Annonse

Husker du nordmannen på sydenferie i Alanya? Han jeg skrev om i fjor? Han ville ikke trene på Ving-resorten, bare drekka og kose seg. Ving og Stordalen er ute av konseptet, og gymmen med SATS-timer forsvant. Så nå kan nordmannen slappe av. Her bygges nye rom i bohemsk stil. Det er fortsatt billig i Tyrkia, men prisene på øl og drinker har steget også her.

 

SATS-gymmen som forsvant

– Hvor er gymmen med SATS-timer? Jeg sprader rundt på den tidligere Ving-resorten Sunprime Alanya Beach, et populært sydenhotell  for solhungrige  nordmenn. I fjor sommer kom jeg for å trene her,  og møtte et tomt treningsstudio  og SATS-timer som ble avlyst: En nordmann jeg møtte på charterbussen sa det rett ut. Han ville ikke løfter vekter på ferie, bare drekka og kose seg. (Nordmenn blir stadig fetere og kunne ha godt av å trene på tur. red.anm.)

For meg endte det godt, jeg fikk den tyrkiske treningsinstruktøren helt for meg selv. Les denne saken her.

Stordalen ute – Ving-hotellet ble Cooks Club-konsept

Den øltørste nordmannen fikk viljen sin oppfylt.  Hotellet er bygd om til et mer moderne Cooks-club-konsept, med yngre stil og flere bargjester. Du kan ikke lenger booke det via Ving, men gjennom Apollo eller diverse booking-sider med gode tilbud.

Det flotte treningsstudioet på hjørnet av anlegget, mot den lille gaten opp mot hovedveien, er borte. Så er også frisørsalongen, neglesalongen og butikken med øl, vann og sydenvarer. Hele området er under ombygging. Det skal bli nye hotellrom.

Så mye koster en øl og drink i Alanya

Baren med drikkevarer består – om enn i ny form: Her, i den nye kule bohem-baren på tidligere Sunprime kan jeg kjøpe en efes til 98 lira eller en aperol spritz til 190 lira. Nesten 50 kroner for en øl er mye til å være Tyrkia og 100 kroner for en drink er ikke billig. Sånn er det nesten overalt, om du ikke går i bakgatene eller lengre opp i byen. Men vi koser oss. 

Valgte bryllup i Alanya til fordel for Miami South Beach

«Hva er å ikke like her,» sier en stor gruppe amerikanske menn. De har fløyet hele veien fra Texas og Florida og all over the States for å feire et vennepar som skal gifte seg i Alanya. South Beach holdt ikke for bruden fra Florida, hun ville gifte seg her – på Cooks Club på Kleopatra-stranden. Visstnok har brudgommen tyrkiske aner. Han står med en baby under armen og smiler fra øre til øre. Den lille holder trolig gruppen i tøylene så det ikke tar helt av med drikkingen.

Mange potensielle fedre

«Så mange potensielle fedre,» sier jeg spøkefullt. «Vet dere ikke hvem faren er?» Jeg minnes enn film jeg så for lenge siden, der tre menn dro på ferie med en baby. Joda, det er ham. De peker mot den smilende mannen med babyen. Tydelig liker de humoren min. «Good to meet you» sier en fyr  fra Texas.

Kan finne billig leilighetshotell i Alanya – billigere enn Spania

Jeg er enig med guttegjengen. Hva er å ikke like her, egentlig. Vi  nordmenn sukker og akker oss over prisene. Likevel – hvilket annet feriested hadde vi kunnet finne så gode strender, så god service og hyggelig atmosfære og leilighetshotell til litt over 200 kroner natten  litt oppe i byen?  Både på Gran Canaria og i Malaga i Spania slet jeg med å finne hotellrom under tusenlappen og det rimeligste rommet jeg fant kostet 500 kroner natten. Ikke var det noe spesiellt  gjestfritt heller.

Les reisetips for Gran Canaria og Malaga her.

Mat er rimelig i Tyrkia

Det tyrkiske kjøkken er verdensberømt: Mat er også noe rimeligere i Tyrkia, i Antalya  fortsatt. En cæsarsalat koster fra 100-160 lira, mens du må betale 300-450 lira for en biff med alt deilig tilbehør.

Du kan trene for 200-300 lira på naboens treningsstudio

Det er forresten ikke sant at tidligere Ving-gjester på Kleopatrastranden kun kan drekka og kose seg: På Cooks club-resorten ved siden av (tidligere Sunpark) har de åpnet et innendørs treningsstudio. Det var ikke i drift i fjor.

«Du vil vel bo her? » En nyansatt trivselsvertinne ivrer.

«Kanskje senere.» Jeg tar en stor sup av sjokolademilkshaken til 98 lira. Jeg har jo bodd der før:

«Hva koster det å bruke bassenget og treningsstudioet her en dag i 2023 da? »

Hun vet ikke: «250 lira. Kanskje 300. Du vet, pengene snakker denne sommeren, og det er litt dyrere enn før.»

50 lira for en solstol på Cooks er fortsatt billig om jeg sammenligner med Barcelona: Der må jeg ut med 20 euro og mer i høysesongen.

Ulike priser på massasje og velvære

«Vil du ha en kopp te?» Innehaveren av et tattoo-studio inviterer meg til en samtale. Han har sittet alene og røkt hele natten for å følge valget og er opprørt over at valget i Tyrkia ikke ga ny president og at det blir omvalg: Mannen tenner seg en ny sigarett og stønner: Jorskjelvofrene som han var med å hjelpe skjønner ikke sitt eget beste. Og omvalget? Vennene hans kan ikke dra tillbake til hjemstedet å stemme! Han vil gi meg tilbud på en ny tatovering. Det spørs hvor billig det blir. .Etter pandemi og jordskjelv finnes ikke special prize for you og gode kunderabatter lenger. De har strammet inn.

Ulike priser på massasje og velvære

Men hotellene har ulik pris på massasje og velvære. Her kan det være penger å spare, om du ikke er kresen på lokalene. Mens Cooks Club nye velværeteam tar rundt 60 euro for en times profesjonell massasje , kan du få det til omtrent halvparten på nabohotellet Azak Beach. Bestiller du pakker, kommer du ned i pris. Det går fortsatt an å prute på prisen både på båtturer, klær og spabehandlinger, er min erfaring. Helsestudio er nok hakket verre.

Nyt mat og god drikke 

Til mine norske venninner som er på vei ned om et par uker: Dere får booke en time på det eneste treningsrommet til Cooks om treningsiveren blir for stor. Ellers er det mange gode treningstilbud på studioer rundt i byen. Og  man kan jo alltids gjøre som nordmannen: Drekka og kose seg i 25 graders sol mellom shoppingrundene og sjøbadene. 

Det er en tid for alt. Alanya, 16.5. 2023.