Annonse

Sommerens største skandale: Politisk leder Bjørnar Moxnes stjeler Hugo Boss-solbriller i en flyplass-butikk med samboer Lina Aas-Eng ved sin side. Bonnie & Clyde? Er Bjørnar Moxnes bare Norges mest klønete familiefar, er han syk eller stjal han Hugo Boss-solbrillene på Gardermoen med forsett? Det vi vet nå, tyder på sykdom.

Normalt å glemme å betale

Alle kan være distré og få med seg varer ut av butikken uten å ha betalt for de. Det bekrefter Hugo Boss- butikken på Gardermoen flyplass utenfor Oslo i Norge. I reisestresset kan enkelte forlegge både flybilletter og pass i flyplass-området og komme i skade for å glemme å betale en vare i taxfree-butikken. Men det normale er å gå inn i forretningen igjen å gjøre opp for seg. Det skjedde ikke da en av Norges mest profilerte politiske ledere, Rødt-leder Bjørnar Moxnes (41) var på tur med sin nye kjæreste, samboer Lina Aas-Eng (37).

Overvåkingsbilder ser suspekte ut

Bjørnar Moxnes egen forklaring er at han var distré og ikke mente å stjele denne dagen i taxfreebutikken på Gardermoen flyplass utenfor hovedstaden Oslo i Norge: Politiet hevder det var med vilje: Overvåkingsbilder som en av Norges største løssalgsaviser, VG, har publisert, viser at partileder Moxnes først legger Hugo Boss-brillene i handlekurven inne i butikken. Deretter går han til side og putter dem i lommen. Sammen med kjæresten Lina, går han så ut av butikken, river av merkelappen på brillene og putter brillene i bagasjen.

På nettet spøkes det nå om at Moxnes og samboer Lina Aas-Eng ligner røverparet Bonnie & Clyde. I følge politisk leder Moxnes visste ikke kjæresten om brilletyveriet og han skal heller ikke ha snakket med henne om Hugo Boss-fadesen mens paret var på flyplassen. red. anm. I følge andre kilder, ba kjæresten ham stjele brillene, men det hørtes ikke på overvåkingsvideoen. Den fulle sannheten har vi ikke. 

Nekter for å ha brillene

En halv time etterpå,  på en café på flyplassen, blir Bjørnar Moxnes passet opp av en vekter.Vekteren sier han må gi fra seg brillene.  I følge Moxnes sin egen  forklaring er han i sjokk og svarer  hæ – han innrømmer ikke med en gang  å ha brillene. Han vedgår til media at han må ha fremstått som lite samarbeidsvillig. Moxnes blir deretter, i følge dagsavisenes observasjoner, tatt med inn i et bakrom på Oslo Lufthavn, Gardermoen. Der, eller i trappen i følge Moxnes selv,  han husker ikke, overgir han Hugo Boss-brillene, godtar et forelegg på kroner 3000 og ledes tilbake til butikken hvor han må betale brillene.

Reiser i bryllup

Bjørnar og samboer Lina reiser i bryllup som planlagt. Rødt-lederen håper etter dette på at solbrillesaken og skandalen ikke kommer ut i pressen.

Tier og pynter på historien

Bjørnar Moxnes har som politisk leder i Norge dyktige rådgivere rundt seg og kunne betrodd seg, fått ekspertråd, gått ut i media og selv eid historien. Men han tier. Nyheten blir fanget opp av Romerikes Blad to  uker senere. Den sprer seg som ild i tørt gress. Det blir verre da Bjørnar Moxnes pynter på historien og ikke forteller detaljene:  Han endrer forklaring flere ganger og er ullen om hva som egentlig skjedde. Da overvåkingsbildene blir offentliggjort med  Moxnes´ velsignelse, synes menigmann og eksperter at det ligner et overlagt tyveri. Men vi vet ikke hva som foregår i Moxnes hode og om vi tolker riktig.

Tyveri eller uhell?

For hva er det egentlig vi ser på overvåkingsbildene? «Et klassisk tyveri» eller bare en ekstremt surrete, distré og forvirret partileder  og familiefar utføre sitt livs tabbe? Uansett en veldig trist sak for den populære partilederen med en eventyrlig politisk karriere bak seg .

Hetses på nettet

«Tyven, tyven»: I kommentarfeltet koker det over av hets, selv om han også får støtte. Bjørnar Moxnes sykmeldes som følge av solbrilleskandalen. Det er lett å føle sympati med mannen og forstå at han har det vondt og vanskelig grunnet en selvpåført skade. Saken er tragisk: Partilederen mottar 1.1 million i årslønn og står nå i fare for å miste ansikt og anseelse grunnet et par Hugo Boss-solbriller til kroner 1199, ingen stor sum for den populære lederen.

Har vondt av partilederen

Tankene går til Moxnes og familien som opplever tøffe dager. Personlig har jeg vondt av ham og håper at han får god støtte. Mediepresset og hetsen er ødeleggende. Samtidig må Rødt og Moxnes selv ta ansvar for hendelsen som nå er på alles lepper. Solbrilletyveriet kan ødelegge både for Rødts valgkamp og for tilliten til Moxnes selv. Til hans forsvar vil jeg nevne at han gjorde opp med politi og butikk på stedet og at hendelsen skjedde på fritiden. Partilederen har åpent beklaget.

«Vi gjør alle feil og det er viktig å feie  for egen dør før man tar andre. Hvem er det som ikke har gjort og sagt dumme og dustete  ting i løpet av livet? Også journalister.»

Som kjendis kan tabbene få større følger og det er forståelig at Moxnes søkte å minimisere skaden selv om det var dumt. Lesere av denne saken har reagert på at vekteren, butikken eller andre  har lekket konfidensiell informasjon til VG og andre medier. Jeg vet ikke om dette er tilfelle og tar forbehold om at opplysningene gjengitt her er riktige. Endel medieskandaler glir raskt over. Konsekvensene det får for Moxnes og partiet vil vi først se i ettertid.

Se overvåkingsbildene fra VG her.

Merk at Moxnes selv har samtykket til at overvåkingsbildene publiseres. – Ja, jeg vil bidra til åpenhet. Selv om overvåkingsbilder sikkert kan se litt mer suspekte ut, er min oppfatning at de vil bekrefte forløpet som jeg har forklart det, uttalte Moxnes til Tv2 og andre medier.

Solbrillegate – dette er saken:

Fredag 16. juni 2023 kl. 17.36 på butikken Travel Retail Norway på Gardermoen flyplass i Ullensaker tok Bjørnar Moxnes et par solbriller av merket Hugo Boss, til en verdi av 1199 kroner. Han gikk ut av butikken uten å gjøre opp for seg. Dette er grunnlaget for forelegget på kr 3000 som ble skrevet ut 30. juni.  Kilde: Politiet til TV 2

-Med på den private reisen og i butikken på Gardermoen var samboeren Lina Aas-Eng. De to var på vei til et bryllup.

-30. juni, samme dag som forelegget ble virkeliggjort, ble det kjent i media at Moxnes stjal Hugo Boss-briller fra en tax-free-butikk på Gardermoen i forbindelse med en privat reise i juni.

Moxnes sa at det skyldtes glemskhet og at han hadde vært distré. Senere innrømmet politikeren at han i panikk og i redsel for skandale hadde revet av lappen på brillene, lagt dem i bagasjen, og unngått å levere dem tilbake med en gang. 

-Lørdag 1. juli holdt Moxnes pressekonferanse. Han beklaget og sa han burde lagt kortene på bordet med en gang. Flere detaljer har blitt kjent i media etter dette. Moxnes har selv ønsket at videoen fra Gardermoen skal publiseres, dette for å oppnå åpenhet. 

-Partilederen var sykemeldt grunnet solbrillesaken fra mandag 3. juli til 25. juli. Sykemeldingen ble forlenget til og med 25. juli 2023. Partiet har fortsatt tillit til Moxnes. Nestleder Marie Sneve Magnussen er leder i hans sted. .– Rødt har en operativ ledelse, vi har sterke kandidater i hele landet og stiller rekordmange lister. Vi er klare for lokalvalget, og jobber videre for fullt med de siste forberedelsene til en valgkamp som handler om kollektivtrafikken, boliger og velferden der vi bor. Så ser vi fram til at Bjørnar kommer sterkt tilbake, skriver Martinussen i en SMS til VG.

Etter at denne saken ble skrevet gikk Bjørnar Moxnes av som leder, og Marie Sneve Magnussen overtok. I høst gikk det galt for Moxnes igjen. Han ble tatt for fem nye butikktyverier. Å stjele ost og salmalaks virker helt sjukt, men så er han også psykisk syk, i følge nye opplysninger. Les om de nye tyveriene i denne mye blogg-saken.

Hvem er Bjørnar Moxnes: Bjørnar (41) er partileder for Rødt  siden 2012 . Han  har to barn med sin tidligere kone, Kjerstin Aukrust. Kjerstin Aukrust har vært alvorlig kreftsyk. Moxnes meldte selv, i 2022, både om bruddet og om at han har ny kjæreste, Lina Aas-Eng.

Hvem er Lina Aas-Eng? Lina Aas-Eng (37) er rådgiver i et reklamebyrå og samboer med Bjørnar Moxnes. Aas-Eng er ifølge Nettavisen svært engasjert i barnehage-debatten. Hun er tidligere gift og ettbarnsmamma. Lina skrev debattinnlegg i Dagbladet om mangelen på mangfold av barnehager i Norge. i 2014 la hun ut en melding på Twitter der hun spurte Moxnes om han kunne tenke seg å ta en barnehage-prat. Så ble det de to:

«Gratulerer så mye med dagen, bby. Du er søt, gøy og uironisk. Jeg elsker deg,» skrev Lina til  Bjørnar på Facebook på bursdagen i desember 2022. 

Les også: Moxnes tatt på fersken med kjæresten (Seher)

Hvem er ekskona til Bjørnar Moxnes, Kjerstin Aukrust?  Kjerstin Aukrust (45) er førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap ved UiO. Hun står bak podkasten «Frankrike forklart.» Kjerstin har vært åpen om at hun har vært alvorlig kreftsyk. Behandlingen ble avsluttet i april  2022 og hun skal være på bedringens vei. Kjerstin var gift med Bjørnar fra 2014-2022. De har to barn.

Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen (1985) er partileder i Moxnes sitt fravær. Hun har uttalt skuffelse, men at hun fortsatt har tillit til Bjørnar. Marie er en norsk politiker, samfunnsøkonom og musiker. Hun er stortingsrepresentant for Akershus, sitter i Finanskomitéen og har vært rådgiver i Miljødirektoratet. Fra 2012 er hun nestleder i Rødt.

Helsefakta: Mulige årsaker til butikktyveri og/eller forglemmelser – les under:

1.Hva er kleptomani og hvorfor skjer det? 

Kleptomani er en psykisk lidelse kjennetegnet ved gjentatt sviktende kontroll over impulser til å stjele ting uten tanke på eget bruk eller økonomisk vinning. Tingene blir i stedet kastet, gitt bort eller samlet opp. Denne atferden er ofte forbundet med økt følelse av spenning før, og følelse av tilfredsstillelse under, og like etter, handlingen. Underliggende forandringer i hjernen kan være årsaken til kleptomani, men her må mer forskning til.

Skam og frykt for å bli tatt

Symptomene ved kleptomani inkluderer skam og frykt for å bli tatt. Det kan derfor være utfordrende å søke helsehjelp. Tilstanden er vanskelig å hanskes med alene, og uten behandling blir det ofte et varig problem med potensielt store konsekvenser som emosjonelle, arbeidslivsmessige, finansielle eller familiære problemer. Kleptomani er assosiert med andre psykiske tilstander som for eksempel spilleavhengighet, alkohol- og stoffmisbruk, depresjon, bipolar lidelse, med mer. Les hele artikkelen her. (Kilde: Lommelegen.)

2.Hvor distré kan man være?

Mange av oss gjør rare ting: Vi kan kjøre av på feil sted, sette kaffen i kjøleskapet og finne igjen mobilen i fryseboksen. Dette er normalt. Stress, mangel på søvn, depresjon 0g traumer kan forverre plagene. «Det betyr at man blir borte i egne tanker og  ikke har fokus på det man gjør. Da får man gjerne betegnelsen vimsete, distré eller tankeløs, sier professor i klinisk nevropsykologi, Astrid J. Lundervold, ved Universitetet i Bergen til NRK. Også Nettavisen har omtalt fenomenet:  «Du ler ofte av deg selv når du leter etter mobilen mens du faktisk snakker i den, prøver å finne skoene du allerede har tatt på deg, suser av gårde på sykkel i tøfler, eller du leter febrilsk etter brillene, som du jo står med i hånden.»

Å roe ned, ha struktur på hverdagen og færre baller i luften hjelper. Les hele saken om råd til distré mennesker her. (Kilde Nettavisen.) 

3.Hukommelse – normalt å glemme eller tegn på sykdom?

De fleste har god hukommelse til 70 år. Mange 40-50-åringer hevder å huske dårligere enn før, det kan komme av stress. Problemer med hukommelsen kanvære symptomer på kognitiv svikt relatert til for eksempel Alzheimers sykdom. 

Les hele artikkelen om hukommelse og glemsomhet her: Kilde: Lommelegen

5. Ingen av oss er perfekte. Vi gjør feil. Interessert i menneskers skyggesider? Les spennende artikkel her fra Webpsykologen: Bli kjent med dine skyggesider.

 • Jeg føler meg presset” = ”Jeg har mer energi enn jeg vet om”
 • Avvisning (”Ingen liker meg”) = ”Jeg orker ikke kaste bort tid på de idiotene!”
 • Skyld (”Du får meg til å føle meg skyldig”) = ”Jeg misliker dine krav”
 • Engstelse = begeistring og spenning
 • Selvbevissthet (”Alle ser på meg”) = ”Jeg er mer interessert i andre mennesker enn jeg vet om”
 • Impotens = ”Jeg vil ikke gi ham eller henne tilfredsstillelsen”
 • Frykt (”De vil skade meg”) = Fiendtlighet (”Jeg er sint og angriper uten at jeg er klar over det”)
 • Trist = Sint
 • Tilbaketrukket = ”Jeg vil skyve dere unna”
 • ”Jeg kan ikke” = ”Jeg vil ikke, for fanden!”
 • Forpliktelse (”Jeg må”) = ønske eller begjær (”Jeg vil”)
 • Hat (”Jeg avskyr deg på grunn av X”) = Autobiografisk sladder (”Jeg avskyr x i meg selv”)
 • Misunnelse (”Du er så fantastisk”) = ”Jeg er litt bedre enn jeg tror

Kilde: Webpsykologen.

Faksimiler fra Vg.

Les også:

«Jeg finner det vanskelig å se dette på annen måte enn at Rødts leder stjal et par solbriller på Gardermoen.»  Anders Giæver, Vg. 

Les også: «Hvor mange av medienes journalister og kommentatorer er selv tyver? Har noen av dem tatt trikken uten å betale? Har noen unnlatt å føre opp all inntekt på skatten? Og har noen begått langt verre tyveri enn av et par solbriller, så som å frata en annen persons gode navn og rykte ved sladder eller uthengning, enten på privaten eller i avisspaltene?» Endre Stene, teolog til Dagbladet.

Les også: Bjørnar Moxnes i sjeldent intervju med sin mor: Hun er ufør grunnet et langt virke i helsesektoren. (Fagbladet.)
Les også: Jeg mener at Moxnes burde tre av umiddelbart, sier lokallagsleder i Rødt Nordland, parti-veteran Viktor Stein til NRK.
Les også: To Rødt-profiler fant kjærligheten: Mimir Kristjansson og Sofie Marhaug er profiler på Stortinget – og kjærester.
Les også; Partikollega i Rødt Mimir Kristjansson: Smertefullt: Ting tas ut av proporsjoner.
Les også: Omdømmeeksptert Blindheim er sosiolog: Han mener Moxnes har opptrådt barnslig og er svekket som leder. Les hele saken her. 

Moxnes tatt på fersken med kjæresten (Seher)

Se video: Petter Northug rømte fra politiet etter å ha kræsjet bilen. Nå sender han solbriller til «brilletyven Bjørnar Moxnes.» 

Les også: Bjørnar Moxnes er tatt for fem nye tyverier; han er psykisk syk og trenger hjelp

Les også: Politisk leder Bjørnar Moxnes stjal solbriller; jeg datet en tyv