Annonse

Kjære Erna. Greit at du markerer virusmakt. Men ikke ta påskeferien fra hyttefolket! Ikke ta fra folk det friminuttet de trenger og har gledet seg til. Det kan føre til sinne, depresjon og er rent ut helseskadelig. «Hytteforbudet i Norge er bare tull,» bekrefter en av Europas fremste smitteeksperter og rådgiver for Verdens helseorganisasjon til NRK: Maktmisbruk på høyeste plan!

Jeg tar coronaviruset covid 19 på alvor, holder avstand til folk og er mye for meg selv. Jeg har vært en uke på Tenerife og er ingen stor smitterisiko, innrømmer Folkehelseinstituttet: Men jeg er pålagt to ukers hjemmekarantene «for sikkerhets skyld.» Det må jeg ta hensyn til.  

Samtidig stiller jeg som et oppegående menneske spørsmål ved en rekke ting i denne panikkartede tiden med coronavirusfrykt.

Det norskeste av alt tas fra oss

Som dette forbudet mot å dra på hytta! Hytteferie er urnorsk og hyttekulturen er noe jeg forteller om med et smil når jeg underviser fremmedspråklige. De liker alle videoen med Ylvis –  The Cabin – som jeg viser hver gang jeg holder kurs og vi snakker om det som er typisk norsk: Det finnes 450 000 hytter i Norge, og hele 3 millioner nordmenn eier eller har tilgang på hytt, i følge Norsk Hyttelag.

Men nå skal det typiske norske tas fra oss: Ingen skal få dra på hytta si i påsken! Hva er det for noe tøys?

Langt ute på vidda langt fra folk er familier langt mer beskyttet fra virus-smitte enn i overbelastede byer. Dessuten er det et helsebringende avbrekk fra hverdagen. Skal alle sitte hjemme i påsken og alt være stengt, kan det bli mer depresjon, flere selvmord, mer familievold og krangling, flere triste barn og flere skilsmisser. Det er rent ut helseskadelig!

Det norske hytteforbudet er bare tull

«Det norske hytteforbudet er bare tull,» sier en av Europas fremste smitteeksperter og rådgivere for Verdens helseorganisasjon (WHO) i korona-spørsmål til NRK.

Johan Giesecke er tidligere smittevernsjef i Sverige. I følge intervjuet med NRK ler han når han hører at politiet kan gi oss bot på 15 000 kroner for å overnatte på egen hytte.

«Jeg forstår ikke forbudet, så fort blir man jo ikke veldig syk av korona. Man blir litt syk, kjenner litt feber, så man rekker jo å reise hjem,» innvender den anerkjente smitte-eksperten

Den svenske epidemi-eksperten var leder for de svenske smittevernmyndighetene fram til 2005. Nå er han rådgiver for Verdens helseorganisasjon om korona-pandemien.

«Generelt er det viktig at alle tiltak som innføres virker rasjonelle for folk,» sier Giesecke til NRK. Les hele saken her. 

Var ikke greia at vi skulle holde avstand?

Jeg har ikke hytte og klarer meg hjemme og ved å gå tur i nærområdet. MEN – for alle som har hytte, og det er jo hele Norge omtrent, er det uklokt at de ikke får benytte den i påsken. Ikke fordi det er synd på hyttefolket. Av helt andre grunner:

«Det er mye bedre å sende friske folk på fjellet i Guds frie natur enn at vi alle skal steame oss sammen i marka og på parkeringsplasser som er fulle nok fra før. Var ikke greia at vi skulle holde avstand?»

Flere eksperter uttaler til avisene i dag at hytteforbudet må mykes opp. F.eks at folk kan dra i puljer. Det er ikke bra med totalforbud og det blir for mange folk i byene, f.eks Oslo. Nå som alpinanleggene er stengt, blir det heller ikke mange bruddskader å ta seg av for lokale sykehus. Og hva med de som har hytte f.eks i Fredrikstad og lett kommer seg hjem? FHI har aldri vært for hytteforbud. Det er en ren politisk markering for å vise at man har «kontroll.» Virker det lite dårlig som respiratorene, så er det dårlig politikk. Vi kan miste tilliten til systemet. Jeg støtter selv å få dra på hytta i min blogg. Ikke fordi det er synd på hyttefolket, som har blitt den nye gruppen å hate: Av frihetshensyn og helsegrunner.

Tar ikke Erna på alvor

Jeg tar deg ikke på alvor lenger, Erna. Det virker ikke troverdig, smart og klokt at vi alle skal sitte stuck together i byene.  Folkehelseinstituttet er bekymret fordi for mange biler parkerer på offentlige plasser. Men jeezes, selvsagt blir det for mange folk i marka og parkeringsplasser her når alle er nektet å reise til utlandet, egne hytter og til Sverige. Det sier seg selv. Vi trenger frisk luft og frihet! Det neste er at vi blir nektet å benytte egen bil og må gå hjemmefra. Det kommer ikke til å gjennomføres.

Vil vise politisk makt 

Giesecke mener forbudene kommer fordi politikerne vil vise politisk styrke: Norske politikere innfører tiltak for å markere seg politisk uten at det er faglig dekning. Det er i såfall stygt.

Kritisk til stengte skoler og barnehager

Eksperten er også sterkt kritisk til at skoler og barnehager ble stengt: Barn smittes lite og smitter lite. Hverken de norske, danske eller svenske folkehelseinstituttene anbefalte stenging av skoler eller barnehager. Det er myndighetene som trumfet det igjennom. Hva synes du om det? Det koster milliarder og er belastende for millioner av familier. For de barna som ikke har det bra hjemme, er det alarmerende.

Helseminister Bent Høie lurer oss 

NRK forela helseminister Bent Høie den svenske ekspertens uttalelser. Høie svarte da at Johan Giesecke snakker  ut fra en ren smittefaglig vurdering:

Ja, er det ikke smitte og sykdom vi alle er redde for her?

Nei, i følge Høye må han og Helsedirektoratet ta hensyn til belastningen på helsesystemet, lokalt og nasjonalt.

Ikke redd for min og din helse

Der røpet han seg: Skremselspropagandaen er ikke for at Høie er redd for at du og jeg blir smittet og syke. Det er et maktgrep. Og det er rent kynisk fordi Norge ikke har sørget for nok smittevernutstyr på sykehusene. Han vil sikre seg at de ikke får for mange pasienter på en gang, i en worst case scenario.

Det er uetisk og slemt! Norge burde heller investere i flere sykehusplasser og hjelp til pasienter enn å stenge en hel nasjon inne av falsk grunn. De lyver for oss og bruker oss og det er forferdelig. Ikke gidder de å teste oss engang, for å lære noe av dette risikofylte eksperimente. Jeg får støtte av eksperter. Les her. 

Erna er tatt med buksa nede, står det! 

Dessuten – jeg har sett på Grey´s Anatomy – og der klarer de brasene selv under store kriser. 😉 (Spøk, red anm.) Dette klarer nok også Norge helt utmerket uten å devaluere innbyggerne og sperre oss inne.

Ikke redd for virus, men sykehusplasser

I en kronikk bekrefter norske eksperter at svært få blir syke av viruset. Den store krisen i Norge er ikke selve viruset, men at vi ikke har satset på opprusting av sykehus og utstyr for krisesituasjoner. De er mange som har advart myndighetene om en slik situasjon, men de har ikke blitt hørt. Les denne saken her. 

Merk også at WHO før denne krisen ALDRI har anbefalt så strenge og ekstreme tiltak under pandemier. Aldri. En norsk ekspert, Mamelund peker nettopp på faresignalene ved at så mange sperres inne. Les intervjuet med ham her. 

Forøvrig synes jeg syke og gamle er de som bør isoleres fremover – ikke alle som holder samfunnets hjul i gang. Slik gjør de det i Tyrkia! Der er det de på 65+ og kronisk syke som må holde seg innendørs. Vi andre, vi som er friske og trenger et friminutt, må få lov til å dra på hytta så mye vi bare vil!

Etter at jeg skrev denne saken, kom det frem at FHI ikke støtter regjeringens hyttenekt: Tvertimot anbefaler de folk å dra på fjellet fremfor å stimle sammen i byparkene. Det sier sitt!

FAKE NEWS: Se også: Anerkjent, tysk professor sier corona-panikken er fake news og at vi er lurt. Det er som keiserens nye klær, hevder han. Se den oppsiktsvekkende videoen her. 

Ro deg ned

Jeg blir utmattet av krisemaksimering og massesuggesjon. Jeg finner trøst i å lese at etter mye testing og opptelling i Sør-Korea er kun 1 prosent (litt mer) død av viruset der. I Italia er man usikre på om det er 4 prosent eller litt mindre: Få er testet der og de vet ikke sikkert. Årsak til høy prosent kan være at de har verdens eldste befolkning og at mange røyker. 99 prosent av de som har dødd i Italia var i risikogrupper. Har du underliggende sykdom og er i en risikogruppe? Det er de (stort sett) som kan bli alvorlig syke av viruset. Vi andre får få og lette symptomer. 

Fakta for risikogrupper

«Eldre mennesker med underliggende sykdommer topper dødsstatistikken . I Norge er et trettitalls mennesker døde, de fem første med snittalder på 79 år. Nesten alle var eldre og syke fra før, ergo i risikogruppen. Fedon har pekt på livsstil og sier at en tredjedel av de som blir syke av dette er overvektige. . Smittetallene i Norge er stabile: Kun 4 % som testes for viruset tester positivt. I den kinesiske studien hadde 70 prosent av pasientene som døde andre medisinske tilstander. Halvparten høyt blodtrykk, en tredjedel diabetes. En fjerdedel hjertesykdom.» Diabetes 2 skal være farligere en diabetes 1. Lungesykdom er nevnt. Men i Norge – om sykdommen du har er godt regulert med medisiner etc, er det mindre risiko for å bli syk.  Merk at rundt 1000 dør av influensa hvert år i Norge. https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/risikogrupper/

I denne bloggen har jeg dratt på litt for å få en diskusjon om påskeferie på hytta. Flere eksperter mener at det er feil og skadelig med så mange restriksjoner i lille Norge. Jeg ha ikke hytte, men skrev bloggen av frihetshensyn. Jeg liker ikke totalforbud og mener et slikt forbud er rent helseskadelig. 

Les også: Full stopp i hyttekommiuner: En surrealistisk situasjon. (DN.)

Les også: Hytteskam? Nei, takk. Debatt/Aftenposten

Les også. 11 tips: Unngå å bli syk av coronaviruset: Slik styrker du immunforsvaret!

Les også: Dette dør du av: 4 ting å frykte mer enn Coronavirus: Ta grep i dag!