Annonse

øresmerter fly

Å fly med forkjølelse kan gi kraftige øresmerter og er et sant helvete. Jeg tar medisiner før flyturen som kan lindre smertene. En legeattest sikrer meg helt nødvendig hjelp på flyet. Få 7 gratis tips og to ekstra tips mot øresmerter i fly – helt gratis her! Hva hjelper for deg?

«Au! Neeiii. Jeg orker ikke mer!» Det knepper kraftig til i ørene, det verker noe inni helvete og jeg føler at det er like før trommehinnene sprenges.

Denne bloggen er den tredje mest søkte på for tiden. Fikk du noe hjelp her?

Flyskrekk og øresmerter

Jeg har flysangst, og når jeg får vondt i ørene i tillegg, har jeg det vondt i flysetet. Er jeg tett i nesen og forkjølet, som under en nattflyving hjem fra Dubai, blir øresmertene verre. Det er når flyet begynner nedstigningen at smertene eskalerer. Kraftig turbulens og tordenvær med dårlig trykk ombord kan også utløse plagene.

«Jeg har trange øreganger og nedtrykte trommehimmer etter  ørebetennelser som barn hvor legene stakk hull på trommehinnen. Jeg er derfor spesielt utsatt for smerter. En ørelege anbefalte ikke operasjon; det kunne bli bedre men også verre. Dermed flyr jeg fortsatt med problemørene.»

Her er 7 tips som kan hjelpe mot øresmerter i fly – både for unge og eldre.

  1. Ta nesespray og rinexin tabletter i forkant av flyturen. Du kan ta rinexin tabletter en uke i forkant om du er  plaget med problem-ører på fly. Rinexin tabletter får du på resept fra fastlegen. Den eneste bivirkningen er at du kan bli tørr i halsen, så utstyr deg med en stor flaske vann før flyet letter. Selv tar jeg en tablett før og en tablett under flyturen. Ved bruk av Rinexin tabletter får kun 3 av 10 øresmerter på flyturen, ifølge forskning. Det er gode nyheter til deg og meg! Verdt et forsøk.
  2. Tygg tyggegummi og sitt med åpen kjeve og gap for å åpne opp i systemet. Svelg så kraftig du kan, gjentatte ganger. Skjær grimaser, du kan dekke til ansiktet med hånden.
  3. Sug (med fullt trykk) på halstabletter.
  4. Drikk mye vann. Det er tørr luft der oppe og ved å svelge åpner du opp i ørene og letter trykket. Vann kan også forebygge mot hodepine som er lett å få på og etter flyturen.
  5. Velg sete ved midtgang hvor du kan slappe bedre av. Prøv å holde deg rolig og tenk positivt.
  6. Be flyvertinnen om å få utdelt to plastkopper med varme kluter/bomullsdotter  før landing. (Les neste avsnitt.)
  7. Prøv ørepropper anbefalt av apoteket mot ørepropper og smerter. (Det siste virket ikke for meg.)

Ekstra tips: I Tyrkia selger de øredråper , serotis, som jeg bruker om jeg blir tett i ørene etter bading. Nå lar jeg være å dukke hodet under når jeg bader for å unngå å  irritere ørene. Det kan være et tips for deg også. Prøv dråpene før flyturen.

Enda et gratis tips: En FB-venn anbefaler å smøre seg med og dufte inn eteriske oljer – peppermynte+mandel på flyet. Det motvirker øresmerter for henne.  Hun  tygger også  tyggegummi og prøver å utligne trykket ved å holde for nesen og blåse forsiktig. Til babyer anbefaler hun morsmelk i øret.

Les mer om dette her: Slik kan du forebygge mot øresmerter og tette ører

Ble nektet hjelp ombord på flyet

selv har jeg hatt så vondt at jeg har skreket og grått ombord i flyet.  Under en nattflyving fra Dubai via Moskva til Oslo med forkjølelse og tette bihuler ble øresmertene sterkere. Med det økte også frykten. Flyvertinnene var russiske og kunne dårlig engelsk:.

«Ville  jeg få det jeg har opplevd å bli nektet på flyturer – 2 plastkopper med varme kluter som jeg kan holde over ørene?»

Kjerringråd som virker for barn og voksne

«Kjerringrådet» er omdiskutert og flypersonell vil ikke alltid gi det ut lenger. Jeg har måttet tvinge det igjennom på egen risiko! For det er ikke godkjent medisin mot øre-smerter. Noen tror at den varme dampen kan sprenge trommehinnene. For noe tull, tenker jeg. Hva kan varm damp være farlig for?

Varm damp lindrer tette, vonde ører

Heldigvis var lykken med meg denne natten, og jeg fikk koppene før begge landingene. Den varme dampen lindrer de såre, tette ørene og jeg slapper mer av. Enda bedre ville effekten vært om de hadde brukt varmere vann og ikke disse lunkne greiene.

Propp i øret

Vel nede var jeg lettet over at trykket i ørene ikke vedvarte. Tidligere har jeg opplevd å ha propp og smerter i øret i flere dager etter flyturer og det er ubehagelig. Du hører dårlig og føler deg tett. Da er en kur med rinexin tabletter verdt å prøve, som nevnt tidligere i artikkelen. Min fastlege anbefaler også en kur med rinexin tabletter i forkant av flyturen om jeg er forkjølet. Få en resept av legen om du har de samme øreplagene som meg!

Hva er dine råd mot øresmerter i fly?

Etter at denne bloggen ble skrevet, fikk jeg legen min til å skrive en attest jeg kan bruke ombord i flyet. Der står det at jeg får øresmerter på fly og må få utdelt varme kopper med vanndamp ved behov. Det er litt kleint å sitte der med kopper på ørene, men det er bedre enn å ha smerter.

Les også: Øreverk kan ødelegge ferien.

Les også: Monas tips når du må fly med bihulebetennelse.

Les også: Migrene? Her er de beste rådene for en bedre hverdag

Les også. Slik fikk jeg nye hull i ørene