Annonse

underlivsplager behandling

#sjekkdeg Komikerfrue Marna Haugen Burøe har fått tilbakefall av livmorhalskreft – to år etter at hun skulle testet seg. Test deg for livsmorhalskreft i dag – det kan redde livet ditt.

Jeg leste i dag den triste nyheten om at den kjente bloggeren komikerfrue – Marna Haugen Burøe – har fått tilbakefall av livmorhalskreft. Hun skulle testet seg for to år siden, men gjorde det ikke. Nå er hun fortvilet:

I 2016 ble Marna operert grunnet celleforandringer i livmorhalsen, en operasjon hun måtte gjøre to ganger grunnet et mislykket forsøk første gangen. Nå klarer hun ikke å la være å tenke på at hun testet seg i seneste laget…

«De siste dagene har vært en berg og dalbane og jeg har hilst på hver krok i følelsesregisteret.  Det har vært inn og ut av radiumhospitalet, for prøver og undersøkelser. Gode nyheter og dårlige. I starten av uka satt jeg med forhåpninger og til dels forventninger om at prøvene skulle vise det vi antok, og at det ville være enkel prosedyre å nappe ut den helvetes livmoren gjennom navlen eller noe sånt. Jeg planla gravøl og å feire livet, for sånn er jeg skrudd sammen.

Fikk dommen

Så fikk jeg endelig «dommen» etter at alle prøveresultatene var samlet sammen, og konklusjonen var klar.

Først og fremst er det ikke spredning i livmorhalskreften. Det var helt fantastisk å høre! Jeg skal altså ikke legge på røret i denne omgang og gjorde meg klar til å feire. Men så kom behandlingen. Det viser seg at svulsten er større enn først antatt og derfor må jeg nå gjennom intensiv stråling og cellegift en god stund fremover. Og den beskjeden gav meg en skikkelig nedtur.

Fuck cancer

På den ene siden så er jeg så utrolig glad over å få vite at jeg faktisk kommer til å være frisk etterpå, men på den andre siden så er jeg kjemperedd for hva som venter meg den kommende tiden. Fuck cancer,» skriver hun på sin populære blogg.

Infeksjon med HVP

Livmorhalskreft, cancer cervix, er den tredje vanligste kreftformen for kvinner.  Den eneste kjente årsaken til livmorhalskreft er infeksjon med humant papillomavirus (HPV).

Kampanjen #sjekkdeg

For få jenter tar celleprøve mot livmorhalskreft  – en prøve som redder liv. Budskapet er enkelt: Ring fastlegen eller gynekologen: Ta en celleprøve. Unngå livmorhalskreft.

Thea redder liv etter sin død

Unge Thea som selv døde av livmorhalskreft, startet kampanjen #sjekkdeg sammen med bladet Det Nye og har reddet liv etter sin død. Les det hjertevarme intervjuet jeg gjorde med hennes mamma og søster her. 

Populær TV-profil døde av livmorhalskreft

En annen kjent kvinne som døde av livmorhalskreft med spredning er NRK-profilen Vera Michaelsen. Barnas Vera ble den dyktige damen kalt. Hun ble behandlet, men fikk fatalt nok tilbakefall. Les artikkel om henne her. 

Fikk selv påvist celleforandringer

For en tid tilbake fikk jeg selv påvist celleforandringer i livmor etter en celleprøve hos gynekologen. Det var skremmende, men gynekologen ba meg om ikke å tenke på det da endel slike celleforandringer går tilbake av seg selv.  Etter et halvt år måtte jeg ta en ny test, og denne gangen var testen heldigvis negativ.

Jeg tester meg en gang i året og har bedt om innkalling fra legen. Les saken jeg skrev om dette her. 

Fakta om livmorhalskreft: Kilde: Kreftforeningen

I et tidlig stadium finnes ingen symptomer, så sjekk deg. Senere symptomer kan være:

  • blødning fra skjeden etter samleie eller fysisk aktivitet
  • blodig, illeluktende utflod
  • uregelmessig menstruasjon
  • blødning etter at du har passert overgangsalderen og menstruasjonen har stoppet
  • smerter, spesielt i korsryggen

Forebygging 

Ta HPV-vaksinen – den tilbys gratis til jenter og gutter i 7. klasse og  reduserer risikoen for å bli smittet med HPV. For voksne kan legen skrive ut resept på HVP-vaksine.

Vær røykfri

Følg Livmorhalsprogrammet for kvinner fra 25-69 år og ta livmorhalsprøve fra livmorhalsen når du får påminnelse fra Kreftregisteret og minst hvert tredje år!

Kutt røyken, få mosjon og og spis så sunt du kan. 

Risikofaktorer

  • Kvinner som er smittet med både HPV og Chlamydia har økt risiko
  • Bruk av P-piller over lang tid
  • Redusert immunforsvar kan få en HPV-infeksjon til å blomstre opp og føre til livmorhalskreft
  • Kvinner som har født mer enn tre barn, og fått barn før de var 17 år, har økt risiko
  • Tidligere strålebehandling, for eksempel i forbindelse med kreft i underlivet, nyrer eller urinveiene

Rundt 4000 kvinner i Norge behandles hvert år for høygradige celleforandringer (forstadier til kreft). Lette celleforandringer går ofte tilbake av seg selv, men du må følges opp med ny celleprøve og HPV-test hver tolvte måned til celleprøven er normal og HPV-testen er negativ.

Mulig å operere

Behandling  bestemmes av hvilket stadium sykdommen befinner seg på og hvor stor svulsten er. Hvis sykdommen oppdages i et tidlig stadium, er det som regel mulig å operere bort kreftsvulsten. Dersom du ikke kan opereres, vil du få tilbud om strålebehandling, eventuelt i kombinasjon med cellegift.

Å slutte å røyke før behandlingen starter gir flere fordeler – det øker sjansen for god effekt av kirurgi, strålebehandling og cellegift.

I 2017 fikk 316 kvinner livmorhalskreft.  Gjennomsnittsalderen ved diagnose er 45 år. Diagnosen er sjelden hos kvinner under 25 år. Fem år etter at pasienten har fått diagnosen, lever 81 % av kvinnene.

Ikke drøy lenger: Test deg nå!

Jeg krysser fingrene for Marna Haugen Burøe og ønsker masse lykke til med behandling i tiden fremover.