Annonse

fastelavnssboller

Jeg og vennene mine har det samme problemet: Alt vi spiser legger seg rundt magen. Men her er 5 gode grunner til å unne seg en fastelavnsbolle – uten å gå opp i vekt! Vet du forresten hvorfor vi feirer fastelavn? Få svar i denne bloggen.

 

Jeg har alltid syntes det var noe koselig med fastelavn. Duften av nybakte boller blir aldri feil. I min ungdom testet jeg ut allverdens kakeoppskrifter, var ekspert på  rask og sen gjærdeig og var litt av en bollebaker. Med tiden har jeg blitt latere med bakingen. Jeg har ikke interesse for å tilbringe mange timer på kjøkkenet lenger. Derfor perfekt med en leieboer som kom med ferdige, fristende fastelavnsboller fra bakeren. Se bildet.

Les også: Hvordan bli kvitt magefettet? 6 kjappe tips

5 gode grunner til å unne seg en bolle med krem – og hvorfor du ikke går opp i vekt av den:

  1. Det er det du dytter i deg ekstra hver dag du blir tykkere av. Så å unne seg en fastelavnsbolle på søndag og gå over til havregrøt og knekkebrød på mandag gjør ikke at du går opp i vekt. Tvertimot! Unner vi oss noe ekstra i helgen, går det lettere å spise sunt i hverdagen.
  2. Boller inneholder faktisk ikke så mye kalorier som marsipanbløtkake eller sjokolade. Lager du luftige boller med lite sukker og med egg, er de ikke så verst sunne. Tenker du mye på kaloriene, så kan du droppe kremen inni og bare bruke melisdryss oppå og servere friske jordbær til.  En liten kremklatt med litt vaniljesukker er forresten ikke så galt.
  3. Tren eller gå tur først. Rett etter trening og annen fysisk aktivitet tåler vi litt sukker eller søtsaker bedre enn om vi har sittet i sofaen hele dagen. Den første timen etter at du har vært aktiv, forbrenner du mer av sjokoladen eller bollen. Så unn deg en godbit mens kroppen enda er rykende varm etter turen.
  4. Noen ganger er én bolle nok. Det er mengdene og den daglige rutinen som gjør at du og jeg legger på oss rundt magen. Spiser vi én bolle – eller to – i helgen – og holder det til helgekosen, blir vi ikke nødvendigvis fetere. Ha frukt, bær, nøtter, brus uten sukker eller farris ved siden av – eller hva med deilig nybrent kaffe eller en stor kopp med grønn te? God drikke virker mettende og du trenger ikke flere boller…
  5. Glede og velvære betyr mer enn du tror. Stress, uro og angst for overvekt kan også sette seg i kroppen. Det å nyte en fastelavnsbolle sammen med din kjære eller alene, er et rent gledeskick. Romantiske følelser kan oppstå. Og det er også viktig: Livet er kort og vi må nyte det! Tenk om du blir syk; da er det bra å ha litt å gå på rundt magen. Å være inaktiv er forresten langt farligere enn å ha litt magefett.

Hvorfor feirer vi fastelavn og hvor kommer fastelavnsriset fra? 

Fastelavn betyr kvelden før askeonsdag – kvelden før fasten. Dagen innledet en 40 dagers langfaste før påske! Det var derfor vi skulle spise boller stappfulle med syltetøy og krem, for å fete oss opp før den  lange sulteperioden. Etterhvert ble fastelavn en betegnelse for tre festdager som innledet, fasten; fastelavnssøndag, blåmandag og fetetirsdag.

Fastelavnssøndag ble også kalt fleskesøndag, og var dagen for fråtsing. Skikken var visttnok at man spiste flesk og feit suppe med melboller.

Og hvorfor fastelavnsris? 

Fargerike fastelavnsris er gøy, og jeg anger på at jeg ikke kjøpte et i år! Riset skulle fra gammelt av vekke kvinner, dyr og trær til fruktbarhet. Fastelavn var et symbol på kampen mellom sommer og vinter, hvor spirende kvister beseiret snø og istapper. All grunn derfor til å friste din kjære med et slikt forførende ris. 😉

Har du ikke noen til å piske deg med bjørkeris, prøv banja på spa. Les saken her. 

Og til sist – en oppskrift på sunnere  fastelavnsboller.  Siden jeg heter Tine,  har jeg valgt en oppskrift fra Tine meierier. Her er trikset å bruke mager kesam. Les oppskriften her.