Annonse

Tidligere Rødt-leder Bjørnar Moxnes stjal solbriller på Gardermoen i følge med kjæresten Lina Aas-Eng. Han er nå tatt i fem nye tyverier av ost og laks. Er Moxnes  kleptoman? «Når kjente mennesker stjeler, er det ofte fordi det gir et kick,» sier en ekspert. Moxnes selv sier han er selvdestruktiv grunnet psykiske problemer. Å stå frem med psykisk sykdom kan være terapi i seg selv.

Solbrilletyven ble ostetyv

Da jeg leste at Bjørn Moxnes er tatt i fem nye tyverier, ble jeg sjokkert og lei meg. Så tragisk! Den tidligere Rødt-lederen stjal Boss-solbriller på Gardermoen i sommer. Han gikk av som leder og den skandalen er nærmest glemt. Men så skjer det igjen: Inne på Meny Nordstrand stjeler han gjentatte ganger, først salmalaks, deretter oster. Personalet får mistanke om at Moxnes stjeler fra butikken og sjekker overvåkingskameraene. Der ser de tyven i full aksjon. For de nye tyveriene har Moxnes godtatt et forelegg fra politiet på 15 000 kroner.

Det er mye å betale for tyveriene – for han stjal for under 500 kroner hver gang.

Dette stjal Moxnes: Oster og laks

Mange lurer på hva Moxnes stjal på Meny Nordstrand høsten 2023. 

  • 6. oktober tok han en pakke Salmalaks uten å betale
  • 17. oktober tok han to oster uten å betale
  • Tre dager seinere, 20. oktober, tok han to oster uten å betale
  • Uka etter, 31. oktober, tok han en ost uten å betale
  • Seinere den uka, 3. november, tok han en ost uten å betale

Tyveriene skyldes sykdom

VG som først meldte saken, intervjuet Bjørnar Moxnes på video. Han innrømmet da å ha et psykisk helseproblem. Moxnes, som ble skilt for en tid tilbake og er i et nytt forhold,  sa at han har hatt det vanskelig de siste årene. Det har gjort ham selvdestruktiv. Både solbrille-tyveriet på Gardermoen og naskingen  i butikker skyldes de psykiske plagene, forteller han. Partilederen har det tungt og har oppsøkt profesjonell helsehjelp. Han er sykemeldt frem til 27. november.

Hva betyr det å være selvdestruktiv?

Selvdestruktiv atferd er et utbredt fenomen. Det kan dreie seg om direkte selvdestruktiv atferd som selvskading eller selvmord, eller mer indirekte selvskadende atferd som alkohol – og stoffmisbruk, risikotaking, spiseforstyrrelser og promiskuøs atferd.

Sigmund Freud fant ut at vi alle har en impuls mot livet og alt konstruktivt, som han kalte en “livsstyrke.” Men vi har også et motpunkt som heller oss mot død og ødeleggelse, som han kalte “dødsstyrken”. Vanligvis skjer dette når det er mye innestengt sinne. I virkeligheten er disse aggressive impulsene rettet mot en annen, men av en eller annen grunn er det umulig å uttrykke dem. Noen ganger er dette fordi de er orientert mot en de elsker eller fordi individet frykter å gi dem en stemme.

Les også: 7 tegn på at du er en selvdestruktiv person 

Tungt for Bjørn Moxnes å skuffe de han er glad i 

Bjørnar Moxnes har etter solbrille-tyveriet fått mye sympati fra velgere, partifeller, familie, barn og kjæresten Lina Aas-Eng. Han er lei seg for at han skuffer igjen. Det som holder han oppe er støtten fra folk. Helsetine ønsker god bedring på veien ut av problemene. Ingen av oss er uten feil og alle kan havne i en psykisk krise.

Hvorfor skuffer vi de vi er glad i?

Du boikotter fungerende relasjoner

For en selvdestruktiv person er det vanskelig å etablere fungerende bånd med andre. Dypt i seg selv er de overbevist om at de ikke er verdige til kjærlighet eller oppmerksomhet. Noen ganger selv vennskap. De føler det slik fordi de ikke setter pris på seg selv.

Saboterer forhold

De har ikke god selvfølelse. Derfor tolererer de ikke et forhold der alt går bra. Merkelig nok vil de gjøre alt for å få slutt på det hvis de føler seg elsket eller verdsatt. De føler seg bedre som et offer enn å være heldige. De foretrekker å unnslippe flaks for å klage over det.

I tillegg vil de sannsynligvis bli lunefulle eller krevende. De prøver på alle måter å overtale den andre personen at det ikke er verdt å ha et forhold til dem, eller at kjærligheten de opplever ikke har grunnlag. Å sabotere positive relasjoner er en måte å holde seg i en selvdestruktiv posisjon .

Kleptomani kan gi kortvarig lykke

En kjent internasjonal psykiatriprofessor, Norman Sussman, forteller om hvordan kjente mennesker kan stjele i butikker uten at de trenger varene.

-Det er en tvang. Det er irrasjonelt. Det er totalt urelatert til deres behov for de.,»

Sussman som jobber ved New York Universitys School of Medicine har behandlet folk i offentligheten for kleptomani.

«På en merkelig måte får det dem til å føle seg bedre. Du går gjennom døren, hjertet ditt banker og du slipper unna med det, og du føler deg bedre, i det minste for en liten stund.»

Norske psykologer roser åpenheten til Moxnes

Å innrømme psykiske plager, kan være terapi i seg selv.  Erkjenner man at man har gjort noe galt og sier det høyt, kan det være starten på noe helende eller terapeutisk, i følge psykolog Pål Grøndahl. Han sier til TV2 at butikknasking kan ha sammenheng med uløste, indre psykologiske konflikter. Psykologispesialit Svein Øverland sier at noen velger å stjele for å regulere vonde følelser. Er du langt nede, kan stjeling gi et kick. Kleptomane mennesker sliter med impulskontroll og kan ikke la være å stjele, i følge det to norske psykologene.

Kleptomani assosieres med rusmisbruk og bipolar lidelse

Kleptomani er assosiert med andre psykiske tilstander som spilleavhengighet, alkohol- og stoffmisbruk, depresjon, bipolar lidelse, med mer. Behandlingen av impulsforstyrrelsen kleptomani innebærer medikamenter og psykoterapi, selv om det finnes lite forskning på dette området. Aktuelle medikamenter kan være legemidler som virker mot avhengigheter, eller antidepressiva. Samtaleterapi kan forsøkes og har god effekt hos noen, først og fremst kognitiv terapi, en terapiform som forsøker å identifisere negative tanke- og handlingsmønstre og de følelser som assosieres med disse. Kilde: Lommelegen

 

Les også: Bjørnar Moxnes og samboer Lina Aas-Eng: Stjal Bjørnar Hugo Boss-brillene eller er han bare distré eller syk?

Les også: Derfor stjeler kjendisene og vi (DN.)

Les også:  Julen ikke bare lykke: For oss som mistet våre nære til alkoholen: 

Les også: Politisk leder Bjørnar Moxnes stjal solbriller; jeg datet en tyv

Les også: Sindre Finnes´ aksjesvik stopper kona: Erna Solberg kan ikke bli statsminister igjen