Annonse

I følge den årlige legesjekken har jeg for høyt kolesterol og må begynne å trene og spise magert! Skikkelig provoserende, da jeg trener og spiser sunt allerede. Den yngre garde putter i seg mye mer drittmat enn meg! Er det kaffekapslene som har lurt meg? Feil type kaffe kan gi 2 millioner nordmenn helseproblemer. Her er 10 råd for å få bukt med det usunne kolesterolet som kan gi deg hjerteinfarkt og hjerneslag.

«Har du spist for mye vafler nå?» Sønnen min lo da jeg ringte og klaget over at legetesten viste forhøyet kolesterol. Jeg sjekket alt, men denne hadde jeg ikke regnet med. Jeg spiser sunt, og trener flere ganger i uken. Men det var likevel ikke nok.

Ta deg en bolle!

«Begynn å trene og beveg deg og spis sunt, er svaret fra legekontoret. «Fisk og sunne fettsyrer,» er forslaget. Haha! Jeg vet alt dette allerede. Legen kan ta seg en bolle! Det har jeg gjort selv når fristelsen har vært der. En kaffe og bolle på Narvesen, en liten mini softis eller en croissant på et gatehjørne i Barcelona. Men det hører til unntakene, eller tar jeg feil!?

Må jeg kutte ned på kaffen? For noen år siden byttet jeg ut filterkaffen med espressokapsler I følge Helsedirektoratet var det ikke smart:

«Vi hører så mye om at kaffe er sunt, men feil kaffe kan være farlig!»

«Presskannekaffe, kokekaffe, espresso og kaffe fra kapselmaskiner inneholder fettstoffer som gir økt LDL-kolesterol, det dårlig» kolesterolet, og står derfor på nei-lista til Helsedirektoratet,» i følge NRK.

2 millioner nordmenn kan få økt kolesterol grunnet kaffekapslene. Ernæringsprofessor Christian A. Drevon ved Universitetet i Oslo, hevder til TV 2 at espresso fra kaffekapsler inneholder ti ganger så mye fettstoffer som traktekaffe!

Det var nytt for meg, og kanskje for deg også? 

Her er noen gode råd for å få kolesterolet på plass igjen. Høyt kolesterol kan i verste fall være farlig og føre til hjerteinfarkt og hjerneslag.

1. Sjekk kaffen du drikker! Noen kaffetyper kan bidra til forhøyet kolesterol, som kokekaffe og enkelte kapsler. Filterkaffe og pulverkaffe skal være det minst skadelige for kroppen.

2. Spis smartere: Mindre kebab, pølser, hamburgere, bacon og fet pizza. Unngå transfett som du finner i endel kjeks og snacks. Spis mer laks og annen fisk, kylling og svin. Velg mager ost og melk.

3. Få i deg mer fiber: Fiber finner du i frukt og grønnsaker, nøtter, bønner og fullkorn. Å starte dagen med havregrøt, er et enkelt tips. Selv har jeg alltid havregryn og knekkebrød tilgjengelig.

4. Vær i aktivitet. Å gå en tur et par ganger i uken, gir bedre helse. Tren styrke, gå trappene og bli i bedre form! Det enkle er ofte det beste, du trenger ikke å begynne å løpe maraton!

5. Hold vekten nede. Overvekt, diabetes og høyt blodtrykk kan forårsake forhøyet kolesterol.

Flere gode tips: Du kan ta en ny test på fastende hjerte

6. Kutt røyken. Nikotin bidrar til høyt kolesterol.

7. Har noen i familien hatt hjerteinfarkt eller slag, vær ekstra obs på egen helse. Ta legesjekk årlig. Forhøyet kolesterol kan også være arvelig, og du kan få det selv om du lever sunt. Ta det opp med legen din.

8. Har du nyreproblemer? Det kan gi økt kolesterol. Spør legen om hjelp til riktig diett.

9. Er du eller har vært i overgangsalderen? Mange får økt kolesterol med økt alder. Da er mager kost tingen.

10. Ta en ny test: Be legen din om få ta en ny test etter 2 måneder på fastende hjerte: Det finnes flere grunner til forhøyet kolesterol, og er du heldig, er det ikke det skadelige kolesterolet du har for mye av.

Hvordan holder du deg sunn og frisk? Skriv gjerne en kommentar. 🙂      

Ps: Om to måneder skal jeg ta en ny test for å forsikre meg om at det virkelig er farlig kolesterol jeg har for mye av!

Les også: Ikke gi opp: Slik spiser du deg i bedre form

Les også: Hva slags trening trenger du akkurat i dag?