Annonse

Dette begynner å minne mer og mer om barndommen, før internett. Jeg overtalte broren min til å gå på ski frem og tilbake til gravlunden så mange ganger vi klarte for å å tiden til å gå. Hver gang vi kom tilbake, fikk vi en kamferdrops av farmor. Omtrent sånn er det nå. Les flere tips fra barndommen i denne tilbake til naturen-bloggen.

Jeg blogger om livet i hjemmekarantene etter en treningstur til Tenerife. Nå går karantenen mot slutten, men hva hjelper det? Norge er i lockdown på ubestemt tid og påsken er avlyst. Selv måtte jeg avlyse turen til Las Palmas.

Vi kjedet oss masse. Iallfall jeg. Jeg var mer rastløs og trengte mer impulser enn de andre. Og der hjemme skjedde det  lite. Foreldrene jobbet, leste avisen og vi hadde dumme hushjelper. Men min bror og jeg var kreative. Enten det, eller så var det jeg som fikk ham med på ting. Whatever.

1.Bakebonanza: Vi bakte hjemmelaget pizza med kjøttdeig eller skinke/kalverull. Dette var en højdare på lørdagskvelden. Vi bakte boller, kaker og scones. Jeg og nabojenta hadde bakeklubb. Nå er det tomt for ferskgjær i butikken, for folk baker som aldri før: Back to the 60s og 70s med hjemmebakte surdeigs-brød og boller. Neste uke er det sikkert gjær å få igjen, så kjør på.

2. Kreativ godis: Vi spiste syre for å ha noe friskt i munnen og tygget på tjære fordi vi ikke fikk tyggegummi. I tillegg laget vi vårt eget godteri av smør, melis og kakao! Dette fordi mor var lege og ikke likte at vi spiste sukker. Hun gjemte de mørke sjokoladeplatene bak havregynen og fullkornsmelet. Vi fant det likevel, og spiste alt. Min bror forsynte seg av alle bananene og fikk kjeft. Så mange bananer gikk det altså ikke an å spise, og ikke var det bra for ham heller: Bananer og annen frukt er lett å få tak i i dag, til med på søndag! Så spis i vei. Du kan grille banan med marshmallows og sjokolade, for eksempel. Lag ditt eget godis og smak eller lukt på en hestehov.

  1. Street with colorful houses in St. John’s, Newfoundland, Canada

    3. Lek deg med maling: Jeg malte min bror med husmaling. Ikke et eksempel til etterfølgelse – jeg tenkte mer på muligheten til å pusse opp nå! Halve Norge er permittert, arbeidsledig eller har hjemmekontor og vi trenger noe å gjøre i pausene. Les om farger og nyt. Begynn å tegne. Bli kunstner.

    4. Quiz og teater: Jeg laget mitt eget dukketeater som jeg fikk søsknene med på. De måtte spille ulike roller. Jeg fikk også hele familien til å stille som stemme-panel for Norsktoppen. Dette er knallbra tips for alle kjernefamiliene som sitter hjemme og kjeder seg nå. Lag teater sammen. Arranger hjemme-quiz, slik som nestordføreren i Nordre Follo, Hans Martin Enger fra Miljøpartiet. Han inviterte til familiequiz som alle kunne delta på.                                               Nettbrett a la Erna kan fort bli kjedelig, og for de få 5 vi kan være sammen med. Åpne quizer som flere kan være med på er bedre. Kahoot quiz er gøy. På Kahoot finner du utallige interaktive quiz du kan prøve deg på. Eller lag deres eget Grand Prix og stem på alle låtene. At årets finale er avlyst, betyr ikke at vi ikke kan ha arrangere vår egen Eurovison-finale.

5. Kommuniser på gamle eller kreative måter:  Vi hadde ikke internett, vi hadde ikke Instagram, Snap eller apper. Vi hadde ikke smart-telefon. Vi hadde svart-hvitt TV med kun en kanal: Det syntes mine foreldre fikk holde. De var av typen som hadde system i oppvaskmaskinen som barna ikke fikk røre. Like strengt er det nå. Vi må vaske henda, være hjemme, møte minst mulig personer og holde reglene. En venn fra ungdommen har skjønt at vi ikke kan møtes på puben nå: Igår arrangert han interaktiv pub-treff. Vi satt på hver vår terrasse spredd over hele kommunen med telefonen og en øl og snakket samme via messenger. I gamle dager gikk det saktere: Jeg hadde brevvenner over hele verden, inkludert mormor på Eidsvoll, og ventet i ukesvis på et svar i postkassen. Nå kan vi chatte på messenger, zoom og Tinder: Bare husk å ikke møte noe live. Det var som på søndagene på Kolbotn før: Jeg og en søster satt på en benk i Kolbotn sentrum, minst 5 meter fra folk og så på biler og folk, mens vi smugspiste en sjokolade før kotelett-middag.

6. Arranger løpekonkurranser: Jeg og min bror raste frem og tilbake mellom huset på Ingieråsen og gravlunden – på ski. Det er ikke snø nå, og mye er utbygd. Men du kan fortsatt sjekke hvor raskt du går rundt Hvervenbukta og prøve å slå din egen rekord, eller få med hele familien på et alternativt påskeskirenn  – rundt nabolaget. Husk premier. Kamferdrops fra farmor eller noe litt mer moderne, som påskeskum. Bare husk å holde deg i din egen hjemkommune så ikke politiet tar deg. Og vær tålmodig. Prøv alle klærne dine på nytt. Rull deg sammen til en ball. Til slutt skjer det vel noe, som i Fucking Åmål.

Og slik går no dagan…

Flere survival-tips? Skriv gjerne en kommentar. 

Les også: Karjolen diskotek var legendarisk

Les også: Hvervenbukta er en perle!

Les også: Kjære storbarnsforeldre

Kjære ungdomstid