Annonse

Havnet i et rottehull: Interiørspesialist Annett Sturk, kjent fra TV-programmer som Forandring Fryder og God Morgen Norge ble brutalt satt i håndjern og fengslet i Kenya.  «Dans og en lekende kveld i sandynene fikk en brå avslutning, da 7 politimenn stod klare til å arrestere oss, 10 min over «kurfu»- tiden,» forteller hun i sitt nyhetsbrev.

Portforbud er brudd på menneskerettigheter

At vi blir truet med portforbud i Norge, er grovt. I andre land er portforbud innført – og det fungerer som overgrep mot mennesker. I Tyrkia må de for eksempel holde seg inne i helgene og være inne etter kl 21 hver hverdag. I Italia og Spania har familier med små barn nesten gått til grunne fordi de ble sperret inne. Man vet ikke engang om portforbud virker. Høyst sannsynlig ikke. Å frarøve mennesker friheten er svært alvorlig.

Malekurs med Sturk

Jeg oppdaget Annett Sturk i lockdowntid i fjor – hun holdt online malekurs helt gratis. Senere betalte jeg for et online-kurs og lekte meg med lerret og akrylmaling. Les om malekurset her: 

Sturk valgte før jul å dra alene til Afrika. Her gikk det galt en dag hun og andre var ute 10 minutter etter at portforbudet hadde startet. Her er hennes historie:

«Når livet ikke blir som forventet. Hva da? Da må resursene hentes innenifra. Min kveld tok en helt annen vending en tenkt, » forteller Annett. Sammen med andre hadde hun danset og lekt seg i sanden i Kenya.

Kvelden endte i arresten

«Brutalt ble alle gjestene satt i håndjern og gevær og tjukke pinner ble viftet foran oss der vi satt betuttet og ventet på videre informasjon. Kvelden endte i arresten, etter en lang spasertur i bekmørten med særs truende lovgivere som elsket sin maktposisjon.»

Fengselet var en historie verdig i seg selv, sier hun:

Endte i et rottehull

«Et rottehull befestet av ulike kypdyr. Luktende som en råtten kompost, med menneske-skjebner stuet bort bak gitter på marginal plass. En scene nesten umulig å beskrive. Med en maktelite som kun ønsket din tryglende underdanighet.

«Midt i det hele stod jeg og reflekterte over livets realiteter, forteller Annett Sturk videre: Hvor lite vi egentlig vet om morgendagen og lite kontroll vi har på hendelsene i livene våre. Det finnes ingen forsikring for livet i seg selv. Vi prøver på både livsforsikringer, hus, bil, reiser osv. Men er det erfaringer som skal høstes, skjer livet uansett uten forbehold. Da må ressursene hentes i dypet av oss selv. Observere, bruke den indre innsikten og hente frem godsakene vi alle besitter, men sjelden orker å se på.

Bare seg selv å stole på

Vi har tro på at kanskje andre sitter på løsningen. Her var det bare meg selv å stole på. Som i alle uortodokse og vanskelige sider som livet ønsker å vide oss, må vi ty til våre indre krefter og visdom.

Anbefaler ikke kenyansk fengsel

Jeg har fått et nytt kapittel til boken min og blitt en haug erfaring rikere. Jeg kan på ingen måte anbefale det Kenyanske fengselet, ei heller deres  skruppeløse fangevoktere, melder Annett Sturk fra Kenya .

Et solfylt Afrika med skyggefulle sider, som alle steder i verden, beskriver hun og  legger til at hun håper at vi har det bra og setter pris på livet i disse rare tidene.

Ps: på tirsdag er det ny podcast på hennes podcast «Bare vår stemme» med Erlend Elias. «Herlig episode. Gled deg,» melder Annett Sturk.

Egen podcast

Link til podcasten er her: https://anchor.fm/annett-sturk
eller finnes den på alle plattformer som har podder.