Annonse

Å avlyse Pride-paraden i Oslo grunnet en feig draps-handling er en fallitterklæring. Det er nå vi bør gå i tog og vise at vi i Norge elsker den vi vil: Love is love!

Jeg er heterofil og har aldri gått i Pride-Tog. Nå vil jeg gjøre det, for å markere at alle har rett til å elske den de vil. Men Pride-Paraden i Oslo og markeringen ved Stortinget er avlyst av sikkerhetshensyn. Det kan jeg respektere og forstå. Samtidig stritter det i mot:

Kjærligheten må seire – ikke hatet

Feige draps- og terrorsiktede Zaniar Matapur (43)  må ikke få vinne! Hatet må ikke få vinne! Det er nå vi trenger å gå i pride parade i Oslo og vise at i Norge elsker vi den og de vi vil. Kjærligheten må seire, akkurat som etter 22. juli hvor en psykisk syk og radikalisert nordmann drepte ungdom på Utøya.

Advarer mot å kalle det terrorhandling mot homofile

Drapene er begått av en psykisk syk iraner med voldelig bakgrunn. En småbarnsfar. 2 uskyldige mennesker ble drept og 21 såret i skytingen utenfor homsestedet London Pub og musikkbaren Per på hjørnet i Oslo. Flere venner på FB har advart mot å kalle det en terrorhandling mot skeiv kjærlighet: En ekstremistforsker sier det er flaut at PST har gått så hardt ut. For vi vet ikke agendaen til drapsmannen som lenge har vært i PSTs søkelys. Sykdom og raseri mot samfunnet kan ha utløst drapene. Og vill skyting på åpen gate kan ramme hvem som helst. Samtidig vet vi at ekstreme og hatefulle islamister er livsfarlige for homofile. Det må vi ta på alvor.

Rammer det skeive miljøet

Det er nå avdekket at de to drepte satt utenfor musikkpuben Per. Å drepe folk i nærhet til en homobar, kan selvsagt også skade det skeive miljøe: Det kan gjøre at folk ikke tør å oppsøke disse stedene – eller gå på byen med en homofil venn.

Må se større på det

Hva kan vi gjøre? Vi kan se større på det, og ikke krangle om årsaken til handlingen eller psyken til drapsmannen:  Virkeligheten er denne: 50 år etter at det ble lov å være homofil, er det fortsatt mye hat og fordommer mot å elske en av samme kjønn. Udåden skjedde under Pride, rett ved den skeive baren London Pub. To uskyldige mennesker ble drept og 21 såret. Med den triste konsekvensen at årets Pride parade som skulle være en fest for mangfoldet og for homofile, ble avlyst. Dermed ble dette miljøet svært hardt rammet. Nær 10 000 ( i følge deltagere) modige sjeler trosset riktignok politiets anbefaling og samlet seg i Oslo for å gjennomføre årets pride parade – rent spontant.  Til Stortinget kom over 1000, selv om politiet ba folk holde seg hjemme.

Mette Marit og Haakon stilte raskt med gode klemmer

Mette Marit og kronprins Haakon sammen med prins Sverre Magnus stilte raskt på åstedet for drapen, og ga ut klemmer og gode ord. Det er bra. Sørgesamværet i Oslo Domkirke også. Vi er gode på action og samhold etter at tragiske hendelser skjer. Bare så synd at det da er for sent å redde liv. Forebygging og å ta røde flagg og signaler på alvor, er vi ikke like gode på.

Durek – vi har ikke plass til slik adferd 

Märtha Louises forlovede, Shaman Durek har rett: I en helt fersk instagrampost sier han at uansett om drapene ved London Pub var hatkriminalitet eller terror-angrep eller ikke – så har vi ikke plass til slik adferd på vår planet. Det viser at for mange ikke aksepterer seg selv og andre og at vi har et stykke vei å gå. Den eneste veien vi kan gå er fremover. Vi må være  stolte av de vi er, sier Durek.

Tenn lys

Han oppfordrer, som en biseksuell mann som elsker oss alle,  til alle å tenne et lys for de som har mistet noen i dette feige angrepet og uttrykker varm støtte til det han kaller  LGBTQ+-samfunnet. Kjæresten Märtha Louise uttrykker sorg og støtte på sin private Instragram-side.

Vi er alle annerledes

Drapene på uskyldige mennesker i Oslo sentrum natt til 25. juni gjelder ikke bare homofile, men oss alle. Det er også et angrep på Norge. Vi er alle annerledes. Vi er alle unike. Vi kan alle bli rammet av blind vold og hat-kriminalitet og være på feil sted til feil tid når noen klikker og brå og uforutsett vold utøves.

Tar politiet for lett på tikkende bomber og voldspotensialet?

Det vi har all grunn til å stille spørsmål om er om hvorvidt politiet har tatt for lett for voldspotensialet til sinte menn som Zaniar Matapur og andre tikkende bomber i samfunnet vårt. Også Kongsberg-siktede var i politiets søkelys og fikk gå fritt rundt. Jeg er bekymret. Vi har en psykiatri som ikke fungerer, og med for få tilbud og for få plasser. Å få tvangsinnlagt noen er nærmest umulig.

Neste gang kan volden ramme deg eller meg og noen vi er glade i. Politiet og de som styrer landet vårt har her et særdeles stort ansvar.

Nei til hatet – ja til kjærligheten – med et krav om bedre kontroll på farlige individer i vår nærhet. Samtidig må vi få leve våre liv i frihet og trygghet.

Faksimile: Dagbladet

RIP

Barskytingen i Oslo: To uskyldige mennesker, to menn fra Bærum  ble drept sittende utenfor den brune puben Per på hjørnet, En elsket familiefar, Jon Erik Isachsen (54) var stamkunde på den brune musikk-puben. Kåre Arvid Hesvik (60) var åpent homofil. For ham var Pride selve våren, julaften og 17. mai på en gang. Samtidig ble mange skadet inne på den skeive baren London Pub rett ved.

Hva kan vi gjøre for å hindre lignende voldsepisoder i fremtiden?

Støtte til mennesker – ikke sak eller politikk

Denne bloggen er en støtte til det skeive miljøet og folk i sorg etter barskytingen i Oslo natt til 25. juni 2022. Denne natten slappet jeg av på hotellrommet i Alanya, Tyrkia etter å ha refreshet en tatovering. Sommerfugl-tatoveringen på skulderen, frihetssymbolet, som jeg fikk laget i Alanya i oktober 2020, hadde falmet. Nå ble den igjen frisk og levende. Vi gikk for turkis. Det var en varm og nydelig natt.  Grunnet tatoveringen var jeg oppglødd og ekstra våken. Jeg tok noe drikke på en pub ved tattoo-stedet og følte meg lykkelig. På hotellrommet kjente jeg en varm, kriblende følelse i armen som gjorde det vanskelig å sove. Jeg tok en tablett som jeg sjelden gjør, for jeg ville få litt søvn før flyturen hjem. Jeg hadde på vekkeklokke, for jeg skulle opp tidlig. Neste morgen åpnet hotellet frokostserveringen for meg, selv om det var for tidlig. Jeg nøt et par koffer kaffe, litt frukt og noen kjeks – det de hadde  ferdig. Så kom transfer-bussen jeg hadde bestilt, og vi dro avgårde til flyplassen, jeg og noen få nordmenn. Alle var hyggelige og stemningen var god. På flyplassen i Antalya oppdaget jeg at jeg hadde litt data til overs og jeg leste nyhetene, kom rett på  drapene i Oslo, en mulig terrorhandling på norsk jord, og ble tung for brystet. Jeg kjente frysninger, til tross for heten. Nå må vi ta vare på hverandre, uansett ståsted eller synspunkter på Pride. Det var de homofiles feiring som ble berørt denne gangen. Neste gang kan det ramme andre. Det handler om mennesker og om vår alles trygghet. 

Pride parade i Oslo 2022 er avlyst. Det er nå vi trenger pride-paraden!

Etter at jeg skrev dette, ble det planlagt en stor Pride-markering mandag 27. juni utenfor Rådhuset. Den ble avlyst to timer før grunnet terrorfare, politiet var redd for smitte-effekt.

Les også: NRKs-Debatten-leder Fredrik Solvang skammer seg over at han ikke ville gå i Pride paraden i Oslo: Jeg var feig. 

Les også: Frilansjournalist Marte Frimand har et barn som er født gay. Hun er lei seg for at de ikke fikk gått i pride paraden i Oslo. 

Les også: Skam laget TV av det å være ung og skeiv. Ble hyllet av en hel verden.

Les også: Ikke snakk mer om pandemien; det går bra nå  –  la oss leve livet, det ene livet vi har

Glad i podkast? Hør om dramaet på London Pub under skytingen.