Annonse

DE ELENDIGE: «Jeg drømte engang om en drøm», synger Haddy Njie som den fattige alenemoren i Les Miserables på Folketeatret. Mye tyder på at drømmen har blitt et mareritt. I fortvilelse raser hun mot Støre i det hun kaller prosessen mot samboer Trond Giske. Samtidig står nok en varsler frem og forteller om at hun ble trakassert av Giske som 18-åring. Ta vare på deg selv i en tøff tid, Haddy!

Skuespiller Haddy Njie er bekymret for samboer Trond Giske. Jeg er mer bekymret for Haddy! Det krever mot og sterk ryggrad å stå frem og forsvare Giske i en tid der han har mistet tillit, prestisjejobber og ære.

Haddy har ikke gjort noe galt i denne prosessen. Hun har ingenting å forsvare. Likevel stiller hun seg bak den tidligere nestlederen i Arbeiderpartiet som et skjold og angriper Støre i en email som hun i følge mine FB-kontakter selv har lekket til VG! «Støre har en primitiv forståelse av menneskesinnet!» hevder hun. Det sier noe om opprørthet og frustrasjon og et samliv som er i hardt vær.

Les intervjuet der Haddy raser mot Støre her.

Prosessen kan ødelegge parforholdet

Paret får profesjonell hjelp til å takle situasjonen de er oppe i. Men terapien bør foregå i terapi-rommet og ikke i media. Jeg er redd for at når Haddy kaster seg ut i dramaet mot pressen, prosessen og mot AP-leder Jonas, kan det både skade henne selv og gjøre vondt verre for parforholdet.

Det er ikke Arbeiderpartiets leder Støre som har skapt prosessen, det er Giske selv. Så kan man mene – som Ari Behn og mange venner av paret – at  han har blitt tatt for hardt og er utsatt for rene hekseprosessen.

Men Haddy, dere har barn sammen og du er en dyktig kvinne med NRK-jobb og hovedrolle i Les Miserables. Det er bedre å bruke din styrke og dine talenter i jobben og på teatret. Samtidig skal du ha krefter igjen hjemme – til å følge opp datteren deres Maria og hjelpe en syk samboer. Da gjelder det å ta godt vare på seg selv og ikke kaste seg ut i en håpløs kamp i media. Pass deg, du kan bli syk av det, og jeg vet at du har vært utmattet før! Det har du selv stått frem med.

Følelser og dramatikk på høygear

Samtidig som jeg forstår deg og støtter deg i dette helvetet som har oppstått, er det varslere der ute som fortjener respekt og å bli trodd på det de forteller. Sunniva Andreassen så seg tvunget til å stå frem på dagsnytt 18 etter at Giske gikk til motkamp. Tidligere har hun stilt opp anonymt. Nå fortalte hun åpent om trakassering hun ble utsatt for ved to tilfeller av Giske som ung AUF-er. Dette førte til at hun trakk seg fra politikken.

Når Giske fortsetter fighten, bidrar han til  at ballen ruller videre og det ikke blir ro slik dere ønsker.

Se Dagsnytt 18 her. 

Jeg har respekt for  at du har mot til å gå ut å forsvare mannen din med nebb og klør, Haddy. Det er følelser og dramatikk på høygear – akkurat som i rollen du spiller i Les Miserables. Så ikke les dette som nok et angrep, men heller som omsorg.

 

faksimile fra Nettavisen

Spiller alenemor med grusom skjebne

«Jeg drømte engang om en drøm,» synger Haddy som den fattige og hardt prøvede alenemoren Fantine i Les Miserables på Folketeatret. Mye tyder på at drømmen nå har blitt et mareritt for Giskes samboer.

Hør den berømte sangen her.

I et stort intervju i Nettavisen før premieren uttalte Haddy at rollen som Fantine er tøff å spille – spesielt fordi Fantines skjebne er så grusom. Hun viste frem et bilde hvor hun er sminket med fæl blåveis og blodig leppe:

«Jeg har tenkt på at den smerten man føler når man spiller rollen, den er det mange som lever i hele tiden, mens vi tenker: «Da var prøven over, da skal vi hjem og fakturere for timene våre». Det syns jeg faktisk kan være ubehagelig å tenke på, at jeg skal kose meg med smerten og bruke den i jobben min, mens for andre er det en realitet man gjerne skulle vært foruten.»

I intervjuet roser hun medskuespillere. Hun sier de er rause og at hun er overrasket og glad over omsorgen og støtten de gir henne. Den kommer nok godt med i stormen og smerten og sårbarheten hun nå opplever privat. Til Nettavisen sier Haddy:

«Jeg skal stille meg så naken på scenen, både bokstavelig talt avkledd og i tillegg være sårbar, og bli tafsa på, jeg blir voldtatt, det er bare fæle ting som skjer … Da er det viktig å være med folk man kan stole på. Det er mye omsorg i denne gjengen.

I Les Miserables spiller Haddy blant annet sammen med Marion Ravn, Dennis Storhøi, Jenny Langlo, Hans Marius Hoff Mittet og Atle Solberg.

Les hele portrettet med Haddy her.

Offentlig skittentøyvask

Under intervjuet kommer Trond Giske forbi og spøker i følge Nettavisen med at han skal fortelle noen juicy storyer. Men det var lenge før han visste hvilke juicy storyer som skulle komme frem i pressen i forbindelse med varsler-sakene. I intervjuet går det frem at Trond kan lese kommentarfelt og le av kommentarene, mens Haddy har logget av Facebook for å få ro.

«Jeg har valgt denne jobben som meg selv. Jeg kan by på alt som er mitt, men det som er vårt har vi lyst til å holde for oss selv, sier hun, og legger til at grensene kanskje forandres etter hvert,» sa hun til avisen.

Nettavisen svarer at da blir det vel ingen dokusåpe som med Vendela og Petter og Haddy sier at man vet jo aldri. Dokusåpe ble det – men mer i form av offentlig skittentøyvask. Og det er lite som minner om det rosa søtskjæret som preger lovestoryen mellom Petter og Vendela.

Hva tenker du om prosessen mot Haddys samboer Trond Giske? Er det forståelig at hun forsvarer ham offentlig og angriper Støre?

Fakta om Les Miserables og Fantine

De elendige er en musikal fra 1980 basert på en roman av Victor Hugo. Vi følger den løslatte straffangen Jean Valjean, som får et nytt og bedre liv etter mange år i fengsel. Men politiinspektør Javert glemmer aldri sitt hat mot Jean Valjean. I sitt nye liv møter Jean Fantine. Hun er alenemor og tvinges til prostitusjon for å brødfø datteren Cosette. Fantine ofrer  hår og tenner for å få betalt familien Cosette bor hos. Det hun ikke vet, er at familien behandler datteren som en slave, og tar pengene selv.

Les også: Haddy ble gjenforent med lillesøsteren etter 20 år.

Les også: Giskes samboer: – Jeg støtter deg enten du blir eller går!

Les også: Giske: Ta vare på familien og kutt ut drikkingen!