Annonse

Kvinner vet ikke at hormonterapi kan fjerne kropps-plagene: Slitenhet, hodepine og muskelsmerter kan skyldes mangel på østrogen. For sent å få hjelp? «Man har blitt mer tolerant til oppstart av hormonterapi hos kvinner uten risikofaktorer. En ultralyd av halsarteriene kan avdekke om det er trygt å starte opp med østrogen,» opplyser gynekolog Helena Enger til Helsetine.

Så mange plager og ingen behandling! Jeg og mange med meg har lidd seg igjennom år med hodepine, leddsmerter, hetetokter, hyperaktiv blære, lite energi, dårlig søvn med mer.

Overgangsalder – kun nattesvette? 

Selv er jeg atopiker med en hud som blir varm innvendig – men som ikke svetter. Nattesvette er i høy grad koblet til overgangsplager. Vi som ikke svetter, har vondt for å bli tatt alvorlig hos fastlegen. Slitenhet og vondter i kroppen kan skyldes noe annet: Utbrenthet, fibromyalgi, ME, alder, depresjon…

Uansett hva du har kan hormoner forbedre tilstanden

Uansett hva du har, så kan det bli bedre og ikke verre med hormoner, melder ekspertene! Det blir få gjort oppmerksom på. En overarbeidet fastlege sender deg hjem med smertestillende tabletter eller en sykemelding uten et ord om at plagene kan skyldes østrogenmangel.

Overgangsplager – ikke bare hetetokter!

For –  og dette er viktig: Overgangsplager er ikke bare hetetokter og nattesvette. Det er også i høy grad søvnvansker, hjertebank, leddsmerter, konsentrasjonsvansker, uro, depresjon, angst, slitenhet, hjernetåke og vektøkning. Plager som de fleste kvinner tror de må leve med – og ikke får hjelp for!

Ble skremt bort fra hormonterapi grunnet migreneanfall

Selv har jeg migrene, og ble i sin tid  akuttinnlagt med et alvorlig anfall. Jeg mistet taleevnen og  hadde synsforstyrrelser. Legene trodde det var slag. Det var det ikke. Jeg ble grunnet migreneanfallet  av sykehuslegen sterkt frarådet hormoner som jeg akkurat hadde begynt på. Jeg ble skremt, og torde ikke å prøve det igjen.

Jeg ble verken fulgt opp eller sjekket etterpå! Det er ikke god nok kvinnehelse. Ett alvorlig anfall av migrene var ikke nok til avskrive hormonterapi. Og trolig hadde anfallet ingen sammenheng med tablettene. Jeg var utbrent, alenemor og hadde mange grunner til å være sliten.

Hormonterapi – tryggere og bedre enn du tror

I dag er hormonterapi friskmeldt: Faren for brystkreft, blodpropp og slag ved hormonbehandling viser seg å være sterkt overdrevet. Tvertimot er kvinner som bruker hormonbehandling friskere og mer rustet mot sykdom. I podden Hetebølgen opplyser gynekolog Helena Enger og en rekke fagpersoner om fordelene – og ikke ulempene med hormonterapi.

Hold vinduet åpent

Det ble en aha-opplevelse for meg. Jeg ville prøve før det ble for sent. Slukøret leste jeg en artikkel i Sykepleien der Helena Enger uttaler at vinduet som kan holdes åpent for kvinner med østrogentilførsel i ti år, var i ferd med å lukkes.  Jeg kontaktet Helena og fikk et positivt svar som vil glede andre kvinner i overgangsalderen som har gått glipp av hormonterapi:

Det er ikke for sent likevel:

«Man har blitt mer tolerant til oppstart av HRT hos kvinner uten risikofaktorer. En ultralyd av halsarteriene kan avdekke om det er trygt å starte opp med østrogen, dette for å si noe om risikoen for åreforkalkning, «opplyser gynekolog Helena Enger til Helsetine.

Ultralyd av halsarteriene – viktig kontrollsjekk

Hun skriver: «For å kontrollere graden av og risikoen for åreforkalkning kan du be om ultralyd av halsarteriene.  I Oslo kan dette gjøres privat ved Austad klinikken. Ellers kan din fastlege henvise deg til kardiolog for denne undersøkelsen.

Mer tolerant til  oppstart av hormonterapi 

Helena fortsetter: «For øvrig er man blitt litt mer tolerant til oppstart av HRT hos kvinner uten risikofaktorer. Ofte østrogen gitt gjennom huden med et progesterontillegg.

Viktig å sjekke almentilstanden

Så det er av interesse å vite når du gikk i menopause, om har normalt blodtrykk, kolesterolverdier, langtidssukker, BMI. Om det er hjerte- og kar sykdom i familien.»

Informerer om pro og kontra

 Helena Enger avslutter: «Jeg tenker at HRT muligens vil kunne være bra for dine plager, og har selv pasienter som deg, som ønsker oppstart, men ligger utenfor det anbefalt tidsrommet. Da informerer jeg om pro og kontra, og så er det pasientens egen kropp og egne ønsker som vi må ta hensyn til.»

Tester ut Livial med god effekt

Jeg hadde ikke tid til å vente på samtale hos fastlegen. Jeg bestilte time hos min  gynekolog og ba om hjelp der. Hun sa – men du har ikke tatt østrogen før. Nettopp derfor ville jeg ha det. Jeg sto på mitt og fikk  preparatet Livial til utprøving  i sommer. Livial er tabletter mot overgangsplager som blant annet skal gi mer overskudd, mindre kroppsplager og mer sexlyst. Jeg tar en tablett hver kveld. Etter snart to måneders bruk føler jeg meg bedre og mer som meg selv igjen, jeg har mindre smerter i muskler og ledd og mer energi. Generelt har jeg mer å gå på.

Ble kvitt migrene

Migrenen er (foreløpig) borte. Og da er spørsmålet: Skyldtes hodepinen overgangsplager som jeg ikke har fått hjelp for? Mangel på østrogen/testosteron i kroppen? Mange av mine kvinnelige venner, og også mannlige, har fått migrene i voksen alder, en plage de ikke har hatt før. Ingen av disse har såvidt jeg kjenner til blitt tilbudt tilskudd av hormoner.

Helena Enger støtter Livial som et godt alternativ. – Ikke blodpropprisiko.

«Du har migrene. Da skal du ikke bruke østrogener i tablettform da det kan øke slagrisikoen hos migrenepasienter. Det var nok det sykehuslegen tenkte på. Så jeg synes at Livial var et godt valg av din gynekolog, da Livial er en SERM eller jukse- østrogen ( Selektiv østrogen reseptor modulator). Den har ikke blodpropprisiko. Du kan også bruke østrogen gjennom huden, det er lov, opplyser Helena Enger til Helsetine.»

Få bivirkninger 

Jeg er godt fornøyd med Livial. Bortsett fra litt murring i magen og ømhet i brystene i begynnelsen, har jeg til nå ikke kjent bivirkninger.

Litt lei meg

Selvsagt er jeg litt lei meg fordi jeg ikke har fått østrogenbehandling før. Fagpersoner generelt vet fortsatt for lite om overgangsplager og er for redde for bivirkninger til å anbefale hormonterapi til kvinner som godt kunne ha trengt det.

Alt du kan gjøre selv er bra

Samtidig som at jeg nå får østrogenbehandling er jeg opptatt av alt jeg kan gjøre selv, som å sørge for fysisk aktivitet,  styrketrening, sunn mat, hyggelige aktiviteter som dans, svømming og sosialt samvær, reiser, flørt i hverdagen og inntak av vitaminer.

Legesjekk og ultralyd av halsarterier planlegges i løpet av høsten.

Hormonbehandling er ikke farlig: Les hele artikkelen med Helena Enger i Sykepleien her. 

Intervju med kjent sexolog: Les om positiv tenkning og hvordan du kan få en mer leken overgangsalder her. 

Forfatter Anne B Ragde slet med nattesvette i overgangsalderen, men fikk økt livs- og sexlyst etterpå. Les intervjuether. 

Bildet er tatt av danny moore fra Pixabay

Fakta om Helena Enger:

Helena Enger er lege og spesialist i gynekologi og obstetrikk. Hun har jobbet ved gynekologisk/fødeavdelinger i Ålesund, Oslo Universitets Sykehus Ullevål og Bærum sykehus før hun i 2005 startet ved Volvat Medisinske Senter, Majorstuen. Her har hun fortsatt å spesialisere seg på plager i forbindelse med overgangsalderen og behandling av disse. Enger har skrevet boken Hetetokter & kalde fakta. (Frisk forlag.)