Annonse

«Hva om det var en ung mann du kjente hun hadde hoppet i høyet med: Ville du likt det?» Flere har utfordret meg på dette etter at jeg kom med støtte til Venstre-leder og nybakt kulturminister Trine Skei Grande. Sannheten er at jeg hadde hatet det og hatt store problemer med å akseptere det. Med de vi er nær har vi helt andre grenser. Det er likevel lov å uttrykke sympati med en som står midt i en rykteflom.

Jeg forstår at mange synes det er vanskelig å akseptere at en voksen kvinne tar for seg med en ung mann.  Alle over 16 har lov til å kysse på hvem de vil. At de debuterer med en voksen kvinne er langt fra unormalt. På nettet florerer det med unge menn som søker romanser med eldre kvinner: De synes eldre kvinner er mer attraktive og spennende, for voksne damer vet hva de vil ha og er mer trygge på seg selv.

Kjemi og tenning kan oppstå

Å kaste seg utpå med en ung mann som har drukket alkohol på en fest, er likevel noe mange synes er over grensen for akseptabel adferd. Som nestleder i et parti skal man tenke på rollen sin selv på privat bygdefest, vil mange mene. Men vi mennesker er som kjent ikke ufeilbare, og sterk kjemi og tenning kan oppstå mellom en mann og kvinne til tross for aldersforskjell og roller. Når vi drikker, blir vi også mer løsslupne.

Les også: Unge menn vil ha en moden kvinne.

Skjenkes for mye alkohol

At det skjenkes og drikkes for mye alkohol både på privatfester, i idretten og på offentlige og politiske arrangementer har hatt mye fokus den siste tiden. Vi er en nasjon med usunn drikkekultur og hvor vi feiler på god oppførsel og gjør dumme ting i fylla.

Om en yngre mann jeg kjenner hadde blitt full på en fest, og dratt på galeien med en kvinne i 40-årene, ville jeg helt klart blitt sinna!

«Jeg hadde sikkert ringt henne og bedt henne holde seg unna.  Om jeg hadde følt at han ble tillagt ansvaret for det som skjedde også, ville jeg bedt henne om å rydde opp.»

Jeg tenker at at dette er normale følelser.

Les også: Guttens historie.

Stor aldersforskjell tabu

Hva skulle jeg gjort om en ung slektning rotet med en voksen dame, la oss si det var min venninne? Jeg vet neimen ikke hva jeg hadde gjort. Det ville blitt drama.

En gang hadde  jeg og en ungdom en diskusjon rundt dette også:

Jeg sa: – Hva om jeg finner meg en yngre venn, er det ok?

Han var ikke begeistret for det, og svarte:

-Hadde du likt om jeg sjekket opp en venninne av deg eller ble sammen med en på 45!

Svaret  var –  nei, jeg hadde ikke likt det! Med folk i min nærhet er jeg ganske tradisjonell. Det er mine venninner også. Bare tanken på at jeg skulle bli for nær en av deres , får øynene deres til å gå i svart. Og det er helt klart ikke aktuelt.

Mer åpenhet, mindre fyll

Men når alt kommer til alt, kan vi ikke bestemme over andre menneskers valg. Mine nære kan ikke bestemme hvem jeg skal date og jeg kan ikke styre deres kjærlighetsliv om jeg aldri så mye vil det!

Vi som har unge voksne rundt oss kan godt ta en prat om temaet, det skader ikke. Åpenhet rundt kjærester og samliv, funker mye bedre enn å tie ting ihjel. Og så kan vi godt oppfordre til mindre alkohol også; fyll skaper så mye problemer og får mange til å trå over grenser!

Selv hadde jeg ett barn som tok seg en fest og ett som var avholdsmenneske. Begge deler er greit. I vårt samfunn er det nesten enklere å leve om du sosialiserer med alkohol, og det er leit. Uten en drink i hånden blir du utenfor, og det er ikke sikkert du blir bedt på fest. De som velger et alkoholfritt liv, har jeg derved stor respekt for. Det skal mot til å stå utenfor drikkepresset. Og det skal mot til å vente med å date noen til du er moden nok, enten du velger en eldre eller yngre.

Les også: Martine ble ikke bedt på fest

«Hadde du akseptert at en ung mann du kjenner var på låvefest alene med en voksen dame? Hører gjerne dine synspunkter.»

Les også: Nå må vi slutte å mobbe Trine Skei Grande!

Les også: Hva gjør du når tenåringen din ligger dritings på en benk?

Les også: Kjære storbarnsforeldre

Les også: Voksne damer har ikke noe sexliv!