Annonse

Jeg er månedens portrett i Resett. At over 2000 delte min blogg mot vaksinen, var utgangspunktet for intervjuet. Her er hele saken.

Portrettet juli 2021

 

BLOGGER OM HELSE: Hun var tidligere politisk aktiv i Arbeiderpartiet, men er skuffet over at partiet angivelig har oversett folk flest under pandemien. Nå kjemper hun for at flere skal la være å vaksinere seg. Foto: Privat

Hun driver sin egen helseblogg, og har engasjert seg mot påstått eksperimentelle corona- vaksiner og frykten for apartheid mellom de fullvaksinerte og dem som ikke er det.

Engasjementet koster

Forrige måned ble bloggen hennes delt over 2.000 ganger på Facebook. Men engasjementet har kostet. Hun forteller om stalkere, intimidering og sensur.

– NJ-menn, reklamesjefer, lokalpolitikere og andre har advart meg mot å bruke stemmen min, hevder hun i dette lengre portrett-intervjuet med Resett.

Nå har den tidligere Ap-politikeren sett seg ut et nytt parti.

I flere år har Tine Holm drevet bloggen Helsetine, som innlysende nok handler om helse.

Men etter at COVID-19-pandemien brøt ut i fjor, har bloggens fokus tatt en vending fra helse i alminnelighet til vaksiner og lockdown.

Holm synes generell massevaksinasjon mot COVID-19 er ugreit, selv om det å vaksinere seg måtte være aldri så valgfritt.

Vi er ikke prøvekaniner

– Vi er ikke prøvekaniner. Googler jeg fullvaksinering, finner jeg informasjon om griser, klare for slaktebenken. Nå handler det om overgrep mot meg og deg. 0,15 prosent har dødd av viruset på verdensbasis, færre i Norge. Det gir ikke grunnlag til å gå til så drastiske skritt, mener Holm, og fortsetter:

– Vi utsettes for så massiv emosjonell utpressing om å teste og vaksinere oss som en del av «dugnaden» og for samfunnet at det krever stor indre styrke å motstå. Det lokkes helt spekulativt med vaksinepass og fordeler ved reising for å få flere til å gi etter og ta stikkene. Frykt- politikken har også gjort at mange ikke tør å la være å ta vaksinen.

Nylig skrev du innlegget «Derfor sier jeg nei til vaksinen», som ble delt over 2.000 ganger på Facebook. Ble du overrasket av responsen?

– Er innlegget delt 2.000 ganger? Nå ble jeg overrasket. Bloggen min Helsetine er ikke blant de mest kjente, så det er overveldende. Det sier noe om behovet for motstemmer i vaksine-saken, tenker jeg. Jeg må ha truffet noe.

– Det er skummelt å være der ute, jeg er redd for å trå feil, men slikt som dette varmer. Personlig setter jeg pris på engasjementet, og tenker at folk har delt innlegget av ren kjærlighet. Jeg benytter sjansen til å si takk!

Holm forteller at hun har opplevd sensur og trusler som følge av sin formidling.

– I innlegget snakker du om massesuggesjon, at folket er blitt utsatt for press, kontroll, løgn, tvang, overdrivelser og suggesjon fra myndighetene og mediene. I tillegg ser vi at vaksinekritikk konsekvent sensureres av selskaper som Facebook. Har du selv opplevd å bli sensurert, deplattformet eller lignende i din formidling rundt helse generelt og corona-vaksiner spesielt?

Ble sensurert

– Jeg har selv blitt sensurert. Siden min Helsetine ble satt under restriksjoner i desember 2020, med trussel om at Facebook ville stenge den helt om jeg ikke sluttet å skrive fake news. Grunnen var at jeg hadde delt videoer der en gruppe utenlandske medisinske eksperter og jurister uttalte seg med skepsis rundt nedstenging og vaksiner, hevder Holm overfor Resett.

NJ-menn, reklamesjefer og lokalpolitere ville tause meg

Mer oppsiktsvekkende er kanskje Holms påstand om at folk fra Norsk Journalistlag (NJ) skal ha oppfordret henne til å legge seg på linje med staten.

– NJ-menn, reklamesjefer, lokalpolitikere og andre har advart meg mot å bruke stemmen min. En skrev rett ut at jeg måtte bruke bloggen til å støtte myndighetenes smittevernråd, forteller Holm oppgitt. Hun understreker at det ikke er ansatte i NJ som har kontaktet henne, men tidligere sjefer og kolleger fra hennes tid i klubben.

Slik motstand gjør henne bare sikrere på at det er riktig å dele budskapet, slår Holm fast. Det har likevel kostet dyrt.

Utsatt for stalker

– En gang ble jeg utsatt for en aggressiv stalker. En myndighetstro hater kontaktet et forlag som jeg tidligere har jobbet for i hensikt å skade meg. Det gjorde vondt. For første gang i livet tenkte jeg at jeg kanskje ikke ville få flere frilans-oppdrag. Mannen er anmeldt for trakassering, forteller Holm.

Resett har fått se korrespondansen mellom Holm og politiet, hvor Holm anmelder en navngitt mann.

– Hvorfor velger du å gå offentlig ut, hva ønsker du å oppnå, Tine Holm?

Kunne ikke la være

– Da Erna stengte ned Norge i mars 2020 og ba alle komme hjem, var jeg på treningsreise på Tenerife. Et par dager senere så jeg dypt ulykkelige og hoderistende hotell- og restauranteiere på øya stenge alt.

– Det opplevdes som en så voldsom overdrivelse av situasjonen, og gikk utover så mange uskyldige mennesker worldwide at jeg bare måtte skrive om det. Jeg klarte ikke å la være, forteller helsebloggeren.

Saken fortsetter.

LANG ERFARING: Som mangeårig journalist har Tine Holm arbeidet i flere aviser og forlag. På bildet er Holm avbildet sammen med Norwegian-grunnlegger Bjørn Kjos, som i regi av UNICEF delte ut nødhjelp i Mali i 2017. Foto: privat

Mening i galskapen

– Ved å gå offentlig ut er jeg med på noe viktig, noe større enn meg selv. Det har også fungert som ren selvterapi, for å holde hodet over vannet og finne mening i galskapen, samtidig som jeg kan være noe for andre. Jeg var ikke bundet av noen arbeidsgiver, og jeg hadde tid. Jeg har ingen agenda annet enn at jeg ønsker Norge gjenåpnet, at folk skal få friheten tilbake og at dette aldri må skje igjen.

Holm er skuffet over at vaksinasjonsbevis og munnbind nærmest er blitt statussymbol og moteaccessoirer, og legger delvis skylden på kjendiser.

Viktig for hvem?

– Jeg blir skuffet når jeg ser influencere som Sigrid Bonde Tusvik legge ut vaksine-selfie på Instagram. Årets viktigste selfie, skriver hun med hashtag #fremdelesendugnad og #moderna. Og så fra henne som er tøff samfunnsdebattant og feminist! Viktig for hvem da?

– Vil hun virkelig bidra til følelsesmessig press av sårbare som allerede føler nok på presset om vaksinering?

Selv støtter jeg unge som ikke vil ta vaksinen og sier det er deres kropp og at de bestemmer selv, sier Holm.

Siden 2020 har nasjonale og kommunale myndigheter blant annet stengt ned kjøpesentre, restauranter og uteliv, med konkurser og arbeidsledighet som resultat. Likevel synes emnet å bli fraværende i valgkampen.

Nedstenging må være tema nummer en i valgkampen

Vi dreier derfor intervjuet med Holm inn på politikk.

– Med to måneder igjen til stortingsvalget er det ingen av de store partiene som har satt restriksjonene og deres konsekvenser på dagsorden. Burde det bli tema i valgkampen, Holm?

– Jeg er rystet over hvor lite de store partiene har engasjert seg i de enorme skadevirkningene av lockdown og restriksjoner. Opposisjonen har vært helt fraværende. Vi har ikke hatt større arbeidsledighet siden krigen! Selvsagt bør dette være tema nummer én i valgkampen! Snakker de ikke om dette, så tar jeg ingenting de sier seriøst.

– Du er talefør og fremstår som kunnskapsrik. Har du vurdert å begi deg inn i politikken?

Ble pushet til å tale

– Tusen takk. Det varmer! Å holde tale offentlig var tidligere langt utenfor min komfortsone. Nå er jeg tryggere. Det skyldes ikke minst at jeg ble pushet til å snakke foran Stortinget av en arrangør av frihetsmarkeringer. Det føltes så viktig at jeg glemte å være nervøs.

– Men politikken? Hehe. Jeg har jo begitt meg ut av politikken. Jeg meldte meg ut av AP i protest da de innførte munnbind på kjøpesentre og lokaltog. Da var det nok.

Holm opplyser at hun to ganger har vært listekandidat for et lokallag av Viken Arbeiderparti. Dessuten satt hun i lokallagsstyret fra 2017 til 2018.

– Men jeg ble skuffet over at de snakket mer om et velhus og 1. mai-pins enn de store sakene jeg brenner for. Det blir for mye byråkrati og for lite handling. I tillegg liker de ikke kritiske innspill, og du blir fort sablet ned, lyder Holms erfaring.

Saken fortsetter.

 

SKUFFET: Helseblogger Tine Holm mener at stortingspartiene, fra Høyre via Ap til Rødt, har sviktet enkeltmennesket under pandemien. Nå har hun oppdaget et alternativ som hun kanskje vil stemme på i høstens valg. Foto: privat

– Vil du anbefale motstandere av massevaksinasjon mot COVID-19 å stemme på et bestemt parti i stortingsvalget 2021?

Snuser på Liberalistene som nytt parti

– Jeg er skuffet over samtlige partier. Ingen har tatt opp kampen mot masketvang, masse-testing og masse-vaksinering. Ap har vært fjerne, og SV, Rødt og Høyre har dummet seg ut ved å ta avstand fra enkeltmennesker som ikke har gjort noe galt annet enn å bruke stemmen sin. Det oppleves som uansvarlig og feigt.

– Jeg har nye venner som støtter Demokratene, men det partiet er for konservativt for meg. Jeg snuser litt på Liberalistene – det er det partiet som er mest for personlig frihet og som offentlig har støttet The Great Barrington Declaration. Erklæringen krever at alle som vil, må få gjenoppta sitt normale liv, avslutter helseblogger Tine Holm.

Intervjuet ble først trykket hos Resett.no

Tekst: Kim Nord

Foto: Private bilder