Annonse

Hvordan får du handlet uten maske, spør en fastboende nordmann i Spania. Her er fire gode tips. Lykke til på reisen!

 

Mange vegrer seg stadig for å reise. Selv med mindre restriksjoner, orker de ikke tanken på å gå med maske på ferie. Her er 4 gode tips for å slippe ansiktsbleien på tur.

  1. Skaff en legeattest mot maskebruk. Spør fastlegen eller en privat lege eller få hjelp av helsekyndige på nettstedet Faktisk ikke. (Instagram). Legeattesten viser du i butikkene. Får du ikke eller vil ikke ha legeattest, så følg tipsene under.
  2. Vær kreativ. Hver dag er jeg på oppdagelsesferd her i Barcelona. Jeg holder meg unna kjøpesentre med maskepåbud. Ser jeg et åpent gatemarked, går jeg innom for å se om de har noe jeg trenger. Jeg reiste med sommerklær og kun én koffert og trenger noen bukser. Denne gøyale vide buksen under i turkis, kjøpte jeg på et marked ved Barceloneta for 20 euro. Jeg har hørt at jeg kler turkis, og gleder meg til å lyse opp i byen med denne kreasjonen! På samme marked kjøpte jeg en nydelig vidarmet bluse og et par øredobber. Slik steder er det selvsagt ikke maskeplikt.

Her ser du dagens fangst. Bildet er tatt på min lille balkong i leiligheten på Barceloneta.

2. Prøv flere steder – ikke la deg kue! Etter å ha blitt avvist med legeattest på Pull & Bear på kjøpesenteret Mare Magnum og bedt om å bruke visir, tok det litt tid før jeg hadde lyst til å prøve meg i flere butikker. På vei til et kunstgalleri i går, snublet jeg over Calzedonia; en av mine yndlingsbutikker for velsittende tights. Du kan bruke dem alene eller med kjoler og skjørt, de er gode på og du får fin rompe i dem. Denne gangen viste jeg legeattesten på mobilen og den ble godkjent med en gang. Dette var en butikk utenfor sentrene. I ren glede kjøpte jeg 2 tights og 5 par sokker på tilbud. Vet aldri når jeg får aksept neste gang! Skinntightsen er i L og den brune i stoff i M.

3. Handle i småbutikker. Se an personalet før du går inn. Før jeg møtte gjengen i kunstgalleriet, ble jeg sulten og måtte ha noe påfyll. Jeg leser butikkene med røngenblikk: McDonalds, nei – der må jeg ha maske. Croissant på bakeriet; et sted der de selger i døren går det greit, men på større steder hvor personalet er maskekledd, vil jeg bli spurt om maske og det gidder jeg ikke. Jeg endte opp med en mangois fra en iskiosk. Den smakte godt også, faktisk. Slik fortsetter du, det blir som en skattejakt og det blir mer moro å faktisk få tak i noe, enten det er mat eller klær. På bildet under isen ser du jeg har et brød i hånden: Det er fra et gatemarked; de skulle stenge og jeg fikk det for 1 euro. Nå er det i fryseren i skiver, det holder lenge.

4. Handle i området rundt stranden. I nabolaget rundt Barceloneta får jeg kjøpt alt jeg trenger i pakistaner-sjapper og andre småbutikker – hele uken, også søndag. Ferskt brød, egg, frukt og grønnsaker, kaffe, te, pålegg, frokostblandinger, salater etc. På Barceloneta er det chill! Jeg kjøpte solhatt og briller i en surfebutikk og to strandkjoler hos en engelsk dame uten maske. Ofte går personalet uten munnbind selv også.

Hvor vil du reise? 

Disse stedene er det vanskelig å få innpass uten maske i Barcelona. 

Institusjoner som skoler, museer, hoteller, kjøpesentre og offisielle bygninger. Apoteker. Metro. Lokalbussen.

Prøv: Skolen godkjente legeattesten min, det gjorde også et museum, en nattklubb hvor det er maskeplikt når man entrer, og forretningen jeg besøkte igår. Vær høflig og smil. Gå heller enn å ta metroen, ta taxi (de spør aldri om maske) , kjøp takeaway og nyt på benker og i  parker og benytt deg av uteservering.

Tror at jeg er vaksinert

Det rare er at når jeg sier jeg har unntak fra maskebruk, tror alle at jeg er vaksinert. De forstår ikke at det går an å være fritatt av andre grunner.

«Jeg er også vaksinert, men på Ramblas er det mye folk, bruk masken din både her inne og på gaten,» smalt det fra en ansatt på et apotek.

Det vrimler av apoteker, og jeg gikk et annet sted neste gang. 

Jeg overtalte en skjelvende neglebehandler til å bli behandlet uten maske der. Hun var nystartet og redd for kontroll: «Ingen fare, kommer politiet, så viser jeg legeattesten,» sa jeg. Det samme sa jeg på museet.

Vaksiner og sånn…

De unge her synes det er veeeldig rart at jeg ikke er vaksinert. De spør om det er på grunn av måten vaksiner ble innført på, og da svarer jeg ja, så er vi fortsatt venner. Jeg liker ikke manipulasjonen og det forstår de. Samtidig sier jeg at jeg ikke er vaksinemotstander; jeg tok vaksiner før jeg skulle til Afrika. En innrømmet at hun har vaksineskrekk og ikke hadde lyst til å ta den, egentlig: Hun var redd. og de sa ikke hvilken type hun fikk. Hun fant det ut først etterpå. En venninne av henne fikk høy feber og ble kjempesyk. Jeg sa jeg vet om noen som døde av Astra Zeneca og det gjorde inntrykk.

Kjemper for de unge på skolen

På skolen kjemper jeg for at elevene skal få slippe maskene. Mine unge klassekamerater hater maskene og blir varme og uvele. De føler det påtrengende. Under undervisning på uteterrassen satte jeg ned foten: «Skolen har sagt til meg at ute er maske frivillig!» Læreren gikk for å spørre og fikk beskjed om at det var greit. Skolen følger  helsemyndighetene, men ansatte har fortalt meg at de sterkt ønsker en slutt på påbudet. Noe å tenke på for ordføreren i Barcelona. Enn så lenge får vi si fra så godt vi kan.

Boikotter luksusspa

Jeg boikotter spastedet Aire de Barcelona da de ikke godtar legeattest og påtvinger kunder maske og hansker under besøket. Ingen grunn til å bruke pengene her. Ta massasje på stranden eller i mindre salonger i stedet, det er rimeligere; fra 25-50 euro. Det vrimler av små salonger som tilbyr massasje, pedikyr og manikyr.

Her ser du meg på museum uten maske. 😉

Les også: Reis uten vaksine og maske til Spania. Slik gjør du det; 5 gode tips

Les også: 2021: Opplev nattelivet i Barcelona; fire tips