Annonse

influensa og forkjølelse 2022

Influensa og forkjølelse 2022: Her i Alanya, slo halsbetennelse meg ut. Her er noen tips til hvordan bli frisk fort når forkjølelse eller influensa gjør deg syk på ferie eller hjemme.

For deg som er på ferie:

1.Gå til legen og få sykemelding. Jeg pleier å vente med legehjelp, men forsikringsselskapene kan da både nekte å hjelpe deg og nekte å godkjenne sykdom tilbake i tid. Klok av skade, kontaktet jeg derfor forsikringsselskapet med en gang.  Jeg har helårs reiseforsikring i Tryg og fikk raskt et tilbud om legeundersøkelse på en lokal klinikk. Alt var betalt på forhånd. Symptomene – hodepine, halsvondt og slapp allmentilstand  kunne ligne på omikron, men kovid-testen tatt i halsen var negativ. I Norge vil fastlegen gi deg Paracet, i utlandet får du mer medisiner. Jeg fikk en sprøyte i rompa med vitaminer,antihistaminer og noe mer snacks. Jeg fikk resept på noe som ser ut som Ibux med C-vitamin, hals-spray og antihistaminer.

2. For deg som er hjemme, kan 2 Ibux og 2 Paracet sammen gjøre nytten. Det er et råd jeg har fått fra sykepleiere. Antihistaminer kan lette trykket i hodet og ørene og gi deg bedre søvn. Mange av oss som blir langvarig forkjølet, er allergikere. Faktisk er antihistaminer som sovemedisin et godt tips, enten du er ung eller gammel.  Antihistaminer har mindre bivirkninger enn sovemidler som mange nordmenn blir avhengige av.

3. Jeg er i Tyrkia og flere venner har anbefalt meg å kjøpe teen  TylolHot som skal gjøre underverker. I Norge kan du pøse på med urtete med honning, heller enn kaffe.

4. Ta ekstra C-vitaminer, vitamin D og sink. Drikk mye vann. Få i deg næring. Kutt ned på alkohol, som kan forstyrre immunforsvaret ved sykdom. Ellers drikker jeg cola zero, men med forkjølelse og influensa, trenger kroppen sukker, og du kan godt unne deg både iskrem og brus, som ekte cola. Har du mer lyst på spaghetti bolognese enn salat, så er det nå du kan unne deg det, selv om salat selvsagt er gunstig for helsen året rundt enten du er syk eller ikke.

5. Tett i ørene ved forkjølelse. Jeg får alltid dotter i ørene ved forkjølelse. Det er sykt irriterende å være tett i ørene. Bruk av hyppig nesespray kan hjelpe og du kan ta Rinexin tabletter som forebygging før flytur og lindring. Å kutte ut bading og holde hodet over vannet når du svømmer, er et tips. Saltvann i ørene kan irritere mer. Og skift vått badetøy raskt. Tips ved øresmerter i fly i min populære helsesak her:

Jeg får øresmerter i fly – les her: Helse: 7 enkle tips som kan hjelpe mot øresmerter i fly

5. Hvor lenge varer influensa? Lenger, om du stresser! Ta det med ro noen dager og ikke løp på jobb og rundt på alle aktiviteter, slik jeg selv pleide å gjøre. Infeksjonen går fortere over når du ikke presser deg og sørger for god søvn. Kutt ut trening når du er syk. Det er ikke farlig å trene, men det hjelper ikke forkjølelsen. Gå heller en tur i frisk luft.

Lykke til.

Tar gjerne i mot flere tips.

Jeg får øresmerter i fly – denne populære tips-saken kan du lese her: Helse: 7 enkle tips som kan hjelpe mot øresmerter i fly