Annonse

Sylvis monstre

«Hva om det var din 17-åring hun hadde hatt sex med, ville du likt det?» Flere har utfordret meg på dette etter at jeg kom med støtte til Venstre-leder og nybakt kulturminister Trine Skei Grande. Sannheten er at jeg hadde hatet det og hatt store problemer med å akseptere det. Med de nærmeste har vi helt andre grenser. Det er likevel lov å uttrykke sympati med en som står midt i en rykteflom.

Jeg forstår at mange synes det er vanskelig å akseptere at en voksen kvinne har sex med en beruset 17-åring. 17-åringer har lov til å ha sex og at de debuterer med en voksen kvinne er langt fra unormalt. På nettet florerer det med unge menn som søker romanser med eldre kvinner: De synes eldre kvinner er mer attraktive og spennende, for voksne damer vet hva de vil ha og er mer trygge på seg selv.

Kjemi og tenning kan oppstå

Å ligge med en tenåring som har drukket alkohol på en fest, er likevel noe mange synes er over grensen for akseptabel adferd. Som nestleder i et parti skal man tenke på rollen sin selv på privat bygdefest, vil mange mene. Men vi mennesker er som kjent ikke ufeilbare, og sterk kjemi og tenning kan oppstå mellom en mann og kvinne til tross for aldersforskjell og roller. Når vi drikker, blir vi også mer løsslupne.

Les også: Unge menn vil ha en moden kvinne.

Skjenkes for mye alkohol

At det skjenkes og drikkes for mye alkohol både på privatfester, i idretten og på offentlige og politiske arrangementer har hatt mye fokus den siste tiden. Vi er en nasjon med usunn drikkekultur og hvor vi feiler på god oppførsel og gjør dumme ting i fylla.

Om det var min sønn som hadde blitt full på en fest, og havnet i seng med en kvinne i 40-årene, ville jeg som mor helt klart blitt sinna!

«Jeg hadde sikkert ringt henne og bedt henne holde seg unna sønnen min. Om jeg hadde følt at han ble tillagt ansvaret for det som skjedde også, ville jeg bedt henne om å rydde opp.»

Jeg tenker at at dette er normale følelser: Sønnen er tross alt sønnen, en ung mann jeg ser opp til og vil beskytte. Heldigvis er han samboer med en jevnaldrende jente, og det føles trygt og sunt som mor.

Les også: Guttens historie.

Stor aldersforskjell fortsatt et tabu

Hva skulle jeg gjort om han rotet med en voksen dame, la oss si det var min venninne? Jeg vet neimen ikke hva jeg hadde gjort. Det ville blitt drama.

En gang hadde sønnen og jeg en diskusjon rundt dette også:

Jeg sa: – Hva om jeg finner meg en yngre venn, er det ok?

Han var ikke begeistret for det, og svarte:

-Hadde du likt om jeg sjekket opp en venninne av deg eller ble sammen med en på 45!

Svaret til sønnen var –  nei, jeg hadde ikke likt det! Som mor er jeg ganske tradisjonell. Det er mine venninner også. Bare tanken på at jeg skulle rote med en av deres sønner, får øynene deres til å gå i svart. Og det er helt klart ikke aktuelt.

Mer åpenhet, mindre fyll

Men når alt kommer til alt, kan vi ikke bestemme over andre menneskers valg og sexliv. Sønnen kan ikke bestemme hvem jeg skal date og jeg kan ikke styre hans kjærlighetsliv om jeg aldri så mye vil det!

Vi som har ungdom og unge voksne kan godt ta en prat om temaet, det skader ikke. Åpenhet rundt kjærester, sex og samliv, funker mye bedre enn å tie ting ihjel. Og så kan vi godt oppfordre til mindre alkohol også; fyll skaper så mye problemer og får mange til å trå over grenser!

Selv har jeg ett barn som drikker på fest og ett som er avholdsmenneske. Begge deler er greit. I vårt samfunn er det nesten enklere å leve om du sosialiserer med alkohol, og det er leit. Uten en drink i hånden blir du utenfor, og det er ikke sikkert du blir bedt på fest. De som velger et alkoholfritt liv, har jeg derved stor respekt for. Det skal mot til å stå utenfor drikkepresset.

Les også: Martine ble ikke bedt på fest

«Hadde du akseptert at sønnen din hadde sex med en voksen dame på fest? Hører gjerne dine synspunkter.»

Les også: Nå må vi slutte å mobbe Trine Skei Grande!

Les også: Hva gjør du når tenåringen din ligger dritings på en benk?

Les også: Kjære storbarnsforeldre

Les også: Voksne damer har ikke noe sexliv!