Annonse

Ribbe og pinnekjøtt ble vraket: Jeg stekte kalkunbryst til jul med rosenkål og fløtesaus. Riskrem med varm bærsaus til dessert var sønnens valg fremfor iskrem og pannacotta. Isbad overtok for akevitt.

Byttet ut julemat med veggiskaker på Gran Canaria

I fjor feiret jeg jul på Gran Canaria. Jeg ble invitert hjem til en kvinnelig norsk fotograf: Hun er vegetarianer og serverte veggiskaker med saus og poteter, god vin og konfekt. Selskapet var hyggelig og maten god: Jeg er ikke så opptatt av tradisjoner og liker å prøve noe nytt. Når stemningen er god, er allting godt.

Isbad, bokskriving, garasjedans og kamp for frihet: 2021 ga meg mulighet til å vise nye talenter

Kalkunbryst og riskrem med varm bærsaus

I år ville sønnen hjem til jul. Han kom fra Spania, hvor han og hans samboer jobber. Da var det bare å finne frem kokke-evnene. Sønnen har tidligere invitert meg på julemiddag med pinnekjøtt, hans egen tradisjon. Min tradisjon er kalkunbryst med fløtesaus, smørdampede rosenkål og mandelpoteter. Til middagen drakk vi julebrus og et glass riesling. Sønnen fikk velge dessert og valgte bort pannacotta, karamellpudding og iskrem med god, gammeldags riskrem.

Gjorde det enkelt

Jeg gjorde det enkelt og kjøpte Kos riskrem og ferdig rød saus. Sausen varmet jeg opp sammen med frosne bringebær og tynnet ut med vann. Barna og jeg fikk en gang servert riskrem med varm bærsaus på en bondegård, og jeg hadde så lyst på varm saus til riskremen igjen. Det falt i smak. Maten smakte ekstra godt etter opplading med tur og isbad.

Lager egen gløgg til jul

Lillejulaften serverte jeg rømmegrøt med snadder-krysser og egen gløgg – glühwein – av honning, vann, krydder (kanelstenger, nellikspiker og kardemommefrø)  og rødvin. Den er mindre søt enn ferdiggløggen og smaker mer ekte. Sønnen ville også ha litt ordentlig mat, og det ble spekemat med flatbrød, eggerøre og rømme.

Verdens beste gløgg

Kalkun til nyttårsmiddag eller julemiddag?

Det fine med å steke kalkun til jul, er at du blir ikke overmett som med ribbe og pinnekjøtt og har plass i magen både til dessert og juleknask.

Jeg vet at kalkun er en tradisjon for nyttårsaften for mange, men for meg smaker kalkun best på julaften.

Grove medisterkaker

  1. juledag hadde vi sen brunsj. Den besto blant anent av grove medisterkaker med godt tilbehør som surkål, ertestuing, kålrotstappe, potetsalat og flatbrød med godt smør. På kvelden skeiet vi ut med pizza med pepperoni – min sønns favoritt.

Det enkle er ofte det beste – også i julen.

Hva er dine julefavoritter?

Les også: Riskremens tid er ikke forbi: