Annonse

Jeg trodde jeg var kreativ og uredd. Da jeg deltok på online malekurs i nedstengte Norge, oppdaget jeg likevel frykten for å dumme meg ut. Anett Sturk oppfordrer til å tegne utenfor strekene – i alle aspekter av livet. Når våger du deg utenfor sporet?

Naturlig talent for skriving

Jeg har et naturlig talent for skriving.  Mine stiler ble alltid lest opp i klassen. Derimot ble mine tegninger aldri rost eller vist frem. De tilfredsstilte ikke lærerens krav om hva som var «riktig.». Jeg kunne ikke tegne en rett strek og var flau over det. Som venstrehendt følte jeg meg som en kløne. Jeg skrev fra høyre mot venstre og måtte venne meg av med det. Til min store irritasjon måtte jeg bruke spesialblekkpenn for venstrehendte og ha ekstratimer i løkkeskrift for å lære meg å skrive innenfor linjene.

Malte hyttedoen grønn og rosa

Jeg trivdes best med å tegne kruseduller og damefigurer. Bortsett fra noen kreative krumspring med tusj og fargestifter i hytteboken, har jeg ikke vært aktiv på tegnefronten. Rent bortsett fra da jeg malte hyttedoen i grønne og rosa striper. Og da jeg tegnet mine egne bursdagskort. Ingen kunne klage over motet, det var bare ikke så populært.

Mal som en 5-åring!

Det å gi seg i kast med online malekurs med en proff aktør, var dritskummelt. «Mal som en 5-åring,» sa Anett, og jeg følte at det var det jeg gjorde. Fordi jeg kun har evner som en 5-åring i tegning, ikke fordi jeg skulle prøve å male barnslig. Først da hun oppfordret til å lukke øynene mens vi skisset opp en damefigur, følte jeg hvordan det var å være på gyngende grunn: Uvant og skummelt. Som mange andre kvinner har jeg vært for mye flink pike og prestasjonsprinsesse. (Grunnen til at Sturk oppfordrer til å lukke øynene, er at da må vi slippe kontrollen.)

Vi kan mer enn vi tror

Anett Sturk og Benedicte Lien oppfordrer begge til å tråkke utenfor sporet. De er aktive på sosiale medier og utfordrer: Har du alltid virkelig likt grått – eller likte du sterke farger da du var 10? Har du behov for å kle deg litt annerledes; det er ikke fordi du vil være spesiell, men fordi dette faktisk er deg! Det du likte som barn kan fortelle deg mye om hvem du er og hva du liker. Vi glemmer det i all flinkheten som voksne og i all vår fine fasade.

Her er noen tips jeg har snappet opp fra Sturk og Lien og som jeg nå spinner videre på selv:

  1. Tør å tegne utenfor strekene: Når tråkker du utenfor sporet? Finn ut hvor du trenger det, enten det er i ditt sexliv, ved å le og slappe av mer, si hva du mener, flytte et nytt sted eller ved å tørre å velge en ny hobby.
  2. Mal i alle farger. Kjøp et lerret, noen kule akrylfarger  og noen grove pensler og mal i vei. Lukk øynene for å male friere og for å slippe kontrollen. Sturk har puter i alle verdens farger og mønstre og det er inspirerende. «Alle farger passer sammen,» sier hun. Du trenger ikke å nøle. Kanskje vi kan ha putekrig og le litt også, i stedetfor å være så alvorlige og kun snakke om når neste coronabølge kommer?
  3. Gjør fasade deg lykkelig? Alle hjem ser like ut i hvitt, sort og grått, vi handler mye av det samme på Ikea og går i like klær. Når du tar deg i å drømme om noe helt annet, bør du følge det. Selv kan jeg se for meg lilla og skinnende turkis samtidig som jeg tenker at grå er en tryggere farge for innredning for grått er populært nå. Det er å svikte seg selv litt. Faktisk malte jeg utetrappen min rosa, jeg ser på den hver dag og elsker å skille meg ut fra naboene.
  4. Våg å si det du tenker og står for. Henriette Lien fikk mye pepper da hun tenkte litt annerledes om coronakrisen og en venn sa han hadde måttet forsvare henne flere ganger. Bare fordi hun hadde litt andre tanker? Hun var overrasket. Tenk over hva du sier til andre, for ikke alle klarer som Lien å stå støtt i seg selv når kritikken flommer. Vi er alle mennesker, selv om vi tenker forskjellig. Vis hensyn og vær snill.
  5. Vi kan mye mer enn vi tror. Selv ble jeg fortalt at jeg ikke kunne tegne. Du ble kanskje fortalt at du ikke var kreativ eller at du ikke kunne skrive? Alt dette vi ble fortalt er usant, og vi kan og er så mye mer. Faktisk bruker vi kun en brøkdel av våre talenter og vår hjernekapasitet. Vi tenker for mye og er for lite. Har du noen drømmer, eller noe du vil endre på, så gjør det nå. Sturk kuttet selv ut alkohol fra livet sitt for å bli mer ekte, og tørre å føle på sårbarhet etter en skilsmisse og etter at huset hennes brant. Det ga henne mer glede og energi og hun fikk mindre kort lunte. Hva kan du endre for å bli mer happy med deg selv og andre? Hører gjerne fra deg.

Ha en kreativ og god økt.

ps, jeg malte den grå kjolen fra Vero Moda som et kreativt stunt en kveld jeg kjedet meg. Jeg ville bruke gult, rosa og hvitt som jeg hadde sett Sturk male så flott med. Det ble ikke helt som jeg hadde tenkt, men likevel lekent og kreativt. Og grått er definitivt ikke min farge. Etter Sturk sitt malekurs liker jeg til og med gult.

Når farger du den hvite skjorten din rosa?

Etter malekurset med Sturk hvor hun oppfordret til å bruke mer farger, gikk jeg rett ut og kjøpt oransje kjole og gul bikini. Det har jeg ikke angret på.  Jeg fikk masse komplimenter. Kanskje er nye farger noe for deg også? 😉

Les også: Pusse opp på lavbudsjett? Her er 5 gode tips

Les også: 10 råd fra fagfolk i koronaens tid: Hold på rutinene; tenk på noe annet og vær aktiv!

Les også: Lyse farger ga fresh stil til gammelt rekkehus