Annonse

Etter å ha nitrent og spist salat en hel sommer, kom dommen fra fastlegen: -Kolesterolet er enda verre. Du må på kolesteroldempende medisin. Jeg er ikke villig til å ta statiner, medisin med farlige bivirkninger, som frisk og sunn kvinne. Kan vi stole på prøvesvarene vi får?

 

Mange ville blindt adlydt ordren fra fastlegen: – Må jeg på kolesterolmedisin, ja. Løp og kjøp!

Ikke verre – men i bedre form!

Selv stritter jeg i mot. Det er nærmest som en ryggmargsrefleks: Hva er verre hos meg? Ingenting. Jeg har trent hele sommeren på helsestudio, gått tur hver dag og spist enda mindre sukker og fett. Jeg har til og med gått ned et par kilo, selv om det er vanskelig i overgangsalder hvor vekten normalt øker. Hormontilskuddet (Livial) som jeg har tatt siden i sommer, kan i tillegg gi vektøkning. Likevel har jeg klart det. Jeg er slankere og sunnere.

Tilsvar til fastlegen på HelseNorge

Noe oppbrakt, melder jeg tilbake til fastlegen på Helsenorge: – Jeg lever sunt, spiser ikke fett og trener 5 ganger i uken på helsestudio. Jeg er ikke villig til å ta statiner som frisk kvinne i overgangsalderen. Dette må utredes av ekspert.

Skal sjekke hjertet på sykehus

Svaret kommer kjapt: «Da venter du til du har snakket med de.» Hun har allerede, på min oppfordring – etter anbefaling fra gynekologekspert Helena Enger – sendt henvisning til kardiolog som skal ta ultralyd av halsarteriene: Jeg har nylig begynt på Livial, et hormontilskudd for kvinner i/etter overgangsalder. Enger mener at å kontrollere graden av og risikoen for åreforkalkning, kan gi meg svar på om det er risikofritt å gå på østrogen.  Nå, etter påvist høyt kolesterol, vil fastlegen sørge for at sykehuset også sjekker hjertet mitt – for å se om jeg har risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag.  Les min blogg om østrogen i overgangsalderen her. 

Ikke bestått

Det er bra at symptomer tas på alvor. Men jeg reagerer på at vi ikke behandles som mennesker, men kun som brikker i et spill der svaret  «ikke bestått»lyser  på prøvesvaret: Hun har nylig sett meg og vet at jeg ikke er overvektig eller i dårlig form. Likevel er den eneste responsen: – Resultatet er enda dårligere enn i august i fjor. Ta piller!

Ironisk

Så ironisk! Jeg gjenopptok trening på helsestudio den senhøsten. Jeg har følt meg så flink, enda flinkere enn før, for jeg har fortsatt den gode trenden og fått til trening selv på ferie og ikke bare hjemme.

Trodde høyt kolesterol skyldtes lavkarbo

Da prøvesvaret om forhøyet kolesterol kom i august i fjor, fikk jeg et standardbrev tilsendt på Helse-Norge om å endre livsstil og slutte å spise fett! Det var noe provoserende. Alle pasienter hiver ikke innpå med pommes frites, 200 grams sjokolade og iskrem. Selv lever jeg magert, men jeg hadde på den tiden prøvd noen uker med lavkarbo for å gå ned et par kilo etter sommeren. Da trodde jeg det skyldtes et par skiver bacon, ost og egg.

«Nå – som kolesterolet i følge fastlegen er «enda verre» – har jeg ikke engang spist lavkarbo, men hivd innpå med knekkebrød, salat, frukt, grønnsaker og havregrøt med nøtter og bær.»

 

Høyt kolesterol kan være arvelig

Selvsagt har jeg kost meg noen helger og på ferie med vin og god mat, men det er vanlig. Det  oppleves urettferdig og merkelig. Jeg googler alt jeg kan finne ut om kolesterol og leser at jeg mulig kan ha en arvelig komponent. Det burde da isåfall vært undersøkt mye tidligere.

Kolesterolet øker i overgangsalderen, ved stress og betennelser

Jeg finner også ut at kolesterolet hos kvinner øker i overgangsalderen. Det har ikke fastlegen fortalt meg. I tillegg kan kolesterolet øke ved stress og ved betennelser i kroppen. Det kan altså skyldes overgangsalder, stress og en mulig ubehandlet urinveisinfeksjon. Iler kolesterolet til for bekjempe en betennelse i kroppen, så er det helt naturlig og det er feil å sette meg på statiner med plagsomme, mulige bivirkninger som muskelsmerter, hjernetåke og lite energi.

 

«Det er overfladisk legebehandling å ikke sjekke bedre før medisiner skrives ut.»

Anerkjent lege ble dødssyk av statiner

Videre googling viser meg at en anerkjent lege ble dødsstyk av statiner – kolesteroldempende medisiner han selv skrev ut til pasienter og brukte selv. Det er skammelig at det skrives ut medisiner som gjør folk sykere. Overlegen kom til målet ved å kutte ut skadelig staminer og spise lavkarbo. Han trengte rett og slett mer fett, ikke mindre. Se video med overlegen her.

Stoler ikke på legeindustrien 

Legeindustrien og forskningen er vanskelig å forstå seg på. Legeindustrien vil selge medikamenter, sprøyter, piller til folket , ikke bare for å hjelpe oss men for å tjene penger. Forskningen er ofte mangelfull og sprikende. Det hender de tar feil også: Ekspertene trodde for eksempel at mye kaffe og egg var skadelig og økte kolesterolet. Så stemte det ikke likevel.

Har is i magen

Jeg har is i magen og fortsetter treningen og et sunt kosthold, samtidig som jeg venter på utredning fra ekspert. Jeg tar ikke en pille før det er bevist at jeg faktisk desperat trenger kolesteroldempende medisin for å være beskyttet mot livsfarlig sykdom. Det er nemlig høyst usikkert. Og jeg skal stille forberedt, med krav om analyser.

Har du en kommentar eller en lignende historie? Kontakt meg gjerne. 🙂

Denne bloggen førte til en stor debatt på Facebook og du kan følge den der.

-Jeg ble av FB-følgere advart mot skadelige statiner og fikk råd om å innta alt fra rød fermentert ris og Q10 til gurkemeie, magnesium og svart hvitløk.

-Jeg ble anbefalt å lese boken Det store kolesterolbedraget. Her er konklusjonen at høyt kolesterol  ikke er farlig, og ikke fører til hjertesykdom.  I Sveits og Italia, hvor de spiser mest mettet fett, lever folk lengst mens japanere ble hjertesyke av for lite fett i kosten.. Les artikkel om kolesterolbedraget her.

-Flere, blant andre en lege,  fortalte at de som friske mennesker unngår å ta rutinetester hos legen og selv sørger for sunn livsstil.

En lege nevner at normalverdiene for kolesterol er satt kunstig lavt for å kunne sette flere på statiner.

-Flere fortalte at de ble tussete i hodet av statiner og hadde kuttet ut medisinene.

-De fortalte om fedre med høyt kolesterol som nektet å ta kolesterol-medisin og som levde sunt og levde til langt over 90.

Noen mente, het riktig, at for mye alkohol, kan være skadelig for hjertet og helsen.

-Mens noen anbefaler råkost, mener andre at rent kjøtt gir bedre balanse i kroppen enn havregrøt og rugbrød. Her strides de lærde. 

-Noen få (menn) mente at med arvelig høyt kolesterol og hjerteinfarkt i familien, var statiner riktig å gå på. 

-Konklusjon: Det er et tankekors at store deler av befolkningen pushes til å ta medisiner som kan være helseskadelige. Selv har jeg vært utbrent, er nå i overgangsalder hvor mange får muskelsmerter og hjernetåke. Da å ville sette meg på omdiskuterte tabletter som kan gi mer muskelsmerter, mindre energi og mer hjernetåke, er forkastelig. Særlig når jeg trener, spiser sunt, er normalvektig og har lavt blodtrykk og  god helse.

Mine refleksjoner stemmer godt overens med artikkel i Dagens Medisin: Fastleger overser farene ved statiner. Over 50 000 nordmenn plages. 

– og i følge forskning beskytter statiner mot hjertesykdom mot noen få stakkarlige prosent.

-Undersøkelser er i gang i utlandet for å sjekke om for mange går på statiner unødvendig og med skadelige bivirkninger.

 

Hva er sunt kolesterol? Her er normalverdiene, som etter mange mening er satt for lavt.

Hva er de de normale kolesterolnivåene i blodet?

For friske personer uten hjerte- og karsykdom er de ønskelige verdiene for fettstoff i blodet følgende:

  • Totalkolesterol: lavere enn 5 mmol/l
  • HDL-kolesterol: høyere enn 1 mmol/l for menn, og høyere enn 1,3 mmol/l for kvinner
  • LDL-kolesterol: lavere enn 3 mmol/l
  • Triglyserider: lavere enn 2 mmol/l.

Høyt kolesterol? Det kan ha ulike årsaker

1.Høyt kolesterol kan ha arvelige årsaker, men har ofte sammenheng med livsstil. Mye mettet fett i kostholdet, lite fysisk aktivitet, røyking og overvekt skal øke kolesterolet. Mer frukt og grønnsaker og fysisk aktivitet kan hjelpe.  Les mer her. 

2.I tillegg til å øke pulsen og blodtrykket, kan stress gi økte verdier av kolesterol i blodet, viser en ny britisk studie. Stresss ned og bli friskere: Et forskerteam ved Universitetssykehuset i London har dokumentert at kolesterolnivået i blodet øker når vi stresser.

3. Betennelser i kroppen kan gi økt kolesterol: «Når kroppen blir stresset eller får økte betennelsesnivåer, blir mengden kolesterol oppregulert for å kunne ta hånd om stresset. Dersom situasjonen behandles med kolesterolsenkende medisin, skaper det enda mer stress på cellenivå, med kronisk betennelse til følge. » Kilde: Caluna. 

4. Arvelig høyt kolesterol. 1 av 2-300 nordmenn har en genfeil som gir høyt kolesterol. Da anbefales sunn livsstil og eventuelt medisiner.

5. Kolesterolet øker hos kvinner i alderen 50-59 år, altså  i overgangsalderen, viser undersøkelser. Dette skyldes blant annet at østrogenet synker i kroppen. 

Les også: En av ti nordmenn har høyt kolesterol uten å vite om det. Dan Børge Akerø døde nesten av hjerteinfarkt. Nå har han lagt om livsstilen.

Les også Helsetines artikle:  Frozen shoulder: Slik overlever du når sykdommen rammer

Les også: Migrene? Her er de beste rådene for en bedre hverdag

Les også: For sent med hormonterapi? Ultralyd av halsarteriene kan avgjøre!

Les også: Helse: 7 enkle tips som kan hjelpe mot øresmerter i fly

Les også: Fem år etter: Slik gikk det med Linda som gikk ned 55 kilo