Annonse

Det gamle rekkehuset fra 50-tallet trengte renovering. Jeg valgte lyse farger som laurbær, tender green og soft skin sammen med hvitt for å skape nytt liv til gulv og vegger.

De som sier at det er gøy å pusse opp, lyver. I flere uker har jeg bodd på en byggeplass. Malere med egen nøkkel invaderte huset, og jeg var omgitt av et salig malingsrot. Det luktet maling overalt og jeg fikk hodepine. De luftet så temperaturen inne nærmet seg nullpunktet og jeg frøs. Jeg kunne ikke gå på do, for trappen opp til annen etasje var nymalt.  Hver gang vi hadde et rom ferdig, så jeg nye ting som måtte gjøres. Alt kostet ekstra.

Og likevel gjorde jeg dette helt frivillig, for å få et nytt og shinet hus i 2018!

Fiks det, bare fiks det!

En venn var innom og påpekte flere ting jeg ikke hadde sett: «Sprekker må fylles med silikon og flisene trenger et strøk til! Fiks det, bare fiks det.»

Sønnen og kjæresten pekte på noen umalte brune vegger ned til kjelleren og sa: «Hvorfor er det ikke malt der?» Da var det bare å gå i gang med arbeidet og forhandle ny pris med håndverkerne.

Midt i det hele fikk jeg elkontroll – og en oppsynsmann fra Hafslund var nær ved å tråkke i malingspannet ned til kjelleren da han skulle inspisere sikringskapet. «Her pusses det opp, ser jeg,» sa han, og påpekte at en stikk-kontakt i kjelleren mangler jording! Elkontroll skjer bare hvert 20-25. år, så her var jeg uheldig – eller kanskje heldig, alt ettersom hvordan man ser det.

Trening er viktig

Malerne uttrykte forståelse for det meste – også når det gjelder å forstå at jeg må rekke trening: «Viktig å passe på kroppen, smilte en av de.»

– Ja, stønnet jeg, og klarte å åle meg ut forbi alle malingsspannene og utstyret med treningsbagen.

Kranglet med maleren på do!

Jeg kranglet med den greske maleren om tapet. Han nektet å legge tapet i skimmerbeige og noe tremønster på WC, han påsto den var old fashioned. Damen i interiørbutikken hadde sagt det motsatte og jeg protesterte. «Det må se moderne ut,» sa grekeren. Tilslutt ga jeg meg, og innrømmer at toalettet ser bedre ut med malte, glatte vegger istedenfor tapetet jeg ble påprakket. Det gamle tapetet ble fjernet, tre vegger ble malt med lys beige med en kontrastvegg i brun; red maple.

Endelig nærmer jobben seg slutten og det mangler bare nye dørhåndtak på alle dører i kjelleren. Bare barnet til håndverkeren er frisk igjen, så blir det sus over dette også. Jeg har aldri tenkt på at dørhåndtak blir utslitt, men det gjør de. Og alt koster penger, mer og mer for hver detalj du skal fikse. Den som hadde vært handymann!

Fornøyd med farge-valgene

Jeg er spesielt fornøyd med at jeg valgte å male en kontrastvegg i stuen lys grønn. Jeg valgte fargen laurbær etter tips fra Farge-Dagny. Jeg er glad i sterke farger, som Dagny men valgte et lyst og mykt uttrykk med tanke på at det skal se fresht ut for eventuelt salg. Nattkjolen på bildet er rød og fargesterk, den er fra Victorias secret og står godt til den grønne veggen, synes jeg. Rødt er i følge forskning den eneste fargen alle liker, hvorfor bruker vi den ikke mer?

Men over til annen etasje. Der hadde jeg slitte tarkett-gulv. For å freshe opp gulvene og gjøre dem sterkere, gikk jeg for maling. Jeg valgte fargen soft skin som trappen. Ett av soveromsgulvene ble malt med fargen bomull.

Vanskelig å male fliser

Det vanskeligste var flisene på kjøkkenet. Jeg vurderte å legge nye fliser over de gamle mørkerøde retro-flisene, men bestemte meg omsider for den enkleste løsningen – å male de. Jeg valgte fargen tender green og det ble helt ok.

Hvilke farger velger du i år? Gult er årets farge, men i følge min lokale fargehandler, er gult den eneste fargen folk ikke vil ha når de pusser opp, så det tror jeg ikke slår an. Hva mener du?

Se fargene jeg valgte nederst!

Med vennlig farge-hilsen

Fargen soft skin er like delikat på vegger som på gulv og trapp som jeg valgte.

Klassisk hvit er brukt på karmer og lister, det valgte jeg også, mens vegger ble malt i hvitfargen refleksjon.

Jeg hadde kjøpt tapet til wc, men maleren falt ikke for ideen. Han valgte denne kontrastfargen red maple til en av veggene og de andre i en beigetone. Det ble kult og står bra til de gamle gulvflisene i brunrødt og hvitt. Red maple ser du også til høyre i bildet under.

Fargen i midten heter tender green, og har hint av både blått, grønt og blått i seg. Etter mye om og men, malte jeg flisene på kjøkkenet i denne fargen Jeg holdt nesten på å ende opp med hvite mursteinsfliser, men ombestemte meg. Det ble helt ok.

Denne grønnfargen, laurbær, har jeg vært nysgjerrig på helt siden Farge-Dagny snakket varmt om den på God Morgen Norge. Jeg kunne malt hele stuen grønn, men nøyde meg med en kontrastvegg i denne kule fargen. Grønt og blått er fargene du slapper mest av med i heimen, i følge farge-eksperter – mens hvitt, grått og sort kan gjøre deg deprimert.

Bildene er fra Jotun – hos meg gjenstår arbeid og det er ikke klart for bilder ennå. 😉

Les også: Slik velger du nye farger!

Les også: De viktigste fargene i 2018.

Les også: Hva gjør farger med oss? (forskning.no)