Annonse

Nylig døde to tvillingsøstre på 16 år av trolig overdose i Spydeberg. Mer enn 200 000 mennesker dør årlig av narkotika. NRK og Sophie Elise synes visst utviklingen med flere unge som ruser seg bare er kult. Bildet hvor Sophie og Nora Haukland poserer med pose med hvitt pulver, får ingen konsekvenser.

-At NRK vil satse mer på de unge, er forståelig.

-At Sophie Elise hyres inn til å lage podcast der sex, gutter, kondom og narko er på agendaen, er ikke noe jeg personlig liker – men greit.

-At Sophie Elise poster festbilde med Nora Haukland på Instagram der det kan se ut som om de flørter med kokain, kan jeg ikke bare gi faen i slik som NRK gjør.

Livet blir ca en milliard tristere

Jeg synes ikke livet blir cirka en milliard ganger morsommere når jeg ser på bildet. (Det er Sophie Elises egen billedtekst.) Jeg synes livet blir ca en milliard ganger tristere: Har ikke en av Norges største  influencere, Sophie Elise – som nylig datet sønnen til Øyvind Blunck og Guri Schanke, men som nå erklærer seg «100 prosent singel», noe liv? Trener hun? Går hun tur i fjellet? Har hun noen sunne hobbyer? Hjelper hun noen? Eller er alt hun gjør å pule rundt, skryte av å ikke bruke kondom, noe som er dritdumt i en tid hvor stadig flere kvinner får gonoré eller å  drikke vin og/eller snorte kokain på fest med andre influencer-venninner med like store pupper og lepper?

Nor Haukland  liker å feste 

Hva med Nora Haukland, den nye kjæresten til kronprinsesse Mette Marits sønn Marius? Har hun noe å gjøre, noe som driver henne fremover, foruten å legge ut party-bilder på Instagram og fortelle om sykdom, sykehusbesøk eller hvor sykt mye hun fester hele vinteren?

To barbie-dukker med tomt innhold

Jeg har fått med meg at Nora skal prøve å like vinteren og bli mer aktiv og at hun har deltatt på et isbad – «godt for fyllenerver dagen etterpå.» Det er jo noe. Ellers virker livet forholdsvis tomt og særlig når hun poserer med Sophie Elise.

Nora og Sophie: Selger undertøy og selftanspray

Da blir det for meg enda verre, for da ser de ut som to barbie-dukker med lite innhold annet enn salg av sexy undertøy, selftanspray og posering.  Ta en av døtrene til prinsesse Märtha for eksempel, Maud Angelica som er forfatter, maler kunstbilder og jobber med  å hjelpe unge som sliter psykisk: Hun slår disse to sminkedokkene rett ned i bakken. Der er det substans.

Plastpose med hvitt pulver – har de rent mel i posen?

Nei, jeg er ikke sjalu eller bitter – jeg bare unner to så flotte og kule damer å drive med noe litt mer givende enn å posere med plastpose med hvitt pulver som ligner på kokain.  Om det skulle vise seg å være vaskepulver eller slankesukker eller promotering av et til nå hemmelig produkt, skal jeg være den første til å si unnskyld. Jeg sier bare hvordan det virker utenifra.

Delte dopbilde ved et uhell

De hevder via en venn at bildet ble delt på Instagram ved et uhell og at den andre influenseren ikke har samtykket.  Posten ble slettet etter få minutter. Med så mange unge  følgere, med Noras kjæreste i Kongehuset – Marius bor nå på Skaugum –  og med podcast på NRK for Sophie Elise sin del, så har de et ansvar for å rydde opp bedre enn dette, mener jeg.  For det etterlatte inntrykket er at de promoterer ulovlig dop. Det er særdeles ukult! Jeg er ikke for en kanselleringskultur – bare mer åpenhet eller et «unnskyld, vi var dumme.»

Mina og Mille døde av overdose

Jeg har sterkt i minne hendelsen i Spydeberg i begynnelsen av januar, der to like pene og kule og noe yngre jenter – Mina og Mille (16)  – døde –  i følge politiet trolig som følge av en overdose narkotika. De var glade, sunne og smarte jenter. Så fikk de psykiske problemer og spiseforstyrrelser og begynte å ruse seg på en institusjon. Disse to skjebnene tenker jeg på når jeg ser festbildet av Sophie Elise og Nora Haukland med en drug-posen. Dere er forbilder for sårbare ungdommer, for søren. Fine jenter som dere, som lar seg påvirke. Hva som enn ligger bak og hvor mye penger som enn kan tenkes å tjenes på stuntet: Det er trist som bare faen.

Nei til flørt med dop: Det gjelder våre barn

Stadig flere unge ruser seg. Kokain har blitt sexy og trendy, til tross for at det er et ulovlig rusmiddel i  Norge. Det er motbydelig, faktisk. Og på vegne av alle foreldre som jobber hardt for at barna skal ha sunne interesser og ikke skal  havne i narkotikaens og alkoholens vold, så er det for jævlig. Det er dårlig gjort. 

Helt forståelig at Rema venter

At Rema 1000 fryser Sophie Elises nye godisprodukt «Candygirl» slash «Kokaingirl» er forståelig. Hvem i Norges Remaland kan se tenåringsmødre i øynene – fra kassapersonalet til Reitan sjøl og selge Sophie Elise-sukkervarer til døtrene når influenseren nå assosieres med dop? Som om ikke  Sophie Elises innleggelse og avvenning fra pillemisbruk høsten 2022 var nok? Ingen vil at jentene eller guttene deres skal kopiere den stilen.

Money fucking talks?

Mens pressen er i fyr og flamme over kokainflørten, har interessen økt for Sophie Elise. Det er kanskje der exstasen ligger. Influenser Kristin Gjelsvik kan ha rett når hun sier at «money  fucking talks.» Kanskje ikke – men da må vi få vite det.

Tankekors: Alkohol – mye mer dødelig

Jeg er bekymret for unges narkobruk. Risikoen for å bli avhengig er høy og utfallet kan være fatalt ved overdose. Vi kan ikke miste flere 16-åringer. Da glemmer jeg ikke alkoholens skyggesider: Mer enn hvert tjuende dødsfall i verden er knyttet til alkohol, viser en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon. 45 prosent av alkoholen i verden drikkes som sprit. Over tre millioner mennesker dør hvert år av årsaker knyttet til alkohol. Her har alle voksne et ansvar: Det drikkes for mye på byen, på hytta og på hjemmefest. Vi må drikke mindre og være bedre rollemodeller for de unge. Et rusmisbruk starter ofte med tidlig introduksjon av alkohol. Så ikke server øl eller vin til tenåringene hjemme. De kan kjøpe selv når de blir 18. Eller la være.

Fakta om overdosedødsfall

-Mer enn 200 000 mennesker dør årlig av overdose globalt ifølge FN.

-I USA døde rundt 70 000 personer av overdose i 2017.

-I Norge var det 411 narkotikautløste dødsfall i 2001 og 312 i 2002. I 2021 døde 241.

USA: UNGE MENNESKER MISTET 1,2 MILLIONER LEVEÅR I OVERDOSEDØD FRA 2015 TIL 2019

Jeg er legedatter og fikk Paracet og knapt nok det i oppveksten. Jeg har selv aldri prøvd narkotika, til tross for mange sjanser og tilbud fra ungdom til dags dato. Flere i min omgangskrets døde av overdose i ung alder. Det var venner av meg og min bror på Kolbotn og det var folk fra  folkehøgskolen i Skjeberg, hvor flere ble kastet ut grunnet rus. Det gjorde og gjør fortsatt inntrykk. Jeg drikker alkohol og de få kveldene det har blitt for mye og jeg har blitt syk grunnet dagsform eller ukjent drikke, huskes lenge, maner til ettertanke og inspirerer meg til å ta bedre vare på meg selv og sørge for mindre inntak, mer søvn, mer vann, mindre stress, mer sunn mat og mer trening. Gjør jeg noe dumt, prøver jeg å beklage det. Et unnskyld kan reparere skaden,

Hjelp mot depresjon: Isbad og sauna; bruk neoprensokker!

Les også:

Vårt land: NRK og Kongehuset bør klargjøre sin holdning til ulovlige rusmidler.

Nettavisen: Bidrar til å fremme bruken av kokain i Norge, enten det er tilsiktet eller ikke.