Annonse

tatovering ulovlig forbudt

Tatovering med enkelte farger er ulovlig fra 2022.  Min blå sommerfugl som jeg nettopp frisket opp i Tyrkia, kan bli forbudt. To-tredeler av blå-og-grønn-farger vrakes! Tatoveringsbransjen fortviler over nye, strengere regler. Hva synes du om de nye reglene?

Min blå tatovering kan være ulovlig

Spent og litt nervøs setter jeg meg ned i stolen på tatoverings-studioet jeg har avtale med den siste kvelden i Alanya. Jeg vil friske opp en falmet tatovering: Sommerfuglen – selve symbolet på frihet – som jeg fikk laget i oktober 2020 samme sted.

Jeg har bedt om råd i tattoo-bransjen i Alanya: Hvorfor bleknet blåfargen så fort?

Blåfargen jeg liker skal forbys.

«Blå er en vanskelig farge,» sier en kunde på et tatoveringssted i Tyrkia. «Grå og sort varer lenger,» hevder en tattoo-designer. «De har brukt dårlige farger,» mener en tredje. «Normalt at den falmer. Du har vært mye i solen,» sier en fjerde. «Solen! svarer jeg. «Jeg bor i Norge! De ser på meg og ler.

Ingen sier at det er nye regler i EU og at blåfargen jeg liker skal forbys innen 2023. Og grønt – som jeg også vurderte. Jeg er i Tyrkia, og reglene har ikke nådd hit ennå.

Ulovlig

«Vi går for turkis,» sier jeg med et smil til tattoo-designeren. Ennå vet jeg ikke at fargen kanskje er forbudt og ulovlig – eller skal bli det i nærmeste fremtid. Det leser jeg når jeg kommer hjem til Norge.

Tatoverings-bransjen fortviler – må kaste alt blekk

Nye, strenge regler for tatovering gjør at bransjen fortviler: De må kaste farger og strever for å finne godkjente erstatninger.

Forbudet gjelder fra 4. januar 2022 i både Norge og i EU/EØS, men bruken av to fargestoffer, Pigment Green 7 og Pigment Blue 15 blir først forbudt ett år senere, 4. januar 2023. Dette fordi de er så vanskelige å erstatte.

To-tredeler av blå og grønne tattoo-farger forsvinner

Resultatet av de nye forbudene kan bli fargeløse tatoveringer i Europa fremover. Utøvere i tatoverings-bransjen  synes de nye reglene er for strikte og firkantede. Spesielt er de bekymret over to tredeler av grønne og blå tattoo-farger forsvinner. Les mer om hvordan endel tatovering blir forbudt i denne artikkelen fra bransjeorganisasjonen Byas Norge. Les her. 

  • Fra 4. januar har tatovørene i Norge slitt med å få tak i blekk.
  • De må kaste alt blekket de har. Hovedsakelig på grunn av etikett-regler og nye grenseverdier.
  • Farger blir helt klart et problem. Er sort og grått løsningen for all fremtid?

Betyr dette at det er farlig å tatovere seg – og særlig med blå- og grønnfarger?

  1. Det er lite hold for at tatovering er kreftfremkallende. De fleste stoffene som forbys og som allerede er forbudt i kosmetikk, finnes ikke i tatto-produktene. Men bruk et anerkjent studio. I Norge følger studioene allerede strenge regler. I utlandet bør du sjekke nøyere.
  2. Tatoveringen klør og flasser. Er det normalt? Jeg opplevde dette etter 5-6 dager og ble usikker. Men det er helt normalt. Ikke pell på huden! Rens tatoveringen forsiktig med pyrisept på en bomullspad. Bruk salve, som Bepanthen eller tattoobalm fra tattto-studioet. Spør på apoteket hva de anbefaler.
  3. Unngå sol og bad i 10 dager minst. Tatoveringen er som et sår i huden som må pleies. Plei den som en baby, sa tatovøren til meg i Tyrkia. Du kan gå på stranden med T-shirt og du kan ta en lett dusj, men du kan ikke bade eller sole deg. Kjipt når det er tropesommer i Norge…
  4. Hva koster en tatovering? Det varierer veldig. Ofte har de en minstepris på noen tusen med et design inkludert. Du kan finne ditt eget design på Pinterest , og du kan prute. Det kan være billigere i utlandet.
  5. Er de nye EU-reglene for strenge, og hvordan påvirker det små tatoverings-bedrifter som ikke har råd og mulighet til bytte ut alle produktene? Skriv gjerne en kommentar.
  6. Flere spørsmål eller råd om tatoveringer? Skriv gjerne en kommentar.

Nordmenn på ferie vil tatoveres

Nordmenn på ferie elsker å fargelegge kroppen med tatoveringer. Det er tydelig, blant annet i Tyrkia. Overalt ser jeg tatoverte skandinaver som vil ha mer. «En stor trend blant turister,» påpeker utøvere på stedet.

Jacob Ingebrigtsen og Ina Wroldsen skaper tatoverings-trender

Og kjendiser skaper tatoverings-trender som unge vil følge: Idoler som Jacob Ingebrigtsen og Ina Wroldsen er kjendiser vi søker etter på google når vi vil sjekke ut kule tatoveringer.

Løperstjernen Jacob Ingebrigtsen som tok ok OL-gull i Tokyo i august, vil skille seg ut og skape sitt eget navn og tatoverer seg når han kjeder seg. Med tatoveringer som Fast og Rex (konge) klarer han det. De er riktignok ikke i farger, så han holder seg innenfor det nye regelverket.

Musiker Ina Wroldsen har en dypere mening bak sine tatoveringer, som hun blant annet utdyper her. Det blir en del av identiteten. Også Ina har gått for enkle tatoveringer uten farge.

Les også: Nordmenn tatoverte superstjernen Johnny Depp i Oslo . Han fikk tatovert en brukket pil som symboliserer nytt håp, på håndleddet. (VG)

Fakta om tatovering og farger

I februar 2021 vedtok EU og Norge et nytt vedtak for tatoveringsblekk med farger. Det innebærer at 4000 kjemikalier, som regnes som kreftfremkallende og som fra tidligere er forbudt i kosmetikk, også blir forbudt i tatoveringsblekk. Kun et fåtall av de 4000 kjemikaliene finnes i tatoveringsblekk. (Kilde: Din side)

Les også:  Slik gikk det første gang jeg ville prøve en tatovering. Det var ikke enkelt å få det som jeg ville: Presset i jakten på ferietatoo: -De ville selge store skrekkfigurer!

Seks kjendiser med store tatoveringer: (Nettavisen.) Les mer her.