Annonse

sjømannskirken Arguineguin

Turen forbi sjømannskirken i Arguineguin ble en nedtur. Kirken bør være åpen for alle som trenger det, men på bordene ute var det klistret digre krav om kovidpass. Da sto jeg over vaflene. Istedet ble det økologisk kaffe et mer åpent og moderne sted.

I Barcelona var den økologiske og veganske trenden synlig. På annethvert gatekryss, nesten, var kakebutikkene erstattet med restauranter som fristet med sunnere tilbud. Og den grønne trenden har også nådd Gran Canaria.

I Arguineguin er vi invitert på ferske

parmigianas

av en fastboende dame som er vegetarianer. Og de smaker: Vertinnen på kafeen Mucho mas cue pizza serverer oss godbitene med et stort smil. Hun har laget de spesielt til oss, tre damer på bytur. Nedenfor stedet bygges det for fullt; det som skal bli en flott ny bystrand i Arguineguin.

Slik lager du smakfulle parmigianas med parmesan, mozzarella og aubergine. Oppskrift her. 

Selv er jeg fast bestemt på å ta desserten i Sjømannskirken . Det er nystekte vafler som frister. Jeg savner norske vafler etter fem måneder i Spania.

I sjømannskirken har jeg vært kun en gang før: På juleferie med sønnen i Arguineguin. Les om jul på Gran Canaria her. 

Kontrastene – fra jeg feiret jul med en tenåring på Sunwing Arguineguin til Gran Canaria i kovidtid med munnbind og restriksjoner, er enorme. Jeg har ingen water gym eller all inclusive. Nå bor jeg på enkelt leilighetshotell i Puerto Rico for å få være i fred for maskene.

Nei til kovidvafler i Sjømannskirken

Duftende vaffel-lykke blir ikke noe av:  For på bordene utenfor Sjømannskirken langs strandpromenaden i byen, er det klistret stygge lapper i A4-format med krav om kovidpass. Det kan ikke få blitt mer ukoselig. Bare tanken på å ikke få kjøpt en vaffel uten å måtte gi fra meg sensitive personopplysninger, gjør meg matt. En kirke for sjømenn og folk som trenger støtte og sjelesorg skal  ikke diskriminere og utestenge! Den skal være åpen og romslig. Når vi vet at fullvaksinerte smitter like mye, blir det  rent uhyrlig.  Men slik har de bestemt det  – » så lenge øya er på farenivå 3 og 4 smittemessig.»

Merk at i Katalonia og andre steder i Spania, er ordningen om kovidpass på barer borte forlengst.

Økologisk kaffe – stor trend i Arguineguin

Vi drar og drikker kaffe på en økologisk kaffebar i Arguineguin i stedet; koselige og åpne Eco-cafeteria Anam, nok et tips fra vår fastboende venninne. Jeg er sår i halsen av calimaen på øya, og kaffen lindrer og smaker utmerket.

Leilighet til leie i Arguineguin

På veien ser vi også på en leilighet for 600 euro i måneden: Den ligger for langt fra sentrum,  har ikke balkong og passer ikke for de som kunne være interessert.  Det finnes mye annet på eiendomsmarkedet for deg som har råd: Mange nordmenn har leilighet i Arguineguin og byen er full av norske butikker og barer hvor du kan få kjøttkaker, lapskaus og laks. Det blir nesten litt i overkant norsk, men sikkert hyggelig for de som vanker der.

Rimelig frisør og neglepleie

Prisene er stive på massasje, frisør og negler i turiststrøkene på Gran Canaria, men i Arguineguin sentrum snubler vi over rimeligere tilbud. Her er også noen flotte kjolebutikker, ifølge vår venninne, så her må vi tilbake når de åpner. Denne gule kjolen er en drøm, men jeg fikk aldri prøvd den – det var stengt. Siesta eller tidlig stengetid? Med lettere innreise til Gran Canaria blir det nok flere turister fremover og mere åpent. Det er trist å se hvor mye som har gått konkurs.

Katter blir dumpet

Og de firbente? Hvordan går det med dem under pandemien? En mann som sier han har bodd i Norge, hilser fra en rønne at hundene hans bor der, men vi skjønner at det er hele familien. Mange mangler penger og ordentlig bolig nå, etter så mange nedstenginger.

Ikke alle tar seg like godt av dyrene: Vår venninne er katteelsker og hun viser oss en park i Arguineguin der hjemløse katter blir dumpet, selv flotte rasekatter; trist syn. Men  dyrebevegelsen er der og gir stell og mat til kattene, forteller hun.  Her kan man faktisk ta en katt med seg hjem, hvis man er dyreelsker og vil gi katten et nytt liv. Vi vet ikke hvor lenge vi blir, og får la det være – men fastboende skandinaver i Arguineguin og omegn har virkelig her en mulighet til å vise sin barmhjertighet for en hjemløs pus eller to.

 

Og vaflene; de får jeg lage selv, i stekepannen. Jeg fikk en pose i gave, kjøpt i den norske butikken.

 

Slik svarer Sjømannskirken:

Jeg besøkte kirken denne uken: For meg opplevdes det invaderende at kravene om kovidplass var klistret i A4-format på alle café-bordene ute. Da følte jeg meg ekstra uvelkommen og segregeringen ble overtydelig. Når vaksinerte smitter minst like mye, blir det hele uhyrlig. Jeg har fått svar fra kirken. Hva synes dere om svaret – holder det mål fra et etisk ståsted?

 

«Hei Tine.
Som du vet er kravet om coronasertifikat et pålegg vi har fått fra myndighetene. Som en institusjon som er gjester i Spania må vi følge de regler som er pålagt oss. Forøvrig har vi gjennom hele pandemien hatt åpen dør, og vært tilstede for alle nordmenn som har henvendt seg til oss i en vanskelig tid.
Dette skulle vi gjerne sagt noe om hvis vi ble gitt mulighet til å gi et tilsvar.
Vi er glad for å registrere at kravet om coronasertifikat ble opphevet denne uken, og jeg håper du finner anledning til å komme innom igjen. Vi har verdens beste vafler, og jeg tar gjerne en kaffekopp med deg hvis du vil ha en prat. Velkommen.»

Med vennlig hilsen
Erik Faye Lindvig
Daglig leder

Les også: Passerseddel,  nei takk! Øverenget 

Reise til Gran Canaria med restriksjoner

Mange spør meg om kovidregler og ståa på Gran Canaria. For å reise må du fortsatt vise en negativ pcr eller antigen hurtigtest i innsjekkingsskranken på flyplassen . Fortsatt gjelder kravet om gyldig pcr tatt minst 72 timer før ankomst i Spania, eller antigen hurtigtestt tatt under 24 timer før ankomst reisested.

Les alle de oppdaterte reisereglene her. 

og her.

Reiseskjema for Spania skal fylles ut innen 48 timer før du ankommer reisemålet. Link i denne bloggen.

I følge den eneste avisen på Gran Canaria for skandinaver, avisen Dag og Natt, er det for tiden mye smitte på øya, men svært få er innlagte og syke av viruset. Avisens redaktør minner om at du aldri har noen garanti for ikke å bli syk på reise, kovid eller ikke. «Kast maska, det er vår!» Oppfordrer hun frimodig.

Slutt på obligatorisk testing ved hjemkomst 

Redaktøren melder også at ingen kan tvinge deg til test på Gardermoen ved hjemkomst: Det er slutt på plikt-testingen. «Vi har fått tilbake en frihet vi ikke har blitt opplyst om, « skriver hun. Se det!

Les også: Passerseddel,  nei takk! Øverenget 

Les også: Ny beachclub utenfor Arguineguin