Annonse

frihet reise

I disse krisetider er det ikke bare coronakiloene som veier tungt. Mange har mistet jobb og kunder, noen er ensomme. Mange må sitte hjemme. Her er 8 råd som kan hjelpe i en vanskelig tid.

Noen av disse rådene er inspirert av online seminarer jeg har lyttet til i forbindelse med denne krisen. Blant disse er Svein Harald Røine som har gitt ut boken Modig. Mer om han og boken kan du lese her. 

 

1.Hva kunne ha vært verre? Ved å stille deg selv dette spørsmålet, åpner du opp for en helt ny verden. For det er jo mye som kunne ha vært verre. Du kunne akkurat nå vært blant urfolket i Peru eller Laos som kan stryke med selv av en vanlig forkjølelse. Du kunne vært lam etter en alvorlig ulykke. En orkan kunne blåst huset ditt overende. En krig kunne tatt fra deg all frihet og alt fremtidshåp. Vi kunne fått en epidemi der unge mennesker falt om på gaten og døde. Vi kunne bodd i et land der Nav ikke fantes og der vi nå måtte leve helt isolert fra hånd til munn pga denne krisen.

 

2. Er det noen fordeler ved den situasjonen du er i? Kan det være noe positivt rundt en krise der mange er permittert og mister jobben? Ja, vi blir tvunget til å roe ned tempoet. Bare det kan åpne opp for helt nye tanker. Vi kan endre livsstilen og bli sprekere og sunnere, bruke mer tid på de vi er glade i og finne ut hva vi egentlig har lyst til å bruke resten av livet på. Kanskje brenner du for noe helt annet? Skriv lister. Reflekter. Eller har du lyst til å studere igjen? Mulighetene er mange, iallfall på nett. Mange stresser for mye i jobber de brenner seg ut på. Nå er tiden du kan bli spart for det hjerteinfarktet om du tar grep.  Begynn å sykle eller danse, gå tur. Oppdag nye ting i nærområdet.

 

3. Hvilke er dine viktigste verdier. Å finne ut hva som er viktig for deg handler mye om verdier.Her sier Svein Harald Røine som har skrevet boken Modig, at vi skal tenke på hva som gjør oss fly forbanna. Det kan si noe om hva som betyr mest. Selv blir jeg forbanna når menneskers rettigheter blir tatt fra dem. Frihet og verdighet er en viktig verdi. Å våge å være, å tenke selv. Ellers kan jeg bli rasende og lei meg om noen mistenker meg for å ha andre motiver enn det jeg har. Er det fordi det å fremstå ekte er så viktig for meg? Jeg lærte mye om verdier da jeg tok et kurs i coaching. Viktige verdier i Norge som andre har pekt på er selvstendighet, toleranse, respekt for andre og hjelpsomhet. Selvrealisering, gode relasjoner,  vise omtanke for ande. Eller hva med trygghet, å bli rik eller ha det gøy? Å ha det gøy er viktig for meg. Etter mange år som alenemor, fortjener jeg det. Jeg tenker hver dag at det er viktig å finne på noe gøy, om så bare i en time eller to. Å danse online zumba og isbane er for eksempel ren lykke.

 

4. Skriv takknemlighetsdagbok: Hver kveld skriver du tre ting du er takknemlig for. Det lærer deg å sette mer pris på det du har. Når vi er mer takknemlige, blir vi ikke så lett deprimert eller lette å vippe av pinnen. Vi blir heller ikke så misunnelige på andre. Og dagene blir lysere. I dag er jeg takknemlig for at solen varmet i ansiktet da jeg møte badevenner på Hvervenbukta. Jeg er takknemlig fordi jeg har bil og kan bevege meg fritt og at jeg akkurat nå sitter på en åpen café og hører eldre snakke om ting som bekymrer dem: Jeg elsker å tyvlytte til folks samtaler. Det som bekymre fruen på 90 er knusktørre hender. Hun har brukt opp en hel tube håndkrem og har måttet kjøpe en til. De vil handle mat og lurer på når det stenger. Om halvannen time, dere har god tid, sier jeg. Mannen kommer bort til meg og svarer lett fleipende at de aldri bruker uttrykket god tid i deres alder. Men du kan bruke den tiden du har igjen godt, svarer jeg med et smil.  Han nikker mot konen. Han har jo henne. Den største jobben han har gjort er å være gift  hele livet. Vennen på 92 kjører ny Mercedes! forteller han ivrig. Selv vil han gi seg med bilkjøring før han begynner å kjøre slalåm: Nyt dagen!

 

5. Lær mer om hva du blir redd for. I følge Svein Harald Røine er det 5 ulike frykter. Hva vi er redde for, skyldes ofte erfaringer fra vi er barn. Når du blir mer bevisst hva du er redd for og hvorfor, kan du også gjøre noe med det. De fem fryktene han snakker om er: Frykten for å bli avvist: Mange tør ikke dele ideer. De er redde for å være påtrengende og redde for å bli avvist. Frykten for å bli avslørt: Mange, selv dyktige mennesker, kan ha en redsel for å bli avslørt som dum. Derfor stiller de ikke spørsmål, selv når de er sikre på svaret. Frykten for latterliggjøring. Hvordan skal din venn eller kollega tørre å komme med nye ideer, om han eller hun står i fare for å bli ledd av? Frykten for å miste det man har.  Her slår corona-angsten ut i full blomst: Mange er redde for å miste livet eller noen de er glade i.  Andre er redde for å miste jobben og friheten. Mye står på spill. Frykten for det ukjente: Det vi ikke kjenner, frykter vi. Når massen  mener noe, og det kommer en som mener noe annet, avviser vi det ofte i ren frykt. Vi har ikke hørt om det før. Det stemmer sikkert ikke. Frykten for det ukjente kan hindre oss i å prøve noe nytt eller å bli venn med noen av en annen legning eller hudfarge. Vi tror så mye om andre som ikke stemmer.

 

6. Ta opp kontakten med gamle venner. Dette nevnte en av strandbaderne i dag. Og det er en fantastisk god idé, nå som vi må være i Norge på ubestemt tid. Både jeg og denne kvinnen elsker å reise i utlandet, gjerne alene. Men denne muligheten er tatt fra oss på ubestemt tid. Nå fant hun ut at hun kan gjenoppta kontakten med folk i ulike byer i Norge og mulig besøke dem i sommer. Eller besøke Norges fineste strender, fra nord til sør! Når jeg tenker meg om, finnes det fine steder i Norge også. Jeg har kjente i Sandefjord og bekjente i Kristiansand der jeg studerte i to år. Kanskje er det mulig å dra på besøk til noen her hjemme, heller enn å være lei seg fordi utenlandsturen røk.

 

7. Finn tilbake til det du gjorde som barn. Vi er sånn 50 år tilbake i tid, iallfall. I Norge på 50-70-tallet var det få tilbud. Likevel fant folk ting å gjøre. Hva likte du å gjøre som barn? Det kan gi deg en pekepinn på hvem du er og hvilke sysler du kan ta opp igjen. Jeg skrev dagbok, laget utklippsbøker, hadde bakeklubb med naboen og laget mat fra bunnen. Jeg syklet med avisen,  jogget og tok gjerne et bad på veien. Jeg hadde pennevenner over hele verden og skrev brev. Vi puttet små bilder i konvolutten av oss selv og det var alltid spennende å se hvordan den nye pennevennen fra Tokyo eller Island så ut. Mye av de tingene du likte før, er ting du kan finne tilbake til. Det å lage mat fra bunnen er visstnok en trend som kommer til å vare. Å dyrke grønnsaker, bli selvforsørgende. Selv om vi ikke kan dra til Hellas, kan vi lage en fantastisk hjemmelaget moussaka eller gresk salat. Vi kan lage strand- eller grill-fester med en liten gruppe eller chatte med  nye venner på nettet. Det går raskere å få svar enn da jeg ventet i ukesvis på et livstegn i postkassen.

 

8. Få deg et kjæledyr, ny venn eller kjæreste. En av badevennene har hørt at mange vil ha hundevalp nå. Som trøst og kos i coronatider! Det å få seg et kjæledyr, er ikke bare greit å foreslå. For å ha en katt eller hund krever at du gir dette dyret tid og oppmerksomhet i årevis fremover, med alt  ansvaret det innebærer. Selv hadde jeg tre katter. Jeg fikk dem  etter en skilsmisse, fordi barna og jeg skulle ha noe å kose oss med. Vi hadde flyttet og kjente få. Jeg hadde aldri tatt i en kattunge og var livredd. Men etter år med disse kattene, er jeg mer fortrolig med katter enn de fleste. Det var også mye jobb. Så jeg vet ikke om jeg er klar for en ny kattunge selv om det kunne være koselig i denne rare tiden. Jeg liker jo å reise, ikke å sitte hjemme. Det å få en ny venn eller kjæreste er et godt tips. Myndighetene snakker som om alle i Norge bor med familie:  «Reis med de du bor sammen med. Hvem da?» I  realiteten bor veldig mange alene. Og det er viktig å ikke bli ensom og grave seg ned i grøfta nå. Jeg har friskmeldt dating på min blogg og her kan du lese om trygg dating i coronatider. Tipsene du trenger nå: Slik dater du trygt i coronaens tid Apropos venner, det finnes singelgrupper og aktivitetsgrupper. Selv joinet jeg en gruppe som vinterbader hver lørdag. I disse tider fortsetter vi å møtes hver lørdag. Den lille aktiviteten er viktig og hyggelig.

Og du, husk å gå til frisøren nå. Trenger du hårklipp, massasje eller hudpleie? Slik får du time uten å vente i ukesvis!

Flere tips – eller kommentarer  – send gjerne en kommentar.