Annonse
Marius Borg Høiby møtte ekskjæresten Rebecca Helberg Arntsen til lange samtaler på Skaugum før politiavhør i voldssaken. Se og Hør avslørte møtet og trykket bilder av paret i en bil sammen. Saken har stor offentlig interesse. Når du har vært sammen med en i kongefamilien, må du dessverre regne med at bilder fra private møter kan bli publisert.
Bilder av rasert leilighet vist i Se og Hør
Jenta som Marius Borg Høiby har vært sammen med det siste året, er Rebecca Helberg Arntsen. Det har flere medier brakt på det rene, blant andre tyske Bild og norske Uten filter. Det er Rebecca han har utsatt for vold, skadeverk og trusler. Jenta i 20-årene og hennes bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen raste over at Se og Hør viste bilder av kvinnens raserte leilighet på Frogner. Bladet mente derimot at det var relevant for nyhetssaken.
Hemmelige møter med offeret på Skaugum
Nå raser advokaten til jenta over at bilder fra et hemmelig møte mellom Rebecca og Marius på Skaugum er trykket i Se og Hør denne uken. Bildene viser paret i en bil som skal være Marius sin hvite mercedes, på vei ut og inn av den kongelige eiendommen Skaugum. Bladet hevder at de har rett til å ta bilder på Skaugum og at status mellom paret har offentlig interesse. Samtidig avslører Aftenposten at de to blant annet dro for å se på skadene i Rebeccas leilighet på Frogner sammen. Det siste kan jo ha en ren terapeutisk effekt:
«Marius må se i øynene både kjæresten (ekskjæresten) og skadene han har forvoldt og ta ansvar for det. Det er også det Rebecca har bedt om. Samtidig må han rydde opp i skandalen, ta i mot hjelp og ta den straffen som følger med slike handlinger.»
Går det mot forsoning mellom Marius og kjæresten?
Går det mot forsoning mellom Marius Borg Høiby og Rebecca Helberg Arntsen – eller møtes de bare for å utveksle eiendeler? I følge jentas bistandsadvokat har de praktiske ting å ordne opp i. Medie- og konge-eksperter vil nok hevde at det er uklokt av jenta å møte Marius før politiavhørene med begge er gjennomført. Det kan gjøre sitt til at saken blir henlagt at offeret er i tett dialog med gjerningsmannen. Men de har hatt et kjærlighetsforhold med dramatikk som de naturlig nok har behov for å snakke ut om. Unge mennesker i dag lever et liv på utsiden av medias råd og moralske pekefingre fra jus- og kongeeksperter. De bestemmer selv og lar seg ikke styre av gammeldagse medier der middelaldrende folk regjerer.
Kongefamilien – en familie – ikke gallionsfigurer
Heller ikke Mette-Marit lar seg styre av kongelige besserwissere og kritikere, men har åpent kommet ut med at hun har snakket med jenta som er offeret i Marius-skandalen. De er en familie, ikke gallionsfigurer. Og jenta har vært kjæreste med Marius og i lang tid bodd sammen med kronprinsparet på Skaugum. Det antyder at de kjenner hverandre. Mange mødre ville gjort det samme. Å ikke ta kontakt, kunne også sett rart ut. Jenta har i følge bistandsadvokaten ikke gitt uttrykk for at samtalen med Mette-Marit har vært til belastning for henne.
Helsetine hadde rett: Etter at bloggen ble trykket, sa jenta via advokaten at hun opplevde samtalen med Mette-Marit som omsorg. Det var naturlig fordi hun har bodd en lang periode på Skaugum.
Frustrert over at alt kommer frem i Marius-skandalen
Jeg forstår ellers godt at Rebecca ønsker å ha sitt privatliv i fred. Hun har til advokaten uttalt frustrasjon over at «alt kommer frem» og at ukeblader som Se og Hør røper detaljer om «unge menneskers liv.» Men nå er det sånn at Marius, kronprinsessens sønn, er anmeldt i en voldssak mot henne på Frogner på Oslos vestkant. Det gjør saken så spesiell at media kommer til å fortsette å skrive og ta bilder. Jeg bruker navnet hennes da det gjentatte ganger er offentliggjort i enkelte media.
Rebecca på hesteryggen i Instagram-story: -Terapi
Da skandalen ble kjent, valgte Rebecca å gjøre sin Instagram-konto privat. Den er nå åpen igjen. Nylig delte hun et bilde på hesteryggen i sin story på Instagram med ordet: Terapi. Der ser vi en flott og tøff, smilende jente. Bildet kan ha rent symbolsk effekt: Å komme seg opp på hesten igjen, er et uttrykk vi gjerne bruker når man har hatt en tøff tid. Det er bra at Rebecca tar godt vare på seg selv og viser det – midt i den alvorlige voldssaken.
Kan hjelpe andre kvinner å snakke åpent om vold i forholdet
Hun sa først at hun aldri kom til å snakke om det som var skjedd. Tvertimot burde hun snakke åpent om det. Det kan også hjelpe andre kvinner som blir utsatt for vold i nære relasjoner. Det er ikke hennes skam – men Marius sin. Rebecca har også lagt ut bilder med venner som synes å være der for henne. Og hun har sunne interesser: Bild har tidigere omtalt Marius´kjæreste som surferinnen. Den sporty kvinnen er fra Sør-Trøndelag. Hun er god i vannsport, har utdannelse fra Bedriftsøkonomisk insitututt som eiendomsmegler og sjobbe på restauranten Michaels på Frogner. Denne restauranten har Marius ofte søkt. Pga. voldssaken skal Rebecca fortsatt være sykmeldt. Hun har tidligere meldt via advokaten at hun har det fysisk bra, men at det er psykisk er tøft å stå i straffesaken. Og at hun er glad de dagene hun får ro. Det er forståelig.
Marius og Rebecca kan ikke forvente beskyttelse i en alvorlig voldssak
Så til all medieoppmerksomheten: Det er klart at det er belastende å bli omtalt i media under så tragiske omstendigheter som saken jo er. Men det går dessverre ikke å unngå dette når man har hatt et forhold til en offentlig person i kongefamilien.
-Kongefamilien er Norges mektigste familie.
-Rebecca har bodd med Marius og kronprinsparet på Skaugum i lang tid.
-Politi-saken er alvorlig og dramatisk og har stor offentlig interesse.
-Da vil media bringe detaljer – trass i at det er belastende for partene.
-Det samme må Marius Borg Høiby forstå. Han kan ikke forvente beskyttelse i media som sønn av Norges kommende dronning. Særlig når det gjelder en alvorlig voldssak.
Har VG brutt vær varsom-reglene? Bringer drapstrussel uten kontekst
Men jeg reagerer på omfanget i dekningen: Det jeg reagerer mest på, utover selve volden, er en sak som Uten filter også har nevnt: Hvordan kan VG og VGs krimpodden bringe lydopptak av at Marius Borg Høiby drapstruer en person – uten å fortelle hva samtalen handlet om? Det skal dreie seg om et sjalusidrama: Marius er sint og sjalu fordi jenta skal ha en elsker. Om det stemmer vet vi ikke. Men med den konteksten blir saken noe helt annet. Det må lytterne og leserne få vite.
Skal alt det dumme vi sier og gjør offentliggjøres?
Vi kan alle si ting vi ikke mener i et opphetet øyeblikk. Tenk om alt dette ble offentliggjort? Media har et ansvar for å bringe flere sider av saken, ikke bare det som passer inn i en voldsprofil. Marius er heller ikke dømt enda, og bør forvente en viss respekt og varsomhet. Vi vet også at han var påvirket av alkohol og nakotika og trolig ikke ville agert slik om han var edru.
«Gapestokken er utdatert og det er retten som skal dømme,» minner en leser av Helsetine om
Mange voldsmenn slipper straff og offentlighetens lys
Marius Borg Høiby er kun siktet og brukes allerede som eksempel på farlige voldsmenn som slår kjæresten. Det er brutalt, selv om jeg som mange er sint over det han har utsatt flere kjærester for. DET er uakseptabelt og MÅ få konsekvenser. Det er likefullt mange andre kjente personer som helt får slippe unna offentliggjørelse i voldssaker – selv etter dom. Ref. voldssaken med en artist på Romerike som jeg linker til her. Marius derimot, er fritt vilt. Hvorfor denne forskjellen?
Dypt tragisk at Marius´debut i pressen er en voldssak
Vi snakker om en ung mann som har innrømmet rusproblemer og psykiske problemer. Det også gjør at media bør trå varsomt. Presset er enormt. Det er bra at psykologer peker på at all mediekritikken er en ekstremt belastende situasjon å stå i. Ikke bare for offeret, men for Marius også. Det er ellers trist som faen! at den første gangen vi hører stemmen til Marius Borg Høiby – så er det i en voldssak. Tenk om Mette-Marit og Haakon hadde pushet ham frem i lyset tidligere. De kunne sagt at en viss offentlighet forventer vi at du skal tåle som medlem av kongefamilien. Kanskje hadde han blitt mer robust og utfallet et annet? Det siste blir bare funderinger og spekulasjoner.
Kan være arvelig belastet – Mette Marits bror klikket også i fylla
Han kan også være arvelig belastet: Det er flere menn med volds- og narkodom i slekta – og med kort lunte: Marius Borg Høibys far – Morten Borg, Mette Marits bror Espen Høiby og far Sven O Høiby har alle klikket i fylla. Espen Høiby denget ekskona og dro av henne klærne i en opphetet krangel på en fest.
Ikke bare Ari Behn som slet i kongefamilien
Vi har sett mentale tidelers før i kongefamilien: Maud Angelica holdt en rørende minnetale over sin far Ari Behn hvor hun snakket om psykiske problemer. Det hadde da vært en mulighet til – som en leser nevnte for Helsetine – å si at «vi har flere som sliter psykisk her. Vi har Marius Borg Høiby.» Åpenhet kan virke positivt.
Det norske kongehuset – tause om skandalen
Hvor blir det av åpenheten nå? 20.8 vinket dronningen, kongen og kronprinsen fra slottsbalkongen. De så triste ut. Ennå har de ikke uttalt seg med et ord om familieskandalen de står i. Det er snart på tide med noen forklaringer. Har de blitt bedt om å holde seg unna og la politiet gjøre jobben sin?
Hører en mann som er lei seg
VG og andre medier fremstiller Marius som aggressiv og truende. Jeg hører ikke bare en sinna voldsmann. Jeg hører også en nedslått mann. Og jeg hører en 27-åring som takler konflikter på en umoden, barnslig måte. Kjærlighetsbrudd og svik er vanskelig, og man kan miste besinnelsen. Men man raserer ikke leiligheter og bruker vold – uansett hvor sint og sjalu man er! Hvorfor takler ikke Marius Borg Høiby kjærlighetsforholdene bedre? Han må ha fått opplæring av Kongehuset til å stå i konflikter. Og hva sliter han med? Bak aggresjonen og rusmisbruket kan det ligge en alvorlig depresjon. Han kan føle på avvisning, skam, sårbarhet, lav selvfølelse og usikkerhet.
For lite gjøres for å forebygge vold – må takke Rebecca
Diagnoser er uansett ingen unnskyldning for vold: Jeg er sterkt i mot vold mot kvinner. Minst en av ti kvinner har opplevd alvorlig psykisk og fysisk vold i forholdet. Altfor ofte blir slike saker henlagt grunnet bevisets stilling. Jeg mener politiet gjør en altfor dårlig jobb i saker med kvinnevold. Altfor lite blir gjort for å forebygge. Derfor må vi takke Rebecca som står i denne vanskelige prosessen: Det gjør at også Marius ekskjærester nå tør å snakke om volden de ble utsatt for.
Vold i nære relasjoner er et stort samfunnsproblem. Kanskje Marius Borg Høiby-skandalen kan gjøre det lettere å snakke om det.
1.Mange kvinner bryter ikke ut av voldelige forhold og snakker heller aldri om volden de blir utsatt for. Mange blir ikke trodd.
2.Noen kvinner blir drept av partneren.
3.Få menn er villige til å gå i terapi og vi har lite terapi for voldsmenn som vi vet virker. Det er for dårlig.
4.Slik kan vi ikke ha det i 2024.
Marius etterforskes for vold i nære relasjoner
Marius Borg Høiby etterforskes nå for vold i nære relasjoner. Det har en strafferamme på opptil 10 år, om det kan bevises. De fornærmede er Juliane Snekkestad (29) , Nora Haukland (27) og Rebecca Helberg Arntsen. Alle de tre ekskjæresten til Marius Borg Høiby skal i nye avhør med politiet. De er modige som står frem. I avhør skal også Marius Borg Høiby, da etter at kvinnene har uttalt seg om partnervold. Avhøret med Marius er utsatt fordi advokaten hans Øyvind Bratlien angivelig ikke hadde tid. Marius er i tillegg til skadeverk og kroppskrenkelser nå også siktet for trusler.
Så er jeg som kronprins Haakon enig at det er en svært alvorlig sak og opptatt av at alle parter blir ivaretatt.
Les også: Marius Borg Høiby, Mette Marits sønn er siktet for vold mot venninne på Frogner; Det er trist.
Les også: Mette Marits sønn lever jetsetliv i London; kan han kreve å ikke bli skrevet om?
Les også: Kjent artist på Romerike siktet for grov vold mot ekskona. Anonymisert.
Les også: Marius tatt i narkorus på festival i 2017. (Dagbladet.)