikke alle vet at Gerd brenner for kvinnehelse og at hun er styreleder i foreningen For kvinners helse, 1,6 Norge.

Vi er 1,6 millioner kvinner i Norge over 25 år, derav navnet. Disse trenger å bli tatt mer på alvor og få bedre legehjep, mener Gerd og foreningen.

Jeg har tidligere vært hjemme hos Gerd og intervjuet henne om temaet. Intervjuet sto i Her og Nå, og du kan lese det her. Gerd har selv vært frivillig pensjonist i 13 år etter mange år som flyvertinne i SAS. Hun ble skadet i en slalåmulykke da mannen var så uheldig å kollidere med henne på en isete del av slalåmløypa. Hun forandret plutselig kjøreretning på grunn av isen mens Bjørn var i et høyt svev/hopp.  I dag er hun fortsatt svært aktiv og går toppturer til tross for et kne som av og til svikter. “Noen plager har vi vel alle,” sa hun da jeg møtte henne i Larkollen under mannens 70-års-dag nylig.

Denne gangen gjaldt det (helsebringende) operabesøk sammen med styret og medlemmer av helse-foreningen. Vi var på matiné en lørdag og så premieren på Resital med Isa K. Gericke på Den norske opera og ballett.

operamedkjos

F.v. Tove Taalesen, HR-sjef i Mat&drikke-gruppen AS, styremedlem og @restaurantdronningen på Instagram.  Ingalill Sandal, partner og PR-rådgiver i Involve,  styreleder Gerd Kjos og venninner fra SAS-miljøet. Selv er jeg nummer to fra høyre. Jeg er frilans helsejournalist og og har denne bloggen, helsetine. Du finner meg også på instagram @helsetine

Isa er en norsk sopran bosatt i Berlin. Det var en fantastisk forestilling om Kirsten Flagstads liv med opplesning av gamle brev, fortelling, musikk og sang. Vi var så heldige å møte Isa etter forestillingen og Gerd benyttet muligheten til å fortelle om sitt engasjement for kvinners helse.

fullsizerender-8 fullsizerender-8-kopi fullsizerender-8-kopi-3 fullsizerender-8-kopi-2

kjosogdamene

Gerds drøm er flere medlemmer og mer fokus, debatt – og ikke minst forskning – rundt kvinnehelse. 1,6 Norge deltok nylig på Arendalsuka og utfordret der helsefaglige og politiske miljøer:

«Flere kvinner enn menn sliter i dag med psykisk helse. Flere kvinner enn menn blir i dag sykmeldt for dette. Psykisk uhelse er ikke bare noe som angår godt voksne kvinner, det er et voksende ungdomsproblem.” (Tonje Haalien, 1,6 millionerklubben under Arendalsuka)

Mer om Kjos og co: Jeg møtte hele familien med barn og barnebarn da Bjørn Kjos fylte 70. Intervjuet har stått i Her og Nå og du kan lese det her  🙂 content-house-tine16_no_hn_31_bjorn_kjos_90550

herognatine

Aktiv friluftsfamilie: Jeg slo av en prat med 70-års-jubilant Bjørn Kjos på brygga mens familien fisket krabber. Gerd er i rød bukse til venstre.

Ps, vil du bli medlem og støtte Gerds kamp for kvinners helse, koster det kun kr 300 i året. Bli medlem her.