Annonse


Alanya, Tyrkia: Merhaba! Jeg er kjempelei meg over at så mange i  sommer har blitt skremt fra å reise. De har mistet sin etterlengtede ferie – helt uten grunn. For å reise er enda tryggere enn før, og  det er ingenting å frykte – heller tvertimot. I Alanya hersker rene idyllen. Bestill en flybillett på eget hånd, bestill billig transfer og et lite koselig familiehotell, og reis. Da støtter du også en bransje i krise.

Reisejournalist og tidligere kollega Bjørn Moholdt har intervjuet meg på sin podcast om oppholdet mitt i Tyrkia høsten 2020. Den kan du høre her. 

Leserne mine har mange spørsmål om reise i coronatid: Her er noen svar fra meg på spørsmål jeg har fått fra mine følgere:

 

  1. Hvordan får jeg reist til Tyrkia når myndighetene fraråder det? Det er bare et råd, som mye annet av disse restriksjonene og henstillingene som tres over hodet på oss. Du kan fritt reise akkurat hvor du vil. Du har norsk pass, ikke sant – og europeisk helsetrygdekort? Alt fungererer som før. De har bare skremt oss. Sett deg ved PCen, google reisemål og sjekk på Momondo eller Finn hvem som tilbyr billige fly-billetter. Nå er du i gang!
  2. Men må jeg ikke søke om lov til å reise? Til hvem? Ud? Nei, nei. Og du trenge ikke melde fra noe sted.Har du en flybillett f.eks med Norwegian eler Turkish Airlines, er det bare å reise.Bare følg med at ikke reisen blir endret, for det hender det er innstilte fly nå. Selv opplevde jeg det ikke. Jeg bestilte direkte rimelige flighter med Norwegian Oslo-Antalya-Oslo og alt gikk som normalt.
  3. Må jeg bruke maske på flyplassen og i flyet?  Da jeg reiste ut fra Norge, måtte man ikke bruke maske på flyplassen, kun på flyet. Nå er reglene endret slik at du må bruke maske på flytoget og flyplassen om du ikke får holdt en meter avstand. På flyet er det maskeplikt – men du kan komme unna med legeattest, om du har en god grunn. Norwegian godtok min legeattest mot maskebruk på fly pga flyskrekk/øresmerter/angst.
  4. Må jeg vise negativ corona-test for å komme inn i Tyrkia? Blir jeg testet for corona på flyplassen? Må jeg i karantene? Nei på alle spørsmål. Det er ingen krav om negativ coronatest og heller ingen coronatest på flyplassen i Antalya når du reiser fra Norge. Det er heller ingen karantene for turister her i Alanya. Det eneste som ble sjekket da jeg ankom flyplassen, var bagasjen. Den ble scannet, som jeg tidligere kun har opplevd i Egypt. Men – de k a n  sjekke temperaturen din når du ankommer flyplassen. Har du ikke feber, er alt greit. Også på hotellene og på enkelte restauranter og spasteder har de temperaturmåler. Men det er ingen fuss.  Alle er vennlige og her er alt rolig, trygt, rent og deilig.
  5. Må jeg bruke maske overalt? De eneste stedene jeg bruker maske er på apoteket og i større supermarkeder og i enkelte klesbutikker som krever det. Ellers ikke. Jeg har et på armen i tilfelle noe uventet skulle skje når jeg er ute og vandrer langs strandpromenaden eller i sentrum. (Merk at jeg unngår lokalbuss og kjøpesentre der maske er påkrevet.) Etter over 6 uker her nede, har jeg ikke blitt stanset av politiet en gang. Men jeg har sett politiet sjekke at utestedene holder reglene for sine ansatte. Det skjer også i Oslo sentrum.
  6. Er folk sinte på de som reiser? Overhodet ikke. I Alanya er alle glade for å møte nordmenn og du blir behandlet som en konge. De er SÅ lei seg over at skandinaviske turister uteble denne sesongen og forstår det ikke: «Vi følger jo alle covid-19-tiltakene, det er helt trygt her, ingen syke og det er masse frisk luft utendørs og god avstand,» fortviler lokale næringsdrivende.
  7. Men hva med forsikring? Jeg får ikke forsikring  når norske myndigheter er i mot? Det får du helt klart. Reiseforsikring fra feks Gjensidige dekker alt unntatt covid-19. Som journalist er jeg dekket opp for det også. Men egentlig trengs det ikke; føler man seg dårlig er det bare å ta et tidligere fly hjem. Og det er flinkere leger her enn hjemme.
  8. Er du ikke redd for å bli syk? En liten frykt har jeg selvsagt følt i og med at alle snakker om dette viruset 24-7. Da jeg ble matforgiftet, tenkte jeg på om det kunne være corona, men slo det fra meg. Man må bruke fornuften. Etter snart 7 uker har jeg til gode å høre om et eneste tilfelle av koronautløst-sykdom her nede. Og jeg har snakket med svært mange lokale. De har enormt store familier, og ingen er syke. Den eneste jeg møtte som kjenner noen som har vært smittet,  er en ung servitør og massasjeterapeut: To tanter fikk påvist viruset hos legen. De var helt friske, friskere enn han, forteller han. Likevel måtte de sitte hjemme i to uker, og de fikk ingen medisiner. I Tyrkia tror man på medisiner, og han tenker at det ikke kan være noen virkelig sykdom når de ikke fikk medisiner? De fleste her i Alanya har problemer med å tro på viruset. De forstår ikke hvorfor myndighetene vil straffe folk og gjøre de fattige. Hvem er det som står bak? Vil man kvitte seg med gamle, er det Bill Gates, er det bare politikk og progaganda? «Vi ser ingen syke,» sier de –  akkurat som gutten som avslørte svindelen i fortellingen Keiserens nye klær.
  9. Men hvor skal jeg bo, charter er jo uaktuelt nå? Selv om de fleste charterturer er innstilt, er det enkelt og greit å bestille tur på egen hånd. Da jeg reiste var det billige flybilletter med Norwegian. Hoteller googler du på hotels.com. Det er masse å velge i, og det er bra og billig. Jeg anbefaler små, koselige familehoteller, gjerne noen som er vant til skandinaver. Der er det deilig og fredelig og lite coronamas. På all inclusehoteller for russere kan det være mer stress med temperaturmålinger og maskekontoll i spisesalen. Så unngå det. Jeg var glad for å flytte derfra etter fire dager, og storkoste meg med et mindre hotell ved stranden; Palmiye Beach Hotel. Akkuat nå skriver jeg fra Hotel Kleopatra i Alanya med god pris og beliggenhet. Jeg betaler 120 lira i døgnet med frokost. Jeg har 5 minutter til stranden og bor midt i smørøyet med top roof med bar og basseng. Hørt om noe bedre?

Spørsmål om reise? Skriv gjerne en kommentar eller send en mail til meg.