Annonse

reisetips Bacelona

Denne gangen hadde jeg ikke planlagt verken spanskkurs eller salsa. Jeg skulle ta det som det kom. Her er 17 gode tips for 17 gode dager du kan tilbringe i Barcelona, Spania uten å bli ranet.

 1. Jeg brukte lavpriskalenderen til Norwegian og booket meg inn på billig fly tur/retur. I alt kom flybilletten på rundt 1500 kroner. Jeg brukte nettsiden hostelworld.com og fant et billig hostel med privat rom. Jeg hadde booket det for fem dager, men var ikke fornøyd med rommet. Det var lite og med kaldt, tiny utendørs toalett som jeg delte med en mann. Heldigvis insisterte jeg på å se rommet før jeg betalte. Et godt tips! Jeg kom meg ut av dealen og tilbrakte kun en natt her.
 2. Å være uten bolig er ikke gøy. Dag to ble tilbrakt på café med mac og  internett for å lete etter nytt bosted. En venn jeg har her er travel, og jeg bestemte meg for hostel noen dager for å treffe nye venner. Det angrer jeg ikke på. Å bo på 8-mannsrom er tøft, men til gjengjeld traff jeg morsomme mennesker fra hele verden.

  St Christopher’s Inn ligger sentralt rett ved Plaza Catalunya. Hostellet er moderne og kult med egen nattklubb, restaurant og bar og rikholdig frokost til 5 euro. Du finner kjeden i flere store byer som f.eks London og Paris. Bestiller du sengen rett fra nettsiden til St. Christopher, får du frokosten gratis. Rom og frokost til  under 150 kroner natten er gromt. Veldig bra deal!

 3. Etter 4 døgn i køyeseng, var jeg som de andre roomisene mine, klar for privatliv. En venn av meg fant en leilighet nær Plata Catalunya og her booket jeg 5 døgn. Jeg booker alltid for to personer selv om jeg er en. Det er samme pris, og da kan jeg selv velge om jeg vil ha besøk. Et godt og nødvendig tips for alenereisende. Vi vil ha besøk og selskap akkurat som de som er to! Du må noen ganger krangle med verten, men står du på ditt, kan de ikke nekte deg å ha med en venn på rommet: Det er diskriminering. Du har betalt for det og de vil ikke ha dårlig reklame fra deg på nettet. Spør de om du skal ha rommet alene, svarer du bare at din venn er opptatt med jobb og kommer senere. Du må betale citiytax for begge, men det er småpenger.
 4. Frokost rundt i Barcelona er billig og du får croissant og kaffe for under 2 euro. Men i Norge er vi opptatt av fiber og sunne råvarer. Ta med deg knekkebrød og tubeost slik som jeg gjorde. I det nye rommet med terrasse ut mot gaten, smakte knekkebrødet med magerost og spekeskinke faktisk godt – og det hjalp på reisebudsjettet.
 5. Jeg er glad i dans og hang meg med på 2 gratis eventer arrangert av nettstedet InterNations. Her traff jeg en fyr  fra Venezuela som inviterte meg til å prøve gratis tangoklasse dagen etter.. Vi dro videre for å danse bachata og salsa et annet sted – også dette free workshops. Det var gøy. Litt flørt ble det også. Vi har fortsatt kontakt på WhatsApp.
 6. Vær forsiktig med å bestille dyr tapas i turistgatene rundt Rambla. Litt utenfor sentrum finner du gode 3 retters lunsjtilbud med drikke til 10 euro og pastadeals til 5 euro. Jeg ender ofte opp på Istanbul; der får jeg rent kjøtt og et vell av grønnsaker for 6-7 euro inkludert drikke. Du har også alltids McDonalds, Burger King og Subway. Styrer du unna pommes frites og tar vann eller juice som drikke heller enn cola, blir det ikke så verst sunt. Så kan du heller skeie ut med dyr mat en gang i blant. Da anbefaler jeg en god biff, heller enn dårlig og dyr tapas i turiststrøkene!
 7. Shopping er et must i Barcelona. Det er et vell av shoppingsentre.  El Corte Ingles er et must og jeg bare elsker eventyrbutikken Sephora like ved. De tryller med sminke og gir deg en helt ny look for en billig penge. Frisørsalongen her inne, styler deg for kvelden og det er ikke dyrt engang! Shoppingsentret Maremagnum ved stranden er min favoritt. Det er i tillegg et vakkert område. Dette er det eneste shoppingsenteret som er åpent søndager. Herfra spaserer du via havnen til Barceloneta beach. Jeg vil også anbefale å skeie ut med spa og massasje en dag du er stiv og støl av for mange netter i køyeseng: Etter noen timer på det historiske spaanlegget El Air, svevde jeg nesten over bakken.
 8. Kjøp et sjal til 7-10 euro, og sleng deg ned med en øl på stranden. Det tilbys massasje og drinker her for en billig penge. Bare pass på sakene, dine. Mitt sjal ble stjålet da jeg sto i toalettkø! Etter dette, tok jeg alltid med meg alle eiendeler på toalettet – i tillegg til medbrakt toalettpapir. Det er også viktig å ha med mobillader, og du kan lade mobilen i en av cafeene langs stranden om du ikke har med eget utstyr. Jeg kjøper aldri kaffe uten å spørre om de har et sted jeg kan lade mobilen min!
 9. Været i Barcelona kan være ustabilt. Da jeg første gang kom i midten av mai måned, måtte jeg kjøpe en cardigan for å holde varmen. I år reiste jeg i november: Det var som norsk sommer; regn og vind den ene dagen, fint strandvær den neste. Lag på lag er tingen. Havner du som meg på salsaklubb, blir det nemlig hett. Derimot kan det komme sur vind på stranden. Da er det lurt å ha en jakke, en lue og et skjerf på lur i sekken. Jeg innførte ny strandmote; ankelsokker med broderier i sandaler og lue godt trukket ned i pannen. Jeg får lett øreverk, så dette er både trendy og bra. En fyr  jeg møtte sa – «digger stilen din.»
 10. Bli venn med strandselgerne. Ja, de kan være masete, men blir du først venn med dem, husker de deg neste år også. Jeg fikk søte gaver av en fyr som selger smykker. Han  husket meg fra forrige sommer. Vi ble gode venner. Da jeg fortalte ham at jeg ble frastjålet sjalet mitt, sa han at han kunne ha kjøpt et nytt til meg billig – han kjenner alle selgerne. Da sjalselgerne fikk høre historien, passet de på meg de neste dagene: «Det er deg som mistet sjalet ditt,» sa de. Det er mange tyver her.»Ikke gå fra det igjen.» Jeg kjøpte et nytt sjal. To massører jeg tidligere har kjøpt massasje fra,  hjalp meg å manøvrere det digre sjalet på plass i sanden en vindfull dag, og smilte til meg selv om jeg ikke ville ha massasje den dagen. En fyr som selger øl og vann på stranden, regner meg som en venn og ga meg gratis drikke mot at jeg passet på varene hans mens han hadde pause. «Vennskap og kommunikasjon har mye godt for seg, er vi enige om.»
 11. Tenk deg nøye om før du leier leilighet.  Jeg fortalte i punkt 3 at en kompis hjalp meg å finne eget rom. Det gikk bra i to dager. Den andre kvelden, oppsto en vannlekkasje på rommet etter at jeg dusjet. Det var svømmebassenget på soverommet mitt, og det stinket råttent vann! En fortvilet beskjed til eieren, resulterte i en likegyldig, hoven kommentar: «Hva er problemet??» spurte han. «Vi skal ordne det, men du har ødelagt rommet og må betale for skaden.» Jeg var rystet og ringte booking.com. De var heldigvis på min side, og tok en alvorsprat med verten. Da ga han seg, og ordnet opp uten å belaste meg. Men – never again. Etter dette sov jeg trygt på små hoteller og moteller…
 12. Ikke bli ranet, har jeg også skrevet i innledningen. Jeg hadde vært flere ganger i Barcelona det siste året, og ikke blitt frastjålet så mye som en hårspenne. Nå begynte jeg å slappe av. Det gikk jo bra overalt, på metroen, på bussen, på Rambla, på salsaklubb med venner. Men det er når du senker skuldrene helt at det skjer: Først mistet jeg altså strandteppet mitt mens jeg var på toalettet. Så dro jeg på en nystartet nattklubb med InterNations: Det var varmt på dansegulvet. Jeg og min venn tok av jakkene og la de i en sofa. En fyr avledet oss på dansegulvet og spurte om vi hadde drugs. Før vi rakk å svare, hadde kompisen hans stukket av med jakkene våre. Disse folka er lynraske! Ajajaj. Jeg som hadde følt meg så trygg! Nå måtte jeg lære leksen på nytt: Aldri legge fra seg en dyr jakke, selv om du har den i sikte.
 13. Ha en god reiseforsikring. Det har reddet meg før, og reddet meg også denne gangen. Den helårs Reiseforsikringen jeg har i Tryg forsikring via Norsk journalistlag er billig og god. Den sikrer mobilen min og eiendelene mine fra det sekundet jeg går ut av døren; både i inn- og utland. Jeg fikk igjen hele beløpet for skinnjakken – det tok under et døgn før beløpet var på konto. Men det beste hadde selvsagt vært å ikke miste den. Så vær forsiktig.
 14. Vær åpen. Nå du reiser alene, har du muligheten til å bli kjent med langt flere. Hopp på de mulighetene som byr seg. Hadde jeg takket nei til å bli med å danse tango, hadde jeg gått glipp av nye opplevelser og en ny venn. Jeg hadde aldri villet få høre mannens historie om hvordan han hadde vært så fattig at han hadde sovet på gaten. Hadde jeg ikke danset salsa, ville jeg aldri fått vite at en av salsadanserne hadde giftet seg med en mann i desperasjon etter å få papirer for å bli i Spania: Han var hetero. Hadde jeg avvist strandselgerne, ville jeg ikke hatt noen å snakke med og gått glipp av deres omsorg. Jeg ville ikke fått vite hvor hardt det er å leve av å selge billig drikke eller juggelsmykker på stranden hver eneste dag, for å ha penger nok til husleien. Jeg hadde også gått glipp av hyggelige stunder med en spesiell venn. Hadde jeg ikke bodd på hostel, ville jeg sittet ensom på et hotellrom. I stedet fikk jeg venner som ba meg med på tur, på lunsj og på nattklubb: Jeg fikk oppleve en morsom kveld hvor jeg og en fyr fra Sør-Amerika snakket inn talemeldinger til hverandre på en oversetter-app på hvert vårt språk. Det førte til de mest absurde utsagn! En kveld jeg var sliten overtalte gutta meg til å bli med ut og vi dro på disco i City Hall fulgt av en partyguy fra hostellet kl 01 på natten. Vi betalte 5 euro, fikk en gratis shot med Jägermeister og fri inngang. Jeg danset som jeg ikke har gjort på lenge. Neste dag trengte jeg hvile, noe som også er viktig for å ha gode dager: Nok hvile, nok vann.  «Veldig spesielt å reise alene på denne måten,» innvender en skeptisk, noe eldre venninne. Hun er livredd for å dra på egen hånd  som kvinne og holder seg hjemme i en liten blokkleilighet i Oslo. Veldig synd. Livet er kort. Det er ikke opplevelser og eventyr vi angrer når vi sitter der på gamlehjemmet. Og de fleste er ikke farlige: «Når du får venner fra ulike kulturer,» åpner sinnet seg, sier en venn. Det er sant.
 15. Sjekk ut Meet Up:  Mens InterNations mest er for folk som oppholder seg i en by over en lengre periode, er MeetUp en app hvor du treffer reisende fra hele verden. Noen av de er lokale innbyggere, andre besøker Barcelona (eller en annen by) for en kort periode. Det er masse danse- og bar-events, og du kan joine alt fra sportseventer til litteraturkvelder og språkcafeer. Mye er gratis. Absolutt verdt å teste ut om du ikke vil sitte alene med en bok og se solnedgangen.
 16. Flytt fra sted til sted. Hvorfor bytter du hele tiden bosted? har jeg blitt spurt flere ganger. Trives du ikke? Det kan se sånn ut, men faktisk bytter jeg for det meste bosted av nysgjerrighet og fordi jeg ønsker å bli kjent med flere bydeler i Barcelona. Om jeg skal komme tilbake og bo her over noen måneder, vil jeg vite hvor jeg trives aller best! Jeg er på oppdagelsesferd i en ny by, og er eventyrlysten! 4-5 dager på hvert sted, er ofte nok. Allerede er jeg fascinert av Born-området, Barceloneta og Plaza Catalunya/Rambla. Det siste kule stedet jeg har oppdaget er Gracia! Men strandselgerne og spa-jentene som årner neglene mine, de bor utenfor byen: Der er det billigere. Det er det de har råd til.
 17. Bytt til en mindre koffert. Dette var noe av det viktigste jeg lærte på denne turen.Kofferten jeg hadde med meg var altfor stor til å slepe med seg rundt i byen, og den tok for stor plass på 8-manns-rommet. Det føltes også kvelende å dra rundt på for mye stæsj som jeg ikke trengte. Neste gang valgte jeg mindre koffert og jeg hadde med egen hengelås: Ofte trenger du den på hosteller.  I det nye året, skal jeg investere i en mindre koffert med endra bedre hjul. Jeg har nemlig oppdaget at den jeg har, triller litt tregt over brosteinene..

Foto: Fotoet av bloggeren på reise er lånt fra artikkelen om 18 ulike typer du møter på ferie. Artikkelen er publisert av St. Christophers´Inn – et superpopulært hostel for backpackere. Selv har jeg bodd her to ganger.

Tipsene er laget etter en 17 dagers reise til Barcelona i november 2018. Juleferien  på heterovennlig gay-hotell i samme by, skal jeg fortelle om senere.

Les den morsomme artikkelen her. Hvem er du på tur? 

Les også: Hjelp, jeg er på språkkurs i Barcelona!

Les også: Det du må vite om Barcelona!