Annonse

Elsker du syden, kan det føles tungt at sommerferien blir i Norge. Her er noen tips til hvordan du lager sydenfølelse hjemme i  egen stue. Kjør på med palmer, paraplydrinker og søt musikk i din egen strand-oase. Best av alt, her regner det ikke.

 

Jeg elsker stranden og skulle gjerne kjent varm syden-sand under tærne denne sommeren. Språk-kurs i Las Palmas og vårferie i Alanya røk for meg. Nye reiseråd gjør det vanskelig å reise til syden før til høsten. Men jeg har råd. Du kan helt enkelt rydde bort vintermøblene og lage din egen strand-sone hjemme mens du drømmer deg bort til sydlige strøk.

  1. Kjøp ekte palmer. Plantesentre har mange eksotiske planter om dagen. Løp og kjøp. Selv falt jeg for en ekte daddel-palme fra Sør-Europa som skal trives like godt ute som inne. Den trenger mye lys, men skal ellers være lett å stelle. Palmer gir garantert sydenfølelse og jeg minnes alle gode turer i varmere strøk. Strø rundt med duftende krydderplanter og grønnsaksplanter, som tomat, chili og paprika. Planten til høyre har jeg dyrket frem selv med avleggere av en spiderplant. Har du ikke grønne fingre eller mye lys, så finnes det flotte fake-planter å få kjøpt.

2. Kjøp et skikkelig strandteppe. Sebraskinnet mitt har midlertidig måttet vike plassen for et sommerlig teppe i blågrønt med blader fra Ikea. Det er nytt av året og heter Hildigard. Her kan du sitte og late som du er på stranden. Hva med å invitere en venn eller flere sittende på teppe i stedetfor i sofaen? Det gir unektelig en litt annen følelse. Her et annet Ikea-teppe jeg har lagt min elsk på, det er et herlig vintage-inspirert teppe som heter Vonsbäk. Eller hva med et stort, digg, turkis ett med plass til flere gjester?

 

3. Sett vaser og krukker med skjell og sand i vinduskarmen. Her kan du også sette noen små eksotiske planter, som kaktus eller tomatplanter.

 

4. Kjøp krukker i spennende farger, ikke bare terrakotta, men potter i turkis og grønt for eksempel. Grønn- og blåtoner er bra for kropp og sjel og du slapper av, akkurat som på stranden.

 

5. Trål sentre som Ikea på jakt etter sydeninspirasjon. På bildene over ser du sydeninspirerte lys, bilder, duker, glass og annet. Selv kjøpte jeg kule lys, serveringsbrett, servietter og plastglass med stett til utendørs bruk hvor jeg kan lage og servere paraplydrinkene. Noen kule, nye puter med f.eks Hawaii-motiv eller i rosa, så blir stuen din litt lysere til sinns i sommer.

6. Lag favorittsyden-maten din hjemme. Hva forbinder du aller mest med sydenturen? Gresk salat og moussaka? Tyrkisk kebab og en iskald efes? Pasta og hvitvin? Skalldyr? Meze? Skriv en liste over sydenretter du savner, og lag minst en av dem – eller enda enklere: Bestill takeaway. Bildet over er lånt fra fru Timian og oppskriften finner du her på hennes flotte matblogg. 

7. Musikk er viktig. Her anbefaler jeg Spotify som har uendelig mange kule lister med beachmusikk og chilloutmusikk. Lag deg en god cappucino, søk rundt, og du finner. Jeg kan anbefale spillelister som «Summer 2020 hits» og «Strandchill.»  Min egen liste er lang og heter «Tines special playlist.»  Spill din yndlingsmusikk og du vil garantert føle deg bedre. Selv elsker jeg latino og det funker alltid for meg på en dårlig dag. DU må finne din egen sydenfølelse. Hva er låten du alltid ber DJen om å spille, hva nynner du på i bilen eller i dusjen? Finn det og spill det.

8. Dans. Når vi danser, blir vi glade. Dans motvirker tungsinn, fungerer som ren hjernetrim og  forebygger sykdommer som Alzheimer. Og det er god trim. Selv danser jeg online zumba med Happy Frank 3 dager i uken. Han skulle ha et stort zumbaevent i Danmark i sommer som ble avlyst grunnet viruset – men kjører timer på nettet i coronaperioden. Frank har reddet flere dager for meg. Han har en av de beste zumbatimene jeg har prøvd. Du kan selvsagt danse til hva som helst, bare du rører på deg.

Tips: Lån spillelisten til «Dans i Parken» på YouTube og kos deg. Den finner du her.

9. Kjøp gullsandaler og få på strand-antrekket. Da jeg var en tur på Aker brygge med en venninne og vi fant ut at vi ikke kunne dele en flaske bobler fordi alkoholservering var forbudt, trøstet vi oss med litt shopping. Jeg fant et par platåsandaler i gull som er lette å gå i til tross for at de har høy hæl og de ser ut som en drøm. Italienske, fra Laura Bellariva. De var ment for 17. mai, men da ble det skogtur. Nå gleder jeg meg over synet og drømmer om når jeg kan bruke dem. Den grønne strandkjolen med frynser er fra Alanya.

Flere tips: Send i vei.

Ellers: Ja, det er vanskelige tider, men det er ikke hvordan vi har det, men hvordan vi tar det.  Kortet over fikk jeg til min bursdag i mai. En bursdag som skulle feires i Alanya, men som ble til hjemmebursdag med kun to gjester. Den gode hvitvinen er presang fra min sønn og hans samboer. Jordbærene kjøpte jeg selv. Kjør på med oliven og litt god ost, og du er på vei.

Bonus-tips: Hengekøye er hot om dagen, både ute og inne. Så vil du har enda litt mer sydenstemning, kjøp en hengekøye med Hawaii-mønster. Denne er fra XXL.

Mer farge-inspirasjon: Farge-Dagny imponerer med kule tips. Her snakker hun skjønt om grønt. 

Les også: Tipsene du trenger nå: Slik dater du trygt i coronaens tid

Les også: Coronaviruset:Ta av deg politihatten! Vi trenger trøst og kjærlighet! ❤️

Les også: Singel og coronafast? Her er turene du kan ta i Norge sommeren 2020

Les også: Wim Hof, The Ice Man: Riktig pust og isbad gjør deg sterkere