Annonse

Jeg ble loppet for nær 80 000 kroner av en kvinnelig lege på Gran Canaria.   Deepa Kiran Kumar Serai  ved Diamond Clinic i Puerto Rico sa at hennes Tryg-pasienter fikk igjen 90 prosent. Jeg har ikke fått igjen et øre. Nå advarer jeg turister mot dyre leger og skjulte feller i reiseforsikring.

Verre enn Tinder-svindel! Det handler om #kvinnehelse på reise. Jeg møtte svindellegen.

Jeg har helårs reiseforsikring i forsikringsselskapet Tryg gjennom Norsk Journalistlag. Jeg har trodd at blir jeg syk på ferie, så er jeg trygg. Da det endelig skjedde, var jeg på feil sted til feil tid. Altså i Puerto Rico på Gran Canaria.

  1. Den første feilen jeg gjorde var å prøve å bli frisk for egen hjelp. Jeg lå i sengen med en fryktelig slimhoste, målte feberen, og fikk tak i medisiner på apotek. Men forsikringsselskapene Tryg og Gjensidige driver lovlig svindel. De godtar først sykdom etter legebesøk. Så du må oppsøke lege ved første host – helst før! Dette står ikke i dokumentene jeg har.  Jeg må kjempe med vitner, advokat og hjelp av fastlegen for å få riktig sykdomsdato godkjent. Det er en unødig belastning.

2.Den  andre feilen jeg gjorde var å stole på et skandinavisk legesenter i Puerto Rico. Norsk journalistlag rådet meg til å skaffe en legeattest. Jeg var medtatt og gikk til nærmeste legesenter.  Jeg hostet 24/7, hadde bronkitt og dårlig almentilstand: Den indiske legen, doktor Deepa Kiran Kumar Serai ved Diamond Clinic virket snill og hyggelig. Hun snakket norsk og tilbød døgnåpen service.

Legen addet meg på WhatsApp og spilte rollen som min beste venninne. Faren hennes var der som hjelper. Det virket «tilforlatelig.» Jeg viste Helfo-kortet som hun raskt la til side. Hun sa aldri at hun drev en privat klinikk: Før jeg visste ordet av det var vi i gang med intensiv intravenøs behandling: Hun satte penicillin i armen med medisiner. Deretter måtte jeg sitte med ventolin-maske. Jeg var skeptisk, men hun truet og insisterte.

-Hun sa at med så høy senkning ville alle andre leger sende meg til sykehuset. De ville holde meg en uke på flermannsrom og jeg ville få kovid.

Jeg ble redd. I ettertid forstår jeg at dette var manipulasjon for å få mest mulig ut av meg og mitt norske kredittkort.

3.Ble løyet til og manipulert. Doktor Deepa Kiran Kumar Serai snakket meg i senk om sine gode kontakter i mitt forsikringsselskap Tryg. Hun kjente Mette i Tryg Alarm som jeg hadde vært i kontakt med, og forsikret meg om at hun hadde mailet Tryg om at behandlingen var i gang. Hun viste meg papirer, trolig falske, på en norsk Tryg-klient, Mette, som hun hadde behandlet og som fikk igjen 90 prosent fra Tryg. Hun pekte på et ektepar utenfor legekontoret og sa at den damen, Mette, også var norsk. Pasienten hadde hatt en fæl opplevelse på sykehuset og kommet tilbake til henne for hjelp.

Jeg leide leilighet i nærområdet og der hadde hun masse kunder, sa hun. Hun pekte på bilder og suvenirer og sa de var gitt henne i gave av fornøyde norske pasienter. Hun kom med mat fra sin mor (indisk lunsj) og sa hun droppet søndagsmiddagen med mann og barn for å behandle meg. «Alt for pasientene.»

Jeg fikk en dårlig følelse og hadde lyst til spytte ut igjen eplebiten hun sa jeg trengte for å få opp blodsukkeret. For å si det enkelt snakket hun meg, en alvorlig syk pasient trill rundt.

4.Jeg ble ikke informert om legesatsene. Da jeg trodde jeg betalte 1000 kroner var det 10 000 per gang. Fordi jeg var  omtåket av sykdom og søvnløs etter intens hoste, tok det tid før jeg forsto hvor store summer hun loppet meg for.

-Deepa var engelen selv under behandlingene og i overkant omsorgsfull, men når jeg skulle betale ble hun aggressiv og bydende:

-«Trekk kortet! Betal. En gang til. One more. Kortet ditt virket ikke!»

-Jeg ville ikke tilbake, men følte meg fanget. Hun krevde kontroller. Hun truet med sykehuset. Det er fryktelig å tenke på at jeg ikke fikk stoppet det og at hun klarte å få ut så mye penger fra meg.

-Jeg er legedatter og ikke lettlurt. Men hun var så overbevisende. Og jeg var sikker på at forsikringsselskapet dekket meg.

-Selv har jeg vært mest redd for Tinder-svindel.

-Lege-svindel er verre, når de manipulerer med den makten de har. Det er flaut at det var en kvinne, en korpulent indisk lege med faren i bakhånd, som klarte å lure meg!

-Det er trist at forskudd på arv fra min mor gikk til denne sleipe legen.

-På den annen side virket behandlingen, som min fastlege i Norge også har validert. Jeg fikk endelig sove, ble kvitt feberen og ble raskt bedre av slimhosten. Men jeg er utnyttet. Hun var kynisk, tok overpris, løy meg rett opp i ansiktet og lot meg tro at hun var i dialog med mitt forsikringsselskap.

5.Venninne: Hun flår deg – kom deg ut! En venninne kom til øya. Da hun hørte om hvordan jeg ble behandlet hos legen og de høye prisene, ble hun fly forbanna. Vi møtte legen sammen en dag Deepa ville plukke meg opp i sin store, hvite elektriske bil i Puerto Rico sentrum. Min venninne sa hun var advokat og spurte hva legen drev med. Hun tok et bilde av legens bil for å skremme henne litt. Da ble Deepa rasende og viste sitt sanne jeg.

På legekontoret ble hun crazy. Hun svertet og bannet høylydt i noe som føltes som en time, ringte mannen sin og sa de måtte anmelde min venninne. «Det var ikke lov å ta bilde av en leges bil.» Min venninne var Dracula, jeg  jeg var fantastisk og hun så opp til journalister. (Selvsagt, hun klarte jo å flå meg.)

Jeg forsto at sinneutbruddet var en act for å skremme meg. Faktisk truet hun med å ikke utlevere papirene. Hun sa at jeg og min venninne hadde planlagt å ta henne. Da fikk jeg nok: Jeg sa at får jeg ikke kvitteringene du lovet meg nå, så ringer jeg polititet. Faren hennes satt beklemt i bakgrunnen og hørte på datterens utskjelling. Med ett snudde hun, smilte til meg,  beklaget at hun hadde blitt gal og ga meg kvitteringene. Bare det at jeg måtte komme enda en gang for å få epikrisen utlevert, er uhørt. De kjørte meg hjem, og da jeg gikk mot porten, hørte jeg Deepa tute med bilen. Det var absurd: «Hun er lettet over at jeg ikke ringte politiet,» tenkte jeg.

Helårs reiseforsikring hjelper ikke alltid – vær forsiktig

6.Jeg fikk problemer med reiseforsikringen. Tryg alarm ba om navnet på legesenteret jeg gikk til. Grunnet datafeil, fikk de ikke åpnet vedlegget. Selv trodde jeg alt var i orden grunnet en tidligere beskjed fra Tryg. Etter mange dager fikk jeg en rasende sms fra en overordnet i Tryg alarm; Robert Blazek: Han skrev at legen var en svindler og det måtte alle forstå. Han var kjepphøy, iskald og ville ikke støtte meg verken med lege, hjemreise eller forlenget opphold. Da var legeutgiftene allerede betalt. Jeg ble sjokkert og tok det opp med Deepa: Hun ba meg komme så hun fikk forklart alt. Det var gamle saker som var ordnet opp i: 90 prosent av pasientene hennes var fornøyd. Hun hevdet Blazek var en tulling, og at hun hadde andre kontakter i Tryg. Jeg trengte ikke å bekymre meg.

7.Når du melder skader i Tryg, ikke regn med å bli tatt seriøst som kunde.  Jeg ventet i måneder uten svar, selv med purringer og møter som Norsk Journalistlag arrangerte. Min kontakt i NJ Franck Millestad, var rasende på Robert Blazek. Han ville at man skulle føle seg trygg på ferie og ikke bli behandlet så dårlig. Da jeg omsider lyktes i å få svar fra Tryg, etter purringer fra NJ, hjelp fra advokat og legeattest fra fastlegen, fikk jeg avslag: Tryg mener jeg har misforstått vilkårene og meldt fra for sent. Saken er anket. Tryg har selv misforstått, forledet meg til å tro at alt var ok og sagt at forsikringen gjelder så lenge man er syk.

9.Advarer mot svindelleger og å stole på reiseforsikringen. Min helårs reiseforsikring i Tryg så fin ut. Den skal gjelde overalt, fra du går ut av døren, med ubetinget økonomisk hjelp og støtte ved sykdom og forlenget reiseforsikring. Jeg trodde at jeg hadde alt på det tørre og gikk rett i fella.  Tryg viste i etterkant til skjulte vilkår som selv ekspertisen i Norsk Journalistlag aldri har hørt om. Ett av de var at hjemreisebilletten må være kjøpt i Norge. Sjekk nøye. Ta en ekstra telefon. Ring også forsikringsselskapet å få godkjent legen, før du som jeg, tar for god fisk at legen har gode kontakter i Norge. Sannheten er at hun er svartelistet. Jeg kunne ikke vite det.

10. Bittert og skremmende. Da jeg kom hjem fra Gran Canaria, googlet jeg Diamond Clinic. Det var vondt  å lese at Deepa har manipulert andre og utagert aggressivt på akkurat samme måte som hun gjorde mot meg. Hvordan kan en kvinnelig lege som sier hun jobber for myndighetene på Gran Canaria få fortsette å utnytte sårbare, syke reisende?

«Politiet er korrupt og bryr seg ikke. Også i Arguineguin har vi en slik lege som bare får holde på,» sier en venn.

Rettssystemet er ikke det samme i Spania, og advokaten min vet ikke om noen sak mot Deepa vil føre frem. Andre, sinte pasienter har prøvd før meg. Men – hvis pengegriske Deepa har noen som helst lege-etikk og samvittighet, bør hun betale pengene tilbake til meg. Det har jeg selv skrevet til henne på FB og på Whatsapp.

Vennskapet er over: Legen som tidligere ringte og skrev meldinger konstant for å høre hvordan det gikk med slimhosten, («madam – how is the cough – selv lenge etter at jeg var frisk») svarer ikke og later til å ha blokkert meg. Vennskapet er tydelig over. Dette er verre enn Tinder-Svindel. At en lege utnytter tillit under sykdom er ikke lov.

Tommel ned til Tryg

Jeg gir også tommelen ned til forsikringsselskapet Tryg og Tryg Alarm som sviktet meg som syk reisende på tur. I tillegg til å spenne ben for deg under sykdom, trekker de nå 1000 kroner når du blir utsatt for tyveri. Andre selskaper tar 500 kroner eller ingenting.

Råd til andre

Å ha to reiseforsikringer kan være redningen : Å betale reisen med kredittkort er gull verdt. Mens Tryg trenerer og og kverulerer, har jeg bedre erfaring med DNB Mastercard; Betaler du reisen med kredittkortet, får du 90 dagers reiseforsikring på kjøpet gjennom Fremtind. Jeg krysser fingrene på hjelp her. Jeg var skikkelig syk og har vært uheldig. Jeg  kunne ikke forutse at det ville koste mer enn kr 5000. Faktisk trodde jeg legebehandling i Spania var gratis, for i Barcelona betalte jeg ingenting. Og jeg viste legen Helfo-kortet. Hun sa aldri at hun drev privat.

Pass på

Vær forsiktig på Gran Canaria: Aldri har jeg fått så mange tilbud om kokain og møtt så mange aggressive tjenestemenn og servicefolk. Noen av de innrømmet at de gikk på dop for å holde ut jobben. Venner advarer om det spanske temperamentet og om korrupt politi. På flyplassen, da jeg ville reise hjem med Norwegian etter denne historien, var jeg på feil sted til feil tid igjen: Jeg hadde en skremmende opplevelse med Las Palmas Politi og rasende damer i kiosken Tutti Frutti. Mye handler om vilkårlighet og hvem du møter. Denne gangen var jeg uheldig. Les om drapet på flyplassen  her.

Hva er din erfaring med reiseforsikringer og leger i utlandet? Del erfaringer og tips og kom gjerne med råd til meg.

Får du ikke hjelp hos forsikringsselskapet, så stå på ditt og klag.

Her er alle som har advart mot overprising på Diamond Clinic:

Anklager helseklinikk i Puerto Rico for grov overprising – Canarijournalen

Advarer mot å bruke dette legesenteret på Gran Canaria – Canariavisen

Advarer mot svartelistet legekontor på Gran Canaria – The travelinspector.no

Avoid Diamond Clinic – Tripadvisor

Deepa flår nordmenn – Nettavisen 

Slik ble William lurt av svindellegen Deepa: Han truet henne tilbake. Les sak i Furney Times

Mange nordmenn blir lurt av kyniske leger på reise. Vær forsiktig. Ta den ekstra telefonen til ditt forsikringsselskap og ikke stol på legen. 

Les pasienthistorier fra Gran Canaria: «Du føler deg så dum og lurt.»