Annonse

Norge er i ferd med å bli helgrått, spår farge-eksperter. Grått er moderne, safe – men trist. Er du sikker på at det er det du vil?

Da jeg nylig la ut på Facebook at jeg søkte råd angående farge på mitt rekkehus, fikk jeg mange engasjerte svar. Det gamle rekkehuset er gult, men naboen på enden har brutt ut og malt i en mørk gråtone. Ingen av de andre vil bytte farge, og nå lurer jeg på hva jeg skal velge selv: (Jeg har hus nummer to fra venstre, med åpen dør. )

Reaksjonene lot ikke vente på seg: Noen synes at jeg fritt kan male midtrekkehuset i alt fra rosa til grønt/turkis og mørk aubergine og at det blir FRISKT, mens andre synes at jeg bør ta hensyn til fargene på andre hus i nabolaget.

”Jeg er lat, så jeg hadde beholdt den gule fargen. Lettere å male, og jeg slipper flere strøk,” mente en venninne.

«Alle må være enige og alle rekkehusenhetene bør ha samme farge,» hevdet en annen.

”Behold fargen, og lek deg heller med knallfarger på vinduskarmene,” foreslo en kreativ sjel.

”En dør i en kontrastfarge som f.eks rosa eller turkis lyser opp” mente flere. De anbefalte meg å søke inspirasjon, blant annet på ifi.no ,  ved å leke meg med Jotuns fargevelger og ved å søke rås hos  hos fargekonsulent Tove Steinbo.  

En nevnte også at jeg bør sjekke om det finnes vedtak om fargevalg for området, noen kommuner/velforeninger har det. Men naboen som malte grått har allerede sjekket ut at det ikke er slike restriksjoner her.

 

Holdninger stemmer ikke alltid overens med synsinntrykk: Etter at jeg delte et innlegg som viser rekkehus-enheter i forskjellige farger, snudde de mest konservative, de måtte innrømme at det var fint. En dame bemerket at for barn er det en fordel med hus i ulike farger; da finner de lettere hjem! En bekjent som har bodd i Belgia, gjorde meg oppmerksom på kulturforskjellene; i Norge skal alle være enige og alt må være likt – i Belgia er det helt vanlig å se hus som på bildet under og enkelte steder er det ikke lov å ha likt hus som naboen, forteller hun!

I følge farge-Dagny som har skrevet boken Farger til folket – har vi mange kvaler når vi skal velge nye farger: Vi er redde for å bli lei av den grønne veggen og frykter at huset blir vanskeligere å få solgt med rød dør.

Derfor velger vi safe og kjedelig, mener hun. Faktisk er trenden med å male huset grått utvendig blitt så sterk at hele bydeler kan stå i farge for å bli helt fargeløse, advarer hun.

Slik velger du nye farger:

  • Ifølge eksperten er det intet som tilsier at du blir fortere lei av en grønn  eller blå vegg enn en grå eller hvit vegg! Mal derfor i farger du liker og som gir deg velbehag, anbefaler hun. De som maler grått, maler gjerne over allerede etter 3-5 år. Grått kan i tillegg gjøre deg deprimert, og en grå genser vil fremheve rynker og få huden til å se gusten ut. Dagny kaller rom i sort, hvitt og grått for «dødens dal.» Grønt og blått derimot, er farger som får oss til å slappe og konsentrere oss bedre. 
  • Hvitt blir for lyst og kan gi deg hodepineanfall og du blir fortere sliten i et hvitt rom enn et grønt eller blått. Noe å tenke på for meg som av og til får migrene: Alle vegger hos meg unntatt en soveromsvegg er hvit. Soveromsveggen er derimot blågrønn og jeg har hatt den så lenge at den har blitt trendy igjen.
  • Nok et tips fra farge-Dagny er å kjøpe interiørblader, norske og utenlandske og klippe ut bildene du føler snakker til deg. Det vil gi deg et hint om hva du liker av farger og interiør/eksteriør.

Se video med Dagnys fargetips fra God Morgen Norge her: 

Jeg følger også Dagny på Instagram og synes hun er en enorm inspirasjon. 🙂

Her er forresten farge-Dagnys hus og det er brunt og blått med dør i korall. Dama er ganske fargesterk selv også. Tenk om flere hadde kledd seg sånn, i stedetfor den lille sorte? I følge Dagny tolker menn damer i sort som mer medgjørlige, men de spanderer mer på damer i rødt. Noe å tenke på, ikke sant?

Da jeg for en del år siden tok fargeanalyse, fikk jeg beskjed om å velge bukser, jakker og sko i basisfarger, det vil si, brunt, sort eller grått. Jeg har aldri hatt så mange brune sko og støvletter! Tilslutt gikk jeg lei og kjøpte meg et par røde sko.

«Glem alt du har hørt om basis-farger,» sier farge-Dagny:

Vinteren er grå og trist og så skal vi kle oss i grå og triste farger i tillegg? Nei, bruk farger som gjør deg glad, sier hun.

«Dagny påstår at folk begynner å smile til deg og snakke til deg på en helt annen måte når du bruker glade farger.»

Selv har jeg prøvd meg med grønn kjole, og folk prater i vei, men det hadde de kanskje gjort uansett? Et smil er like viktig, tror jeg.

Men så var det husfargen: Det k a n bli vanskelig å selge et knallrosa hus – da de fleste boligsøkere vil ha noe mer vanlig. I Bergen måtte huseeieren male det rosa huset med sorte karmer (under) tilbake til hvitt etter at naboene klaget til kommuen og en annen mann ble bøtelagt med kr 30 000 og må i fengsel fordi han hadde dristet seg til å male huset sitt blått; den fargen var ikke innafor i kommunen der.

Jeg er usikker på fargevalget, og kontakter megleren som evt. skal selge mitt hus en gang i fremtiden: Hun svarer at den mørke gråfargen til naboen er mer moderne enn gult, men at annethvert hus i grått og gult blir «litt mye.» Endrer ikke naboene  på hver side av meg mening, anbefaler hun meg å beholde gulfargen.

Men hun sier at hele huset bør males grått på sikt.

Og det blir sikkert stilig.

Men hver gang jeg tenker på å begynne å male i den mørke gråfargen, protesterer følelsene: Hva med vinteren? Det kan bli trist – selv med rosa vinduskarmer? Og følelser er noe farge-Dagny sier vi skal lytte til.

Så foreløpig ser det svart ut for naboen på enden som vil ha hele huset labrador-grått.

Tusen takk for alle tips.

Hvilke farger liker du? Send gjerne flere bilder og innspill.. 🙂

her er svaret fra farge-Dagny:

Juhu! Jeg har fått svar fra farge-eksperten, selveste farge-Dagny. Dagny Thurmann-Moe
09:52 (for 3 minutter siden)

til meg
Hei Tine Cecilia!

Så utrolig fint!! Tusen takk!

Så teit at naboen deres har malt grått, det passer jo ikke inn. Jeg ville beholdt gulfargen, den er veldig god. Alternativt, laget en palett for alle fire husene, med et forslag til ny farge for det grå spøkelset på enden ?(eiendomsmeglere må du forøvrig ikke høre på, de er en av partene som har skyld i at Norge har blitt så grått ?)

Med vennlig hilsen

Dagny Thurmann-Moe
Fargedesign og fargeforecasting

Les også: Ny dør til jul. 

Klem fra helse-Tine

Trenger du å kontakte meg? Jeg er frilans-journalist og blogger. Mail: tinecec@gmail.com, tlf. 92222406

Jeg skriver for tiden mest om helse og livsstil og har erfaring som redaktør for bransjebladet Gave & Interiør. Helt fra jeg var liten har jeg vært fascinert av sterke farger, og jeg malte i ung alder hyttedoen knallrosa og knallgrønn.  😉

Følg meg gjerne på instagram; helsetine.no