Annonse

En gråtkvalt Trine Skei Grande måtte forklare overfor pressen hva hun gjorde eller ikke gjorde med en 17-åring i en kornåker for 10 år siden. ”Jeg har gjort dumme ting,” hulket hun. Med all respekt, nå må vi slutte å være så fæle mot henne! Selv klumsete Bridget Jones med sitt kaotiske kjærlighetsliv får mere støtte!

Sex med en full 17-åring i en åker under et bryllup i Trøndelag. Det var nettstedet Resett og redaktør Helge Lurås som skrev ryktesaken om Trine Skei Grande for et par uker siden. De har i to uker kalt ham for 16-åringen og det må sies å være dårlig faktasjekk. I følge VG var han 17.

Kynisk spill fra Helge Lurås

Kynisk har Resett drevet ryktesaken fremover fra dag til dag og satt Trine Skei Grande under et ulidelig press, få dager før hun ble valgt som ny kulturminister. Nettstedet drives av Helge Lurås som befinner seg på høyresiden i norsk politikk, og han er hverken fan av Trine eller Venstre eller at partiet får innpass i Ernas regjering. Han formål ved å trykke dette, er derved interessant å utforske. Advokat Anne Holt uttalte på FB at noen må stoppe disse rikmannsgutta som lager avis i fylla. Men folk liker rykter, sex og skandaler og leser sakene.

Minner om mobbing

Lurås har slik jeg ser det utnyttet sexryktene for egen vinning og fått over 200 000 lesere på «angiveriet.».  Det er ikke noe edelt eller dannet verken ved Lurås eller sakene om Trine Skei Grande som han tværer ut dag etter dag. Det minner mer om en hevnaksjon fra en sjalu, forsmådd elsker, en svertekampanje mot en man vil ramme eller mobbing i skolegården. Det er ufint. Lurås sitter som djevelens advokat og trykker på knappene, som i et nettspill ,og gleder seg over player-rollen og at han klarer å få oss til å bite på. Det er slik jeg opplever det.

Skriver mot guttens vilje

I sakene skyves all normal presseetikk til side: Trine er ikke anmeldt, det foreligger ingen varsler, han beskytter ikke hennes privatliv og gjengir saken selv om 17-åringen og hans familie ikke vil det. Lurås hevder det er viktig for samfunnet at vi  får vite at Trine Skei Grande har utnyttet en gutt i en MeToo-sak og at det dermed må stilles spørsmål om hun kan fortsette i politikken. Hans motiver kan være andre.

Les også: Trine er ikke anmeldt for noe. (document.no)

I følge pressens faglige utvalg og et møte jeg deltok på med Norsk Journalistlag 18.1.18  blir de fleste medier dømt fordi de ikke lar motpart få svare for seg, de har ikke gode nok kilder, utfører ikke kontroll av opplysninger, og viser ikke nok saklighet og omtanke for de om er berørt. Og de tar ikke  nok hensyn til berørte barn i saken. 

Det er lett å se at lure Lurås har syndet her, men for å klage saken inn for Pressens Faglige Utvalg trengs samtykke fra de som er berørt. Trine vil ikke anmelde og gutten og hans familie ikke vil ha blest om saken. Den er nær sagt umulig å ta videre.

Hva skjedde på åkeren?

Hva skjedde på åkeren? spør mine lesere på Facebook. Har vi rett til å få vite det? Har ikke Trine, som deg og meg rett på et privatliv? Gjør vi ikke alle dumme ting på fest, når vi har fått litt å drikke? Har det skjedd noe eller er det ondsinnet fake news fra folk som misliker henne?

Få timer etter at jeg la ut blogginnlegget, sto gutten frem i VG og fortalte sin versjon likevel – trass i at han tidligere har blitt tilbudt 400 000 kroner av Lurås for å står frem, og sagt nei. Grunnen til at han nå står frem i VG er at han følte seg uthengt som overgriper – av en presset Trine Skei Grande. De gikk en tur sammen og hadde sex i åkeren, sier han – mens han hevder hun har sagt at hennes versjon er at han dro henne med bak en låve og hoppet på henne.

Kan hun fortsette som kulturminister nå? Kjør debatt. 

«Jeg er vokst opp på fest, jeg lever et vanlig liv med  vanlige venner, jeg har gjort dumme ting og hadde ikke planlagt et liv i politikken,»  er Trine Skei Grandes uttalelser. Ifølge VG var hun gråtkvalt under intervjuet: Ryktene spredde seg som ild i tørt gress, og påstandene om henne ble stadig grovere. Filosof Nina Karin Monsen skrev på FB at hun voldtar barn med Downs Syndrom. Dette er grov netthets og kan få enhver til å trekke seg fra politikken. Det skal sterk rygg til å takle så stygge rykter.

«Jeg er ingen overgriper,» var tittelen i Aftenposten.  «Jeg presser meg ikke på noen.» sa hun senere og uttrykte at det var pinlig å måtte snakke om.

Uheldig singeljente fra Nord-Trøndelag

Hvem er så Trine Skei Grande? Hun er datter av en byggmester, kunstner og trekkspillmusiker,  oppvokst i Nord-Trøndelag og har jobbet som lærer og frilansjournalist. Episoden fra bygdefesten skal ha inntruffet da hun var 38 år og nestleder i Venstre. I dag er hun 48 og kulturminister. Slik hun forteller historien kan hun minne om en klossete og uheldig Bridget Jones som havner uti ting uten at hun har ønsket  det. Men hva er sant her? Trine er i dag singel, bor alene i Oslo og ønsker en mannlig kjæreste. Hun sliter med sykelig overvekt og har diabetes og astma i en så alvorlig grad at hun ble nektet privat helseforsikring, i følge en artikkel på sol.no .

Trass i sykdom, står hun på for fullt i jobben. Venstre-lederen var tøff nok til å stille opp på PFU-møtet i Oslo og hilse på norske journalister på sin første dag som minister og fremsto slik jeg oppfattet det rakrygget. Personlig har jeg følt sympati for Trine. Kvinnelige politikere blir utsatt for mye hets som går på utseende, vekt og personlige egenskaper og blir kalt hore og madonna alt ettersom det passer seg. Det er stygt.

Det er lov å ha sex

Vi kvinner har som menn lov til å drikke alkohol, lov til å gå på fest, til å forelske oss, bli betatt, sjekke, flørte og ha sex, så lenge den andre parten også vil det. Vi gjør videre alle dumme ting, vi er alle mennesker med flere lag i oss, med gode sider og noen svartsider. Å sammenligne Trine-saken med Giske-saken og Riise-saken er urettferdig. De er menn som gjentatte ganger har presset seg på yngre partikolleger og misbrukt maktposisjoner i partisammenheng.

«Om Trine finnes det kun et rykte fra en privat fest på bygda i Trondheim for ti år siden som nå er bekreftet av gutten selv. Det var frivillig, sier han.»

Venstre-kollega og tidligere soussjef ved Slottet, Carl Erik Grimstad som har jobbet med grunnløse saker,  ga Trine en klem og sa han ikke synes saken har noe i media å gjøre. Han  er det nærmeste vi kommer Bridget Jones gentleman-kjæreste som alltid trår til i reddende øyeblikk: Mark Darcy.

Erna har i følge Erna selv fått høre hele historien og gir Trine en sjanse som minister. Da forholder jeg meg til det og ønsker henne lykke til med jobben. Så får det som skjedde under bygdefesten tillegges mindre vekt.

Enig eller uenig. Hvorfor?

Lykke til i jobben som kulturminister, Trine! 🙂

Les også: Giskes samboer: – Jeg støtter deg enten du blir eller går!

Les også: Kulturministeren overøst med blomster