Annonse

Strømprisene stiger, boligrenten stiger og mange sliter med utgiftene! Har du et ekstra rom, kan du leie ut skattefritt og tjene enkle penger. Hvis du gjør det smart. For reglene er vriene. Det kan være hyggelig med selskap, men privatlivet ditt blir innskrenket og du kan få overraskelser du ikke ønsker deg. Her er 3 grunner for og i mot utleie. Hva velger du?

 

Ja – selvfølgelig skal du leie ut! Se mitt Airbnb-tilbud her. 

  1. Hvorfor la det ledige soverommet stå ubrukt? Å leie ut kan gi deg kjærkommen inntekt helt skattefritt – så lenge du selv benytter minst 50% av huset og leier ut minst 30 dager av gangen.
  2. Leieinntekten er også skattefri, dersom hele eller en større del av boligen leies ut for inntil 20.000 kroner i inntektsåret. Leier du ut for 21 000 kroner, må du betale 6000 kroner av HELE beløpet. Så vær obs her. Airbnb oppgir inntekten din til skattemyndighetene, just saying.
  3. Leier du ut et studio i huset som meg; skriv f.eks i kontrakten at noen rom er kun for deg og at leietager kun har begrenset tilgang til kjøkken. Putter du kjøkken og toalett inn på hybelen, har du en god deal, da vil skatteetaten lettere tro på at de ikke har tilgang til hele huset. Billige møbler kjøpes enkelt på Ikea. De fleste trenger kun en seng, en skrivepult og et skap. Du får kanskje et hyggelig bekjentskap på kjøpet. Og det kan være hyggelig å hjelpe noen som sårt trenger et sted å bo.
  4. Så lenge du har en kontrakt og ordner med depositum og leser deg opp på utleiereglene,  er du trygg. De fleste mennesker er til å stole på. Bare pass på at vedkommende betaler til fast tid hver måned. Vær strikt med det og understrek at dette er business og ikke vennskap eller veldedighet. Velger du en pendler som er borte i helgene, går det ekstra greit: Du får både egentid i leiligheten og kjærkommen inntekt.
  5. Du får nye bekjentskaper! Mange leier ut i ferien for å spe på inntekten, og fordi de er sosiale og liker å bli kjent med nye mennesker. Leier du ut via AirNnB, kan du  få hele verden på besøk og samtidig tjene penger.  Det er både spennende og lærerikt. Du lærer mye om andre, og kan være guide i ditt eget nærområde,.. Men du trenger det ikke. De fleste gjester klarer seg  selv, og du kan dra bort. Bare pass på at dine leieboere følger husreglene. Det kan være smart å skrive i kontrakten at rommet er kun for leietager, om du ikke ønsker ubudne gjester. Sjekk også hva planen for oppholdet er: Å ha noen som kun sitter på rommet, kan bli slitsomt. 
  6. Blir noe ødelagt og gjesten ikke vil betale, har Airbnb en forsikring for hosts – verter –  som skal dekke det meste. Du må bare sørge for å ta bilder og få skaden taksert av et firma, så er mye gjort. Leier du via NAV, kan du få en depositumsgaranti som kan dekke skadene.

Nei – det er for mye stress å leie ut, og du kan bli lurt!

  1. Det går mange historier om leietakere som ikke betaler husleie. Noen griser, roter og kaster søppel ut av vinduet. Blir noe ødelagt, og dere er uenige om hvem sitt ansvar det er, må du bevise at skylden ligger på leietageren og ikke skyldes slitasje på huset. Det vil si at du som huseier selv må få en fagperson til å komme på befaring. Og husleiereglene er strammet inn: Du kan gå på en  skattesmell! På Airbnb må du nå leie ut i minst en måned til samme person for å unngå skatt. Leier du ut for mange rom i leiligheten må du skatte av alt selv om du bor der selv også. Driver du med langtidsleie, men har én gjest som kun bor en uke, må du skatte for hele året. Reglene er så kompliserte at selv ikke ansatte i Skatteetaten forstår dem. Du må finlese og være smart!
  2. Å bo med noen så tett, er stress i lengden. Du mister privatlivet ditt. Hvordan kan du ha en ny flamme på besøk mens en  leieboer slanger seg i sofaen din eller kokkelerer på kjøkkenet? Kanskje din venn blir sjalu også. Eller hva om leieboeren tar inn folk på besøk og «overtar» huset eller leiligheten? Å ha noen som kommer og går til alle døgnets tider, kan være slitsomt, selv om du er sosial.
  3. Du kan forelske deg i feil person eller få uønsket oppmerksomhet. Det er pinlig for begge parter. «Å innlede et forhold til en leietager, er det dummeste du gjør! Jeg er aldri for familiær,» sier en bekjent som har hatt mange leietagere boende i huset. Men hvor går grensen mellom å være hyggelig og ikke familiær? La oss si du er en sosial og vennlig person? Det kan ende opp som en belastning om vedkommende tar seg for mye til rette. Og hvordan får du vedkommende til å flytte ut? Kanskje hun eller han nekter? Nei, takk!

Les også: Slik bør du gå frem om du vil bli godkjent som leietager. Les saken her.

Les også: Slik pusser du opp på lavbudsjett. Les saken her. 

Min løsning: For å unngå skatt, leier jeg aldri ut mindre enn en måned av gangen. Og jeg bor i minst halvparten av huset selv.