Annonse

skidress NM 2021

Fysisk aktivitet: Jeg fikk frozen shoulder og la skiene på hylla. Etter syv år fant jeg mine gamle langrennski under terrassen. De var støvete, men funket! Nå trenger jeg bare en ny skidress. Butikkene er coronastengt, ellers hadde jeg kjøpt en i morgen. Her er tips til skigåing – og hvorfor det er bra for deg.

I over et år kunne jeg ikke bruke høyrearmen. Den hang rett ned, som om den var brukket. Litt som nå, kunne jeg ikke trene på senter men gikk tur hver dag rundt sjøen for å få beveget kroppen. Det var en lang vinter. Det er det nå også. Men det går an å være kreativ. Les om frozen shoulder her. Fakta og myter om frossen skulder

Fant skiene etter syv år

En bekjent tipset meg om at det var sosialt og hyggelig å stå på ski ved Greverud golfbane. Jeg kom meg ut på terrassen, et siste forsøk på å finne de gamle skiene: Og der lå de, under en haug med skrot, bundet sammen med tape og støvete, men like fine. Så var det støvlene da. Utrolig nok dukket de opp i noen skuffer med vintertøy.

Gikk 3 kilometer på golfbanen

Jeg ble nesten overrasket da de klikket på med en gang. En mann jeg kjenner litt fra området dukket tilfeldig opp, og guidet meg gjennom løypen på 2-3 kilometer.  Jeg var mye på fjellet tidligere, og hadde ikke glemt gamle kunster.  Faktisk gikk det helt ok.

Ny trendy skidress

Men jeg vil gjerne oppdatere skidressen. Sønnen min stakk av med overdelen til Bergan- skibuksen for flere år siden, og skibuksen strammet veldig. Jeg følte meg litt som en stappet pølse. Likevel lot jeg som jeg skulle slå Northug  og/eller var med i NM i langrenn 2021. Man får det ikke mer gøy enn man lager selv.

Johaug med concept-jakker

Her i Nordre Follo er det dessverre fortsatt coronastengte butikker, til tross for et svært lavt antall syke. Jeg får derfor kikke litt etter åpne butikker et annet sted. Jeg ser blant annet at Anton Sport har noen fine Johaug- Concept-jakker på tilbud.

Fakta om langrenn som fysisk aktivitet

Langrenn er et godt alternativ til tredemøllen i  følge tidligere verdensmester på ski, Siri Halle. Det kan verre en trøst nå som mange treningssentre er stengt: Til Nettavisen sier Siri at en time på tredemøllen krever mer anstrengelse enn én time på ski for å komme opp i samme puls. Les hele saken her.  Du bruker hele kroppen og større muskelgrupper når du går på ski, og derfor kommer du mye lettere opp i puls uten å anstrenge deg like mye som når du løper på mølla. Langrenn er mindre belastende på skjelett og muskulatur enn trening på tredemølle. «Nesten all muskulatur i kroppen din blir aktivert når du går langrenn, så du får ikke bare god effekt på hjertet og utholdenhet. Muskulaturen din blir også mer utholdende,» i følge Roald Bahr, sjefslege ved Olympiatoppen.  En ny studie sier at det er farligere å være utrent enn å røyke, så kom deg ut minst en halvtime om dagen.  Langrenn kan faktisk også motvirke diabetes 2:  Blodsukkeret faller mye raskere etter at du har spist når muskulaturen er utholdenhetstrent, og du får en mye bedre blodsukkerkontroll. Det beste tipset for å komme i god form på ski, er en kombinasjon av rolige økter og noen harde økter med  intervaller.

Hva er ditt beste treningstips i coronatid?

l

Les også: Gå riktig: Slik unngår du skader i langrenns-sporet. (NRK):