Annonse

Steinar Korslund, en norsk bonde og jeger i Nes (65) ansatt på Gardermoen lufthavn, skjøt to døtre og barnebarnet før han tok sitt eget liv. På nettfora og blant kilder nær  familien ryktes det at han ikke taklet samlivsbruddet og ville straffe samboeren. Hvordan kunne dette skje?

Det er så grufullt at det er vanskelig å ta innover seg.  *En mann (65)  fra Nes i Romerike, Steinar Korslund, kjent for en minkfarm som ble rammet av brann for mange år siden, tar frem våpen og skyter de han er aller mest glad i;  døtrene Victoria Nordli Korslund (24) og  Katrine Nordli Korslund (30) og Katrines datter Emily Nordli Andresen (11 måneder). Også hunden blir skutt. Det er tirsdag 23. januar, 2024. Så, klokken 11.16 ringer han politiet, forteller hva han har gjort og at han har tent på huset og vil ta sitt eget liv. Når politiet ankommer stedet et kvarter senere, finner de døtrene, barnebarnet og mannen død. Åstedet er Nes og en hvitmalt villa i landlige omgivelser.

*Bloggen er oppdatert med fars navn, Steinar Korslund.  1. februar 2024. Grunnlaget er at familien har frigitt navnene på de drepte. Det er da, slik jeg ser det, ikke lenger noen grunn til å beskytte gjerningsmannens familie ved å holde navnet hans skjult. Det er lett å finne navnet hans når døtrenes etternavn er kjent. Media har også skrevet at han drev en minkfarm, noe som identifiserer ham. Saken er videre svært alvorlig og har stor samfunnsinteresse. Mine dypeste kondolanser til alle berørte. Red. anm. 

 

Grusom skjebne: Hvil i fred vakre sjeler. Foto: Screenshot fra VG. Navnene ble frigitt 31.1.2024

HVEM ER 65-ÅRINGEN SOM TOK LIVET AV DØTRE, BARNEBARN OG SEG SELV?

Steinar Korslund var en skikkelig arbeidskar, i følge venner. Høflig, hardtarbeidende, aldri noe tull. Litt vanskelig å komme inn på, har noen bemerket. Han skal ha jobbet med å fylle drivstoff på fly på Gardermoen lufthavn i en årrekke og var i ferd med å bli pensjonist. En nær venn som har stått frem i media, er lamslått: Han forteller at han har kjent mannen i 40 år. De drev minkfarm sammen i en årrekke, jaktet sammen, gikk tur og plukket multer. Han skal ha elsket døtrene og barnebarnet og vært overbeskyttende. En nær venn av mannen, Braathen, sier til VGs krimpodden at han snakket med mannen lørdag, tre dager før han drepte døtrene, barnebarnet, hunden og tente på huset. I telefonsamtalen virket han helt som vanlig og sa at alt var bra.

«Ikke den mannen jeg kjenner,» sier vennen som er helt i sjokk, fortsatt.

Drapene kom som lyn fra klar himmel

I følge andre som kjenner familien, kom drapene som lyn fra klar himmel. Alle var flotte mennesker, uten kjente problemer. Men det er ofte årsaker til drap man ikke ser. Det kan ha vært konflikter i familien. En familiefar kan ha en fasade utad og en annen innad i familien. Sjalusi, kontroll og vold sam inntak av rusmidler kan rent generelt være lett å skjule for omverdenen.

Forholdet over – mor hadde ny samboer

Om hypoteser spredd i nettforumet Flashback har rett, var det lange forholdet til samboeren over. Hun hadde funnet seg en ny mann. Noen mente at mor hadde flyttet inn til sin nye samboer helgen før drapene skjedde, mens andre hevdet at hun fortsatt bodde hjemme.

Sjalusidrama? Alt svartnet for Steinar Korslund

En kilde som kjenner familien, har skrevet i en tråd om min sak om dette på Facebook at mannen skal ha hatt besøksforbud i en årrekke og har gjort dette i sjalusi og  for å hevne seg på ekssamboeren. Om det stemmer vet jeg ikke, for både han og samboeren sto oppført på adressen og han skal fortsatt ha bodd hjemme, selv om forholdet angivelig var over. Huset han tente på, skal ha tilhørt samboeren. Om det stemmer, så måtte han etterhvert flytte ut og starte på nytt alene? Det kan ha ført til fortvilelse og til at alt svartnet for familiefaren.

Samlivsbrudd hyppig årsak til drap og selvdrap

Samlivsbrudd og manglende evne til å gi slipp, er en av de hyppigste årsakene til partnerdrap, i følge forskere. Når de kjære tas med i døden, er gjerningsmannen ofte suicidal, i følge forsker Vibeke Ottesen. I 4 av 5 familiedrap hun har forsket på har gjerningsmannen vært suicidal og/eller psykotisk.  Denne saken er noe annerledes enn vanlige drap/selvdrap da kona ikke er drept. Ellers skiller den seg ikke mye ut. Jeg tenker at det kan være et æresdrap: Han ville ikke miste «alt» og stå på bar bakke, han var sjalu, fortvilet, hadde selvmordstanker og tok barna, barnebarnet og hunden med seg i døden. Enten i dyp depresjon og/eller som hevn mot samboer. (Gjetninger.)

Hevn og sjalusi kan få mennesker til å utføre grusomme handlinger

Eksperter som Romerikes blad har snakket med, sier at hevn, sjalusi og maktbegjær, psykose eller depresjon, kan få mennesker til å utføre grusomme handlinger.

Hvem er de to døtrene som er drept?

Datteren på 24: Victoria Nordli Korslund bodde hjemme i en egen del av huset. Hun var sykepleier og jobbet ved Kongsvinger sykehus. 24-åringen skal ha vært en solstråle. Snill og lett å like. Hun var lidenskapelig glad i hunder og drev med agility – hundetrening. Da familiehunden døde, fikk hun shetland sheepdogen Iza. Denne har hun konkurrert med. Helgen før drapet, skulle hun passe hunden til en venn og trener, Jan Egil Eide. Han smset uten å få svar. Trolig er det 24-åringens hund faren har drept. Begge døtrene har lagt ut bilder på bildedelingsstedet Vsco. Der kan man se to vakre, levende jenter som var glad i hunder og hester. 24-åringen har delt mange bilder av familien. Hun og faren virket å ha hatt et nært forhold. Sammen med storesøster, poserer de  sammen på et gladbilde med skøyter.

Datteren på 30: Katrine Nordli Korslund var utdannet politi og jobbet for Øst politidistrikt/Eidsvoll politistasjon hvor hun var veldig godt likt. Også samboeren er politimann i Øst politidistrikt. De bodde sammen og hadde en baby, Emily på 11 måneder. Emily skulle fylt 1 år i mars. Samboeren skal ha hørt på telefonsambandet at politiet rykket ut til familiehjemmet. Mor skal ha reist på jobben. Etter sigende skal 30-åringen ha pleid å overnatte hos mor, far og lillesøster når samboeren hadde nattevakt. Katrine var fortsatt i barselpermisjon. Siste signal fra jentene på mobil skal ha vært i 11-tiden. Også 30-åringen har delt bilder på nettstedet Vsco. Det  er nydelige bilder av en aktiv jente og glade bilder med politi-kjæresten.

Hvem er moren til døtrene?

Moren, Bente har ikke stått frem offentlig, men har formidlet takk for støtte i en tung tid. Bente er norsk forrretningskvinne og direktør. Det er hun, altså  mor til jentene som skal ha eid huset der døtrene, barnebarnet og hunden ble drept. Familiefaren, altså Bentes tidligere samboer,  prøvde å sette fyr på huset før han tok sitt eget liv.  Mors advokat presiserer at det er en alvorlig og meget tragisk sak. Hun vil  ikke uttale seg om noe mere nå.

Hvorfor har ingen fanget opp at 65-åringen slet?

Politiet innhenter helseopplysninger på mannen og det er et hå om at vi får vite mer. Det er ingen stabil og frisk mann som tar livet av familien på denne måten. Mangt og mye må ligge bak. Det er ufattelig og grusomt at ingen så signalene.

Det er smertefull å tenke på at

-far og bestefar selv ikke oppsøkte hjelp/ikke fikk hjelp i tide

-at han hadde våpen i huset

-at familien ikke ble beskyttet mot fars sjalusi/aggresjon og psykiske vansker

-at det gikk så langt at han drepte døtrene, barnebarnet og seg selv.

Hvor er Nes og skogbygda?

Nes er en kommune på Romerike i Akershus fylke. Skogbygda der familien bodde, er en skolekrets i kommunen. Nes kommune  grenser til Eidsvoll i nord.

Sørgegudstjeneste med takk fra familien

«Søndag 28. januar 2024 var det tente lys i Ingeborgrud kirke. i Nes.  Mange sørget og mintes de drepte. Familien kom med en rørende beskjed: De ønsket å formidle en stor takk til kommunen og lokalsamfunnet for hvordan de har stilt opp og utvist stor omsorg for de nærmeste, men også fordi det legges til rette for å ivareta alle andre, og ikke minst en stor takt til politi, helse, brann og redning for innsatsen som er lagt ned. » Kilde: VG.

Varme tanker til familie og venner i en tung og ufattelig krevende tid. Torsdag 8.2.2024 ble de tre ofrene i Nes-saken begravet, en siste sjanse til å ta farvel. Katrine ble i følge lokalavisen begravet sammen med datteren Emily.

«En liten engel til oss kom.»

«I dødsannonsen i lokalavisen Raumnes  står det:

Emily: «En liten engel til oss kom, smilte blidt og vendte om»

Katrine: «Akkurat det du sa, kan noen andre si. Akkurat det du ga, kan ingen andre gi»

Victoria: «Takk for smil og gode minner, som sol de gjennom sorgen skinner»

I dødsannonsen skriver familien at de ikke ønsker kondolanser ved graven, og at seremonien avsluttes på kirkegården.

Den siktede ble begravet i en lukket seremoni tidligere i uken. » Kilde: Aftenposten

<3

Foto av Ingeborgrud kirke: Elgrecogrande/Wikipedia

Forskning: Fedre i livskrise og med selvmordstanker står bak flest barnedrap

Nesten halvparten av dem som begår barnedrap i Norge, er fedre som tar sitt eget liv etterpå,» viser en studie av barnedrap gjennom 20 år. Forsker Vibeke Ottesen sier at vi må tørre å tenke at det utenkelige kan skje. Hun tror at det er mulig å forebygge slike drap. «Vi bør spørre fedre i livskrise rett ut om de har selvmordstanker og hvilke planer de har for barna sine. Det gjelder ikke bare hjelpeapparatet, men fastlegen, kompiser, kolleger – alle som kommer i kontakt med mennesker i krise.  I nyere intervjuer har Ottesen pekt på hvor viktig det er at fedre i samlivsbrudd som sliter psykisk blir fulgt opp og får hjelp. Kilde: Aftenposten

Trenger du hjelp:

Ved akutt fare for selvmord, ring 113 umiddelbart. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite.

Det finnes flere hjelpetelefoner, chat-tjenester og støttegrupper der du kan dele tanker og følelser helt anonymt, og få støtte, råd og veiledning.

For barn og unge:

Kilde: Helsenorge.no

Kilde: Se og Hør/Dagbladet, VG,  RB, Nettavisen, Flashback

Les også: Aina Hynne (75) ble drept av mannen hun hjalp: En nitrist dag for Frivillighetens Norge

Les også: Kvinnedrap dysses ned: Hadde jeg blitt drept av min mann, ville jeg at alle skulle vite om det

Les også: Janne-drapet: Hvordan kan noen drepe moren til barna sine?