Annonse

Du husker NAV-Line som måtte spa grus og bygge bruer på en fjelltopp? Neste gang må hun kanskje ut å hogge trær i skogen! NHO vil at flyktninger og arbeidsledige skal ta denne jobben. Arbeidsinnvandrere i Norge, som verken får støtte til bolig eller norskkurs, synes det er helt på sin plass at flyktninger bidrar mer. Enig eller uenig?

Om du blir arbeidsledig, må du kanskje ut å hogge trær i skogen, enten du er kvalifisert for slikt arbeid eller ikke. Arbeidsledig ungdom, eldre og flyktninger må ta arbeid som Norge trenger hjelp til, mener NHO: Skogrydding langs kraftlinjer kan hindre kostbare strømbrudd og bidra til integrering og sysselsetting, ivrer NHO-sjefen. Les saken her. 

Blant mine venner er synspunktene  delt.

Lavmål å be jenter spa grus og hogge trær

De fleste er enige i at det er lavmål å sette en alenemor som Line til å spa grus og hogge trær i skogen: Det er en jobb for sterke karer! Om hun ikke er en tøff guttejente som selv velger slikt arbeid da!

Privatbilde av Line Holen fra Facebook

«En venn fra Syria er sjokkert: – Line skal ikke spa grus, det er ikke en jobb for jenter, sier han: – Hun skal ta seg av barna sine – det er heltidsjobb i seg selv. Når han hører hun skal jobbe i butikk på natten også, rister han på hodet. – Nei nei, da kommer barnevernet, sier han med et lite smil.»

At flyktninger må bidra mer, er han enig i – men heller ikke han ønsker å spa grus på Jæren eller hogge trær til kr 13 000 i måneden: – Så lite? Jeg liker ikke slik jobb, jeg studerer jus, sier vennen.

«Det er bedre at de har noe å gjøre.»

Jeg har norske venner som hevder at flyktninger må bidra mer i samfunnet: – og at det er greit at de hogger trær i skogen:

«Det er bedre at de har noe å gjøre enn å sitte i sofaen og se på nyheter fra Syria. »

Uretferdig at noen får mer hjelp enn andre

Jeg har også venner som er arbeidsinnvandrere og som selv ikke får en krone i støtte fra NAV, men jobber mye for å klare seg i Norge. Noen av disse synes det er urettferdig at andre, som kommer hit som flyktninger, får så mye hjelp.

«De burde heller hjelpe oss som kommer hit og skaffer oss eget arbeid. Vi får ingenting, og må betale norskkurs selv,» sier en kvinnelig arbeidsinnvandrer med to småbarn som jobber 24/7 i en hudpleiesalong. Hun vil at flyktninger skal plukke søppel og gjøre arbeid som trengs i kommunene: «Sitter de bare hjemme uten noe å gjøre er det ikke rart om de begynner å røyke hasj og kjeder seg.

«Det er ikke deres skyld at de henger rundt på cafeer, de får jo ikke arbeid,» innvender hun.

Pappa klarte seg selv

«Pappa klarte seg selv, han jobbet lange dager for at vi skulle ha penger, og det gjør han fortsatt,» sier en ung pakistansk jente som jobber og studerer.

«Jeg synes noen av de som kommer hit i dag, gjør så lite – de må settes i arbeid. Jeg savner at AP tar tak i dette,» sier en hardtarbeidende, utenlandsk kvinne som driver frisørsalong.

Flyktninger stiller med handikap

Det er stor forskjell på å være arbeidsledig som etnisk norsk og arbeidsledig fra Syria, innvender mine flyktningvennlige venner. Som flyktning stiller du med handikap: Du har flyktet gjennom flere land, ofte på dramatisk vis, mistet familie, opplevd krig og traumer, må lære deg språket og kulturen på kort tid.

De unge integreres lett, det er vanskeligere for de eldre:

«Har du aldri gått på skole før, er analfabet og middelaldrende kvinne fra en landsby i Pakistan, hvordan i huleste forventer vi at du kommer i fullt arbeid og forsørger deg selv i løpet av 2-3 år? Og hjelper det med trehogst?»

100 prosent jobb og selvforsørging i det rike landet Norge er ikke for alle. Likevel, jeg forstår at enkelte arbeidsinnvandrere blir misunnelige og synes det er urettferdig at andre får mye mer hjelp:

«Pappa har kjørt taxi og jobbet på posten i alle år – han fikk ikke 60 000 fra NAV til nye tenner!» uttaler en kvinnelig innvandrer som er født i Norge.

Men å sette folk opp mot hverandre, bidrar sjelden til noe positivt.

Er det en god ide å sette arbeidsledige og flyktninger til å hogge trær i skogen – eller bør NAV først sjekke om vi er kvalifisert for slikt arbeid? Vi kan skade oss selv og andre – og det kreves sikkerhetsutstyr!

«Jeg hadde ikke mestret den jobben, jeg hadde gått til legen og sykmeldt meg!»

Foto: Tom Hansen

Les også: Helt greit at en småbarnsmor jobber natta på tiltak – når toget ikke går

Les også: Pass deg – den øksen kan kappe foten din tvers av!