Annonse

øresmerter fly

Å fly med forkjølelse kan gi kraftige øresmerter og er et sant helvete. Jeg har prøvd alt for å lindre smertene og har blitt nektet hjelp ombord. Hva hjelper for deg?

«Au! Neeiii. Jeg orker ikke mer!» Det knepper kraftig til i ørene, det verker noe inni helvete og jeg føler at det er like før trommehinnene sprenges.

Denne bloggen er den tredje mest søkte på for tiden. Fikk du noe hjelp her?

Flyskrekk og øresmerter

Jeg har flyskrekk, og når jeg får vondt i ørene i tillegg, har jeg det vondt i flysetet. Er jeg tett i nesen og forkjølet, som nå under nattflyvingen hjem fra Dubai, blir øresmertene verre. Det er når flyet begynner nedstigningen at smertene eskalerer. Kraftig turbulens og tordenvær med dårlig trykk ombord kan også utløse plagene.

«Jeg har trange øreganger og i tillegg nedtrykte trommehimmer etter mye ørebetennelser som barn hvor legene stakk hull på trommehinnen. Jeg er derfor spesielt utsatt for smerter. En ørelege anbefalte ikke operasjon; det kunne bli bedre men også verre. Dermed flyr jeg fortsatt med problemørene.»

Her er 7 tips som kan hjelpe mot øresmerter i fly.

  1. Tygg tyggegummi og sitt med åpen kjeve og gap for å åpne opp i systemet.
  2. Sug på halstabletter.
  3. Drikk mye vann.
  4. Velg sete ved midtgang hvor du kan slappe bedre av. Prøv å holde deg rolig og tenk positivt.
  5. Be flyvertinnen om å få utdelt to plastkopper med varme kluter før landing. (Les neste avsnitt.)
  6. Prøv ørepropper anbefalt av apoteket mot ørepropper og smerter. (Det siste virket ikke for meg.)
  7. Ta nesespray og Rinexin tabletter i forkant av flyturen.

«Ved bruk av Rinexin tabletter får kun 3 av 10 øresmerter  på flyturen, ifølge forskning.»

Les mer om dette her: Slik kan du forebygge mot øresmerter og tette ører

Ble nektet hjelp ombord på flyet

Jeg har hatt så vondt at jeg har skreket og grått ombord i flyet. Nå, under nattflyvingen fra Dubai via Moskva til Oslo med forkjølelse og tette bihuler blir øresmertene sterkere. Med det øker også frykten. Flyvertinnene er russiske og kan dårlig engelsk:.

«Vil jeg få det jeg har opplevd å bli nektet på flyturer – 2 plastkopper med varme kluter som jeg kan holde over ørene?»

«Kjerringrådet» er omdiskutert og flypersonell vil ikke alltid gi det ut lenger. Jeg har måttet tvinge det igjennom på egen risiko! For det er ikke godkjent medisin mot øre-smerter og man tror at det kan sprenge trommehinnene. For noe tull, tenker jeg. Hva kan varm damp være farlig for?

Heldigvis er lykken med meg denne natten, og jeg får koppene før begge landingene. Den varme dampen lindrer de såre, tette ørene og jeg slapper mere av. Enda bedre ville effekten vært om de hadde brukt varmere vann og ikke disse lunkne greiene.

Propp i øret

Vel nede er jeg bare lettet over at trykket i ørene ikke vedvarer. Tidligere har jeg opplevd å ha propp og smerter i øret i flere dager etter flyturer og det er ubehagelig. Du hører dårlig og føler deg tett. Da er en kur med Rinexin tabletter verdt å prøve, som nevnt tidligere i artikkelen. Min fastlege anbefaler også en kur med Rinexin tabletter i forkant av flyturen om jeg er forkjølet.

Få en resept av legen om du har de samme øreplagene som meg!

Hva er dine råd mot øresmerter i fly?

Etter at denne bloggen ble skrevet, fikk jeg legen min til å skrive en attest jeg kan bruke ombord i flyet. Der står det at jeg får øresmerter og må få assistanse som vame kopper ved behov. 

Les også: Øreverk kan ødelegge ferien.

Les også: Monas tips når du må fly med bihulebetennelse.

Les også: Migrene? Her er de beste rådene for en bedre hverdag

Les også. Slik fikk jeg nye hull i ørene