Annonse

Oslo 0730: Akkurat når vi er klare for å ta av på Gardermoen mot Larnaca, får damen foran meg i flysetet et anfall av alvorlig klaustrofobisk angst og vil forlate flyet. Den stakkars damen går glipp av bryllupet på  Kypros med mannen og resten av familien. Til alt overmål blir feil koffert satt av – og hennes mor står uten klær til bryllupet  i morgen.

Skal jeg tilby valium? 

— Skal jeg tilby valium? Jeg hører flykapteinen si at vi ikke kan lette likevel fordi en passasjer har fått alvorlig klaustrofobisk angst og må forlate flyet. Jeg ser kvinnen et par flyseter foran meg, hun ser helt forkavet ut, stakkars. Jeg sliter selv med lett flyangst og har alltid valium med meg på flyturer. Men det ser ut til å ha gått for langt – og jeg vet ikke om det er riktig å blande  seg inn. Flypersonalet vet hva de gjør, og de vil heller slippe av henne her på bakken i Oslo enn å risikere å måtte nødlande for eksempel i København.

En time forsinket grunnet flydrama

På grunn av det akutte tilfellet av flyskrekk, blir vi mer enn en time forsinket til Larnaca. Det er selvfølgelig peanuts mot å slite med så lammende flyskrekk at man ikke makter å være med resten av familien på ferie.

Jeg får en prat med moren til kvinnen, og sier at jeg ville tilby valium, men at jeg nølte. Hun sier at alt er prøvd ut før uten resultat, også tabletter. Ergo var det ikke noe jeg kunne gjøre.

Går glipp av bryllupet på Kypros

På flyplassen i Larnca møter jeg familien igjen, og nå er de oppgitt: Feil bagasje har kommet av på Gardermoen: Den stakkars kvinnen med lammende flyskrekk har fått kofferten til sin mor, mens moren nå står på flyplassen i Larnaca med datterens klær – som aldeles ikke passer: De forteller at hele familien skal i bryllup i morgen og nå har ikke mor noe å ha på seg.

Svigersønnen har  klart å komme seg inn i ankomsthallen ved hjelp av politiet – og forsøker å hjelpe til i den fortvilte situasjonen. Han har reist ned i forkant for å hjelpe til med bryllupet, forteller moren til den uheldige kvinnen meg.

Mistet bryllupsklærne

Svært mange sliter med så lammende flyangst at de aldri tør å fly. Nær 1 av 7 mennesker  i vesten flyr faktisk aldri grunnet flyskrekk, i følge en NRK-sak.

I følge artikkelen blir hvert år 10 millioner forretningsreiser med fly annullert på grunn av flyskrekk. Av de rundt 3 milliarder flyreisene som gjennomføres hvert år, regner man med at ti millioner forretningsreiser med fly blir annullert på grunn av flyskrekk.

For denne kvinnen blir det trolig siste gang hun våget å forsøke seg, i følge familien – om ikke en flyangst-ekspert kan trå støttende til? Å snakke fornuft med mennesker med så sterk angst, hjelper nemlig ikke. Kroppen er i kampmodus og hjernen vil ikke lytte…..

Kvinne fikk hjelp mot flyangst

Jeg har tidligere skrevet om flyskrekk for Norsk ukeblad, og da intervjuet jeg en kvinne som slet med like stor angst som kvinnen som gikk av flyet: Denne kvinnen ble så godt hjulpet av teknikker mot flyskrekk at hun tilslutt torde å sitte ved siden av kapteinen i kabinen og fly på langtur!

Jeg er vel fremme på mitt hotell i Ayia Napa etter morgenens dramatiske flyhendelser, og ønsker den uheldige familien lykke til  både med bryllup og forsøket  på å få den riktige kofferten  med bryllupsklærne tilsendt før festen i morgen.

 

Les også: 1 av 7 flyr aldri grunnet flyskrekk

Les også: Helse: 7 enkle tips som kan hjelpe mot øresmerter i fly