Annonse

Han har slått henne og  sagt at hun er stygg og dum. Han uteblir i dagesvis uten at hun vet hvor han er. Hun ringer meg for å få bekreftelse på at han ikke er bra. Skal hun bli eller gå?

 

Kvinner og vold: Jeg kjenner verken nummeret eller damestemmen som snakker til meg. Hun spør om jeg kjenner en mann, la oss kalle ham Omar. Hun har sett navnet mitt på et papir.

Han mistet hodet

Jeg kjenner Omar. Vi vanket sammen for noen år siden, var gode venner og mer. Den siste tiden har jeg ikke hatt kontakt med ham. Jeg distanserte meg, da jeg syntes han begynte å oppføre seg dårlig. Det var som om han mistet hodet. Felles bekjente var enige.  For kort tid siden kontaktet han meg igjen. Han ville komme på kaffe med en kamerat. Av ulike grunner ble det ikke noe av.

Han har slått og kalt henne stygg

Nå ringer en dame, og hun sier de har vært sammen i et år. Hun føler seg ikke bra. Han har slått henne og skjelt henne ut. Han har kalt henne stygg og dum og sagt hun må dra til utlandet og ta plastiske operasjoner. Han har advart henne mot å ha andre menn på besøk i leiligheten: Han mistenker at hun har andre på besøk.

Hun har hjulpet ham mye med papirer. Han bor gratis der og hun fungerer som hans hjelper.

Trodde ikke han var i stand til det

Jeg begynner nesten å le, for jeg kjenner mannen og vet akkurat hvordan han er. Jeg hjalp ham selv en stund, til jeg ikke gadd lenger. Men det med volden overrasker og sjokkerer meg. Jeg trodde ikke han var i stand til det.

Han er veldig lei seg, sier hun. For at han slo.

Jeg sier hun må kaste han ut, at hun må pakke tingene hans i stillhet, uten at det fører til flere krangler eller bråk.

Stoler ikke på egen magefølelse

Hun nøler. Hun trenger bekreftelse fra meg – på at han ikke er bra. Alle de tingene hun sier er klare tegn på at han er en dårlig mann. Likevel tar hun det ikke inn. Venner og familie har forlatt henne, innrømmer hun: De liker ikke mannen, vil ikke at hun skal være med ham.

Likevel trenger hun bekreftelse fra meg, kvinnen med et navn hun har sett på et papir. Det hjelper å snakke med meg, sier hun. Det er jo noe. Men kan hun gå? De har akkurat bestilt en ferie sammen  og hun er bedt i selskap med hans slekt.

«Det blir bedre om du går, sier jeg. Rett tidspunkt vet bare du.»

«Fikk du det bedre etterpå?» spør hun meg.

Hvordan kan jeg forklare det?

Hvordan kan jeg forklare henne at man i begynnelsen kan få det verre når man bryter ut av et forhold med psykisk eller fysisk vold – fordi disse menneskene også kan være sjarmører og ha gode sider som man også må kaste på båten?

«Du må være sterk», sier jeg bare.

Stoler ikke på egne følelser

Kvinner stoler ikke ofte nok på egen magefølelse:

» Vi trenger å høre igjen og igjen at alt det vi føler er riktig: At det ikke er bra. At vi bør gå.»

1 av 10 kvinner utsettes for vold

1 av 10 kvinner blir utsatt for fysisk eller psykisk vold. De fleste melder aldri fra til politiet. Og gjør de det, blir sakene som oftest henlagt på grunn av mangel på bevis.

Kvinner tier om vold

Hun vil ikke at jeg skal si til ham at hun har ringt. Hun er redd for temperamentet hans. Jeg lover å ikke kontakte ham. Men jeg blogger anonymt om telefonsamtalen: For temaet er viktig!

Altfor mange kvinner blir for lenge i forhold hvor de ikke har det bra. Altfor mange kvinner tier om vold og trakassering og nedverdigende behandling.

Neste gang er det meg eller deg

Neste gang er det du eller jeg som er i et turbulent forhold hvor vi føler oss usikre:

«Er det virkelig så ille, eller er det jeg som overdriver, jeg som er gal? Igår var han slem, men i dag er han snill – da går det sikkert bra. ?»

Kvinnen ba om å få ringe meg tilbake når hun hadde fått ham ut. Hun har ikke ringt meg. Om du leser dette, så håper jeg du gjør det du sa du skal gjøre: Avslutte forholdet og komme deg vekk.

Hva synes du om svaret mitt? Skal hun gå fra Omar, eller skal hun gi forholdet en ny sjanse? De har akkurat bestilt en ferie sammen – og han sa han var veldig lei seg for at han slo.

 

Les også: Samtale i natten

Les også: Hun levde med en psykopat (VG) 

Les også: #MeToo Sjalusi kan ødelegge forholdet

Les også: Janne-drapet: Hvordan kan noen drepe moren til barna sine?