Annonse

Jeg innrømmer det, jeg elsker en varm, lang dusj om vinteren. Men i en badstu ble jeg overtalt til å hoppe i det kalde utebassenget – naken!  Isbading og kalddusj er ikke for pyser – men det er sunt for helsen!

Første gangen jeg var med på et lengre badsturitual på The Well, feiget jeg unna dupp i utebassenget. Jeg elsker varm badstu og lang dusj i varmt vann og har ikke lyst til å fryse i kaldt vann – frivillig.

Gikk glipp av halve opplevelsen

«Men da gikk du glipp av noe av opplevelsen,» innvendte en tysk forretningsmann på et reiseevent i Oslo. Hans kone er russisk og i Russland er badsturitualer hot stuff. Han var derfor godt kjent med banja, pisking og rask avkjøling i kaldkulp eller basseng mellom ritualene.

Kaldt bad om vinteren: Tørre å hoppe i det naken? Disse bildene er lånt fra The Well.

Naken på spa – litt skummelt

Da jeg nylig var på et badstu-rituale i skogbadstuen på The Well, bestemte jeg meg for å prøve et iskaldt bad: Jeg kunne ikke feige ut igjen! Heller ikke var det tid til å dra på seg badetøyet i den korte pausen  Jeg måtte rett og slett hoppe i det naken! Og jeg er ganske forsiktig. Og redd for iskaldt vann. Så jeg hoppet ikke – jeg gikk badetrappen og kom meg såvidt under. Jeg hylte, så kaldt var det! Men for en pirrende følelse. Wow!

Jeg steg lynsraskt opp trappen igjen og dro på meg det fine kledet jeg har kjøpt på spastedeet; et tyrkisk pesthemal som er lett å ta rundt seg og som passer perfekt i badstu.

Tre ganger dyppet jeg meg i det kalde bassenget, og det frister til gjentagelse – til tross for at jeg jamret meg høylydt:

«Nå må du ikke svime av uti der,» lo noen mannlige veteraner. Det var det motsatte som skjedde: Jeg ble lys våken og hodepine og spenninger forsvant som dugg for isvannet. 😉

Her er syv gode grunner til å hoppe i det kalde vannet:

  1. Nå du isbader, frigjøres et fyrverkeri av endorfiner: Du kan oppleve en lykkerus og ute av deg selv-opplevelse.
  2. Det kalde badet har en smertestillende effekt, og du kan, om du har plager, føle deg smertefri i opptil fire timer etterpå.
  3. Badet virker antidepressivt og kan få deg i bedre humør og dempe vinter-depresjonen.
  4. Kalde bad sies å kunne virke lindrende på giktsmerter.
  5. Blodet strømmer raskere i årene og du kan føle deg mer våken.
  6. Kalde bad kan styrke immunforsvaret. De som isbader, er mindre forkjølet og mindre syke gjennom vinterhalvåret  – enda en grunn til å prøve denne vintersporten. Mange toppidrettsutøvere bruker det som restitusjon etter hardtrening.
  7. Du bryter barrierer, og bare det er et endorfinrush i seg selv.

Kilde: Illustrert vitenskap. Les hele artikkelen her. 

En advarsel til slutt: Har du hjerteproblemer, skal du være forsiktig med å hive deg i det kalde vannet. Da kan det faktisk være farlig. Isbad kan ende med døden for deg med dårlig helse. Flere hundre dør hvert år som følge av isbad, så vær forsiktig om du er syk! Les mer om dette i  artikkel her. 

Forrige gang jeg oppsøkte badstuen, prøvde jeg et badsturituale som er veldig populært for tiden, nemlig banja. Les om dette her: Badstu-opplevelse: Jeg ble pisket, og likte det!

Les også: Spa gjør deg lykkelig

På selveste kvinnedagen 8. mars skal jeg tilbake til The Well sammen med noen andre badenymfer og gleder meg veldig. Hopp i det du og. 🙂