Annonse

For english version, click here:

Spis, drikk og vær glad. Det er stort sett det som gjelder i en av verdens vakreste byer, Barcelona.

1. Joviale spanjoler: Menneskene er stort sett joviale og imøtekommende og blir kjempeglade når du stotrer noen ord på spansk. Bare prøv.

-Drosjesjåfører lærte meg spanske uttrykk: Jeg kommer for sent: Se me hace tarde.

-Barmenn lærte meg å bestille kaffe take away: Café para llevar.

-En kelner på stranden lærte meg å be om regningen: La quenta, por favor.

-Min spanske flatmate trakk på skuldrene da jeg sa at spansken min var dårlig; mal. – Min engelsk er mal også, sa hun.

-Kan de litt engelsk, vil de bruke den, de er ikke arrogante.

– For noen flere uttrykk, les her.

2. Gled deg til mye god mat og drikke: Jeg koste meg med sangria og paella (sangriaen var best) og vinsmaking med tapas. Spanjolene elsker fiestas – fester – og benytter enhver anledning til å feire med una copa – et glass med noe godt. Faktisk mener de at et glass vin om dagen er bra for helsen og blodomløpet.

Jeg likte dagens lunsj på restaurantene. Du får forrett, varm hovedrett og dessert til under hundrelappen. Et sted fikk jeg en hel flaske vin til, og den kunne jeg ikke drikke opp. Det er billigere i sentrum enn på Las Ramblas og langs strandpromenaden. Bedre mat og service også. Det fins egne brødbutikker, panaderias og bakerier med alskens gode kaker, postres. Signaturdesseren Crema catalana er god og man kan godt tåle et par croissanter så lenge man spaserer mye. En god biff på Las Ramblas eller tyrkisk kebab er heller ikke å forakte. På strandhotellet, hadde de forøvrig en fantastisk salat med scampi.

 

3. Du blir ikke robbet. JO, det kan skje, men stort sett ikke om du er forsiktig. Første gang jeg var i Barcelona ble min sønn frastjålet mobilen på Las Ramblas (les her) og vi så en dame bli fraranet pcen sin på en strandcafé. Denne gangen var jeg på vakt. Jeg kjøpte vesker med glidelås, holdt alltid en hånd på vesken, og gikk aldri fra tingene mine. Jeg var forsiktig når jeg tok stappfulle metroer og lokalbusser, gikk alene på Ramblas eller badet på stranden. Jeg la sekken helt nede i vannskorpen og vek ikke blikket fra den et sekund mens jeg tok et raskt bad. For all del, ikke lån bort mobilen til fremmede som en bekjent av meg gjorde. De kom ikke tilbake med den. Et tips fra en annen reisevant bekjent er å feste vesken til benet ditt med en karabinkrok og ha med et ekstra simkort. Må du kjøpe ny mobil, så putter du i simkortet og ber selskapet åpne linjen.

4. De fleste er til å stole på. Barcelona er full av innvandrere, så de du møter og spør om veien, er trolig ikke beboere i Barcelona. De vil stort sett hjelpe deg. En hyggelig mann fulgte meg hjem med metroen en kveld jeg hadde rotet meg bort. En annen tok meg med på en strand utenfor byen på date og lærte meg metrosystemet.

Ansatte i butikker sa at de gjerne vekslet penger så lenge jeg var happy. Mannen som kjørte meg til flyplassen sa at han ikke likte at en pen dame som jeg var alene på stranden.

Det er selvsagt ikke lurt å bli med folk du ikke kjenner, men snakker du med folk og møter dem med et smil, får du så mye mer tilbake, akkurat som hjemme.

Folk k a n  være stresset og bli sure, særlig om du prøver å bruke toalettet på restauranten uten å kjøpe noe. Så kjøp en cola eller en toast (bikini) om du virkelig må! Jeg så en ung gutt være nesten på gråten fordi han ikke fikk bruke toalettet på strandhotellet jeg bodde på. Det var vondt å se. Haster det så mye, er det bare å bestille en øl eller cola zero og gå rett på do, haha. Og nikk til servitøren før du går på toalettet; en bartender kjente meg ikke igjen som gjest og prøvde å stoppe meg. Det var ubehagelig, men han forklarte at de ble plaget av lommetyver og gjorde alt for å beskytte stedets gjester.

Det finnes offentlige toaletter på stranden Barceloneta, men det er kjempelange køer og sjelden dopapir og såpe. Så ta med papir og antibac  eller legg lunsjen til en cafeteria med toalett, wifi og lademuligheter, så ordner du det viktigste mens du spiser!

5. Kultur og etikette: Det holder å være normalt høflig og det lønner seg å møte folk med et smil. Håndhilsing går greit, men til damer gir man ofte et luftkyss på begge kinn i stedet. Du kan gå i shorts rundt i byen, og enkelte solte seg toppløse. Men inne på strand-kafeteriaene bør du være påkledd.

Jeg ble strengt tilsnakket da jeg hadde bikini med en gjennomsiktig lang bluse over, og måtte gå på toalettet og skifte til shorts. Dette var under Ramadan, og det hadde jeg ikke tenkt på.

Ellers er Barcelona avslappet og du kommer inn de fleste steder med slippers. Det er litt manana-kultur, og ber du folk fikse noe eller klager over noe, så må du virkelig insistere for at de skal ordne opp.

6. Komme seg rundt: Jeg er lat på ferie og foretrekker taxi, men en måned med taxi blir for dyrt! En venn lærte meg metroen. Den er fin og oversiktlig. Du får kjøpt ulike typer reisekort, mobilladere og mye annet fra automater på stasjonene. Google maps ble  redningen når jeg skulle spasere til ukjente steder. Jeg har NULL stedsans og kan rote meg bort selv om jeg har vært et sted flere ganger. Det hendte jeg var forvirret når damestemmen fra google maps sa ”kjør sørøst.” Jeg lastet ned et kompass som hjelp: Det er  lenge siden jeg har vært på skitur på fjellet og tenkte hvor er sørøst, liksom!

Taxi er forresten billig, så det er bedre å spandere 8-10 euro på en taxiapp enn å komme for sent. Lokalbussene er også fine. Det kan være litt vrient å finne enkelte holdeplasser, men da spør du deg frem.

7. Gjør det du har lyst til. Noen elsker museer og sigthseeing, andre har behov for å slappe av på stranden eller gå på nattklubb, bar eller flamenco. Er du på ferie, så la alle gjøre det de føler for.

Barcelona er mest kjent for fotball og Barcelona spiller sine hjemmekamper på den gigantiske stadion Camp Nou, som tar hele 98 600 tilskuere. Vær tidlig ute om du ønsker billett. Mange tar også turen til den vakre parken, Park Guell. Selv likte jeg La Sagrada Familia – det lå like ved salsatstedet mitt. Senere kjøpte jeg billetter på internett og utforske stedet med en bekjent. Jeg likte også godt katedralen ved Las Ramblas og strandpromenaden ved Barceloneta.

Noen finner stranden Barceloneta overfylt og støyende, men den er lang og går du et stykke unna der metroen stopper, eller blir med lokalbussen noen flere stopp, er det roligere og mindre folk. Du får massasje for 5 euro på stranden, og den er god. Bra for såre muskler. (Jeg fant 1 time massasje for 20 euro på mindre massasje-steder i byen; anbefales! ) På kveldstid er det koselig å sitte på stranden med en brus eller øl – eller kjøp fersk frukt fra supermarkedet ved begynnelsen av stranden. Jeg så en lommetyv på stranden på kveldstid og møtte en dansk gutt på drugs en ettermiddag. Ellers var alt rolig.

For tips om severdigheter sjekk her.

For kultur og opplevelser, sjekk her

8. Bosteder: Hoteller, moteller og Airbnb blir fort booket i høysesongen og jeg anbefaler deg å være tidlig ute om du vil gjøre gode deals. Jeg og mine venner brukte mye tid på å finne et decent sted å bo for noen uker, en måned eller mer. Jeg har skrevet om mine opplevelser i dette innlegget.

9.  Annerledes ferie: Ønsker du en annerledes ferie, i Spania så hvorfor ikke gå på bartenderkurs, dra på sykkeltur eller prøv et språk-kurs og/eller salsa slik som jeg gjorde. Mulighetene står i kø. Fra Barcelona kommer du deg lett rundt. Noen av mine venner dro til Mallorca og Ibiza en helg for en billig penge. Aandre dro til Valencia med toget.

  1. Shopping: Det er et stort utvalg av klær, vesker, sko  og alskens utstyr i Barcelona. Her finner du alt du vil. Jeg liker godt butikker som Zara og Mango og de er ikke vanskelige å google seg frem til. Blant mange flotte sentre likte jeg godt Las Arenas kjøpesenter på Plaza Espanya nær Montjuic. Dette var opprinnelig Barcelonas tyrefekterarena, men tyrefekting er nå forbudt i Catalonia og i 2011 ble tyrefekterarenen gjenskapt til kjøpesenter. Gå ikke glipp av en spasertur på Las Arenas takterrasse med restauranter og panoramautsikt over Montjuic hill og Barcelona.

Vær oppmerksom på at en del supermarkeder er stengt på søndager, men du finner åpne apoteker og små supermarkeder med mindre utvalg. Skal du kjøpe frukt og grønnsaker på det lokale supermarkedet, så husk at du ofte må veie den før du går til kassen.

Trenger du å kontakte meg?

Jeg er frilansjournalist og blogger og var i Barcelona en måned for å studere spansk og lære salsa.

Jeg mottok et lite stipend fra Norsk journalistlag/STUP.

Tine Holm, journalist.

Mail til tinecec@gmail.com