Annonse

Helseminister Ingvild Kjerkols masteroppgave er annullert. Medstudent er Kristel Buan Linset. Hun er rektor i Trondheim og en offentlig person. Nord universitet hevder de jukset med vilje. Dermed mistet Kjerkol jobben.

Fredag 12. april 2024 fikk Ingvild Kjerkol sparken som helseminister. Kjerkol (48) er fra Stjørdal i Trondheim  og gift med 14 år eldre Rune Øyan (1963.) De har tre barn. Kjerkol fikk i følge egen kommentar på FB kun en halvtime på å  forberede talen: På pressekonferansen sammen med statsminister Jonas Gahr Støre sa hun at media bør skamme seg over å ikke ha vært snille mot medstudenten:

«Skam dere»

«Min medstudent er et vanlig menneske, et helt vanlig menneske. Jeg valgte å skrive masteroppgave sammen med henne fordi vi går lange turer i fjellet. Jeg visste at hun kan gå langt og bære tungt, uten å syte og klage. Det er gode egenskaper. Dere har ikke vært snille med henne, så skam dere litt for det,» sa Kjerkol.

Ingvild Kjerkol sparket som helseminister, se pressekonferansen her.

En vond sak

Jeg vet ikke hvilke medier hun sikter til. Medstudenten har vært lite omtalt. At media tar kontakt i en slik sak, er naturlig. Samtidig forstår jeg at saken er vond – også fordi venninnen ble dratt inn i dramaet.

Medstudenten  til Kjerkol er rektor i Trondheim

Men medstudenten er ikke som Kjerkol sa på pressekonferansen  en helt vanlig kvinne: Turvenninnen og medstudenten Kristel Buan Linset er rektor ved  Hommelvik ungdomsskole i Trondheim, og dermed en offentlig person i en lederstilling. Riktignok ikke med samme tyngde som en statsråd, men likevel!

En rektor skal kjenne reglene for plagiat

-En rektor har ansvar for slurv og juks på prøver og eksamener.

-En rektor skal også kjenne reglene for sitat- og kilde-bruk og sørge for at elevene følger reglene.

-Også på ungdomsskolen får elever underkjent oppgaver ved plagiat. Så helt uproblematisk er dette ikke.

-Men det er selvsagt verre for Kjerkol som hadde ansvaret for helse og forskning for hele Norge.

Nord universitet mener Kjerkol jukset med vilje

Profesjonelle svindlere blir sjelden tatt. Derfor trist at to flinke piker som ville bli enda flinkere, er tatt for juks. Klagenemnda ved Nord Universitet underkjente Kjerkols masteroppgave. Den samme oppgaven universitetet ga karakteren A i 2021. I dag hevder de at Kjerkols jukset (plagiatet) er gjort med overlegg. Dette avviser studievenninnene. Kjerkol og Buan Linset er i samme båt som (siden 2018)  over 4000 andre studenter:

Studenter blir utestengt for mindre feil

Mange studenter sier i likhet med Kjerkol at de aldri har forsøkt seg på juks og levert etter beste evne. De har likevel fått underkjent eksamen, blitt fratatt studieplass, lån og stipend og utestengt fra universitetet i opptil et år. En 28-åring ble utestengt et år for en langt mindre forseelse enn Kjerkol og Linset – hun hadde brukt et eget sitat om lek. (VG.)

Tok en student til Høyesterett for selvplagiat

Regjeringen har nylig også tatt en student helt til Høyesterett for selvplagiat i egen oppgave. Det er nådeløst. Da må de være like nådeløse med sine egne.  Sandra Borck måtte som kjent gå.  Og Kjerkol kan ikke være helseminister for Arbeiderpartiet lenger.

Hvorfor gikk ikke Erna Solberg? 

Eller kunne hun det? Erna Solberg sitter fortsatt – og DET etter tidenes skandale: Hun var inhabil hver bidige dag som statsminister grunnet mannens aksje-spekulering. Det kan oppleves merkelig og urettferdig.. 

Kampklar og på gråten

På pressekonferansen så vi en kampklar Kjerkol på gråten.  Mens hun slukker sårene, overtar en glad parti-kollega Jan Christian Vestre som helseminister. Vestre er jurist fra Haugesund og klinte til med et kyss fra samboer Victoria Millentrup foran Slottet. Kjæresten er tysk og har lært seg å gå på ski. Kilde: TV2.

Kjerkol er gift med Rune Øyan – mannen god støtte

Kjerkol har god støtte hos familien. Etter sjokkexiten dro hun  hjem til Stjørdal og mannen Rune Øyan. Ingvild var for mange år siden på fest hos Øyan og havnet på et «nachspiel hun i følge seg selv aldri har dratt hjem fra.» Få hadde tro på forholdet fordi Øyan er hele 14 år eldre.  Men de er fortsatt gift. I følge Bladet.no jobber mannen ved Riis Bilglass, digger Coldplay  og er pizzabakeren i familien.

Kansellerte kvinner får ogsåstøtte 

Kjerkol fikk på pressekonferansen ros av Støre for innsatsen som helseminister: Hun er nå tilbake på Stortinget. Kjerkols trurvenninne  har vært rektor i Trondheim siden 2006 og er en anerkjent og godt likt leder. Trondheim kommune mener at masteroppgaven ikke spiller inn for jobben hun gjør ved skolen der også mannen hennes jobber som lærer.  Kilde: Imedia.

Håper på mer humane regler for studenter

Linset og medstudenten kaller saken en stor belastning og  vurderer å klage på nemndas avgjørelse. Selv håper jeg at master-skandalene kan føre til mer humane regler for studenter. Lett å skrive masteroppgaver er det ikke, for de akademiske kravene er høye. Man kan med fordel  lempe på kravene og gjøre de klarere, særlig for unge studenter som skriver oppgaver for første gang

Tyveri av briller og tekst

Husker du Moxnes-sakene? Mediefolk har sammenlignet fusket med å stjele briller på Gardermoen. Her er jeg ikke enig. Å feile med en stor og omfattende masteroppgave trenger ikke å bety at man stjeler andres arbeid med vilje. Sånn sett er tyveriene til tidligere leder av partiet Rødt, Bjørnar Moxnes av et helt annet kaliber. Mennesker med levd liv som gjør feil er vi derimot alle.

Ingvild Kjerkol (født 1975) er en norsk Arbeiderparti-politiker.

Hun var helse- og omsorgsminister i Jonas Gahr Støres regjering fra 2021-2024 og har vært stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag siden 2013.

  • Ingvild vokste opp i Stjørdal i Trondheim.
  • Etter videregående skole, var hun aupair i  Frankrike.
  • Hun var i flere år  fransklærer og miljøarbeider i Stjørdal.
  • Ingvild studerte psykologi ved NTNU og informatikk ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.
  • I 2021 tok hun en mastergrad i kunnskapsledelse ved Nord Universitet. Den er nå underkjent.
  • I januar 2024 fant VG feil i masteroppgaven som hun skrev sammen med en medstudent: Flere avsnitt var identisk med andre akademiske tekster. Kjerkol sa det ikke dreide seg om kopiering men samme metodevalg og kildebruk. Hun sa senere at det var et uhell at det manglet sitatsjekk og og at det burde gått frem av referanselisten. Kilde: Wikipedia

Se også: Student ble utestengt fra OsloMet for 5 prosent tekstlikhet på en semesteroppgave. (Debatten.)

Foto-collage: Venninner i master-trøbbel: Bildet av rektor Kristel Buan Linset er fra artikkelen «Nå gleder vi oss til å gå på skolen igjen» i bladet.no/Foto: Anders Fossum. Bildet av Ingvild Kjerkol er fra Avisa Nordland –  «Avlyser møte/Foto: NTB.»